🐈 Zubi kod mačaka: briga, znakovi zdravlja i liječenja Zašto zubi ispadnu?

Zubi kod mačaka: bolesti, prolaps i liječenje

U usnoj šupljini odrasle i zdrave mačke ima 30 vrlo oštrih zuba. U divljini zubi životinje obavljaju različite zadatke – hvatanje i ubijanje plijena, oblačenja i žvakanja mesa. Dijeta mačke u divljini omogućuje vam da zubi zdravi i jaki, što se ne može reći o kućnim ljubimcima.

Stanje usne šupljine igra veliku ulogu u kvalitetnom, zdravom i dugotrajnom životu vašeg ljubimca. Nezdrivi zubi i desni ne samo da uzrokuju loš dah, već i bol, infekcija. Budući da desni imaju bogatu opskrbu krvlju, bakterije lako ulaze u krvotok i kao rezultat toga u sve organe i sustave.

Stomatološke bolesti kod kućnih ljubimaca vrlo su česte. Dakle, u dobi od 3 godine, gotovo 95% kućnih ljubimaca koji se liječe u veterinarskim klinikama ima problema kao što je akumulacija kamenca, u nekim slučajevima infekcije, pa čak i gubitak zuba.

Kako četkati zube macu

Pored prehrane i oralne higijene, genetska predispozicija ima veliki utjecaj na zdravlje zuba. Predstavnici takvih pasmina kao što su Abyssinian i perzijske mačke imaju tendenciju da se razvije gingivitis i zubni karijes.

Znakovi bolesti zuba i desni u mačaka

  • loš dah
  • crvene i natečene gume
  • slinjenje
  • desni koje su krvarile čak i kada se lagano dodiruju
  • desni dolje i objesiti preko zubi
  • gubitak apetita ili odbijanje jesti (zbog neugodnih i bolnih osjeta)

Dijagnoza i liječenje

Ako primijetite bilo kakve abnormalnosti u ustima vaše mačke, onda vam savjet da ne oklijevajte i posavjetujte se s liječnikom što je prije moguće. Prvo, liječnik će točno odrediti problem. Drugo, no liječenje neće pomoći dok se ne ukloni kamenac i uklone nezdrave zube.

Nakon pregleda, liječnik može propisati opći test krvi, uklanjanje kamenca ili zubnog liječenja. Nakon toga se može propisati tijek terapije antibioticima, losione na desni, ispiranje usta, vitamini.

Uklanjanje kamenca obično se izvodi ultrazvukom ili posebnim rješenjem pomoću anestezije, ponekad bez njega. Koliko će trajanje postupka ovisiti o težini pojedinog slučaja. Iz vlastitog iskustva mogu reći da se životinja osjeća dobro nakon čišćenja, naravno, pod uvjetom da ste se obratili kvalificiranom veterinaru.

Bit će zanimljivo:

  • trudna mačka hranjenja za zdravlje zuba
  • prehrana sterilizirane mačke za zdravlje zuba

Prevencija gubitka zuba i bolesti desni kod mačaka

1. redovite preglede s veterinarom. Ako ne možete, onda redovito pregledavate životinju i ako odmah pronađete probleme liječniku.

2. Ako govorimo o tome kako bi trebao biti, onda bi bilo idealno četkanje zubi vašeg ljubimca barem nekoliko puta mjesečno. To bi trebalo biti učinjeno posebnom zubnom četkicom i zubnom pastom za životinje, nemojte koristiti zubnu pastu za te svrhe!

3. Nemojte vjerovati da suha hrana pomaže očistiti zube mača dok jedete krokete. Suha hrana jednostavno doprinosi sporije formiranju plaka nego kada životinja jede samo konzerviranu hranu. Postoji posebna suha hrana koja sadrži velike granule za čišćenje zubi životinje, ali sastoji se od sastojaka koji nisu vrlo dobre kvalitete, stoga, uz stalnu uporabu, može naškoditi zdravlju vašeg ljubimca. Pročitajte kako odabrati mačka hranu.

4. Razgovarajte sa svojim veterinarkom o uporabi zubnih veterinarskih gelova, posebnih dodataka prehrani kako bi se spriječilo stvaranje plaka.Također ne smijete zaboraviti na redovnu uporabu vitamina i minerala od strane vaših životinja koje će zajedno s higijenskim postupcima pomoći u održavanju zdravlja zubi.

Hollywood se nasmiješi vama i vašim kućnim ljubimcima.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: