🐈 Urolitijaza kod mačaka - simptomi i liječenje kod kuće

Znakovi i liječenje urolitijaze u mačiću

Urolitijazu kod mačaka je prilično ozbiljna i opasna bolest, ako vrijeme nije identificirano i liječenje nije pokrenuto, onda je smrt neizbježna. Ako ste čuli o prisutnosti slične dijagnoze u vašem ljubimcu, nemojte paničariti i očajavati se. Najprije se obratite veterinaru radi brzog liječenja.

sadržaj

 • Što je urolitijaza
 • Koji su uzroci bolesti?
 • razlozi
 • Vrste kamenja
 • Glavni simptomi urolitijaze
  • Glavni znakovi urolitijaze kod mačaka:
  • Stadij bolesti:
 • Kako je urolitijaza
 • Metode liječenja urolitijaze
  • sredstva
 • Preventivna akcija
 • Bolest dišnih putova
  • Značajke
 • Savjeti za čuvanje mačaka

Članak će vam reći: što je urolitijaza, uzroci, metode detekcije i metode njegovog liječenja.

Što je urolitijaza

Urolitijaza (urolitijaza) kod mačaka povezana je s pojavom metaboličkih poremećaja, što uzrokuje stvaranje taloga soli i kao posljedica kamenja.Kada kamenje dosegne dovoljno veliku veličinu, blokiraju prolazak, ako se ne otkrije na vrijeme, može doći do smrti kućne ljubimce.

Kada se zatezanje mokraćnog sustava već dogodilo, ne možete oklijevati na trenutak, hitno je potrebno konzultirati veterinara za operaciju kao što životinja može umrijeti. Urotiliaz, po stupnju opasnosti, jednako je bolesti srca i malignih neoplazmi. Često dovodi do smrti kućnog ljubimca.

Mačke imaju urolitijazu mnogo teže od mačaka. To je zbog činjenice da već imaju nekoliko puta uretre, pa čak i mali kamen može blokirati kanale. Kod mačaka u početnoj fazi, gotovo je nemoguće primijetiti znakove urolitijaze. Zbog toga vlasnici mogu prekasno kontaktirati veterinara.

© shutterstock

Koji su uzroci bolesti?

Urolitijaza se detektira u oko jedan od dvadeset životinja. Na nju Na događaj utječu brojni čimbenici:

 • dob petova;
 • opće stanje;
 • unos hrane;
 • stijena;
 • životni uvjeti.

Urolitijaza se postupno razvija kod mačaka, znakovi njegove pojave javljaju se kod životinja u dobi od pet godina. Ali većina mačaka je predispozicija starija od deset godina.

Znanstvenici su već početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća počeli provoditi istraživanja na ovom području, kako bi saznali uzroke urolitijaze kod životinja i simptomi. No, do danas, nisu došli do zajedničkog mišljenja. U početku je mislila da ta bolest uzrokuje virus, nakon čega je razlog upotreba suhe hrane, ali nitko od njih nije potvrđen.

razlozi

Urolitijaza se pojavljuje iz poremećaja metaboličkih procesa unutar tijela. Oni su uzrokovani nedovoljnom funkcijom štitnjače i nedovoljnim unosom tekućine u tijelo. Ali sve to je samo nagađanja.

Takva čimbenika također može utjecati na pojavu urolitijaze kod mačaka.:

 • nedovoljna količina tekućine;
 • genetska predispozicija;
 • prekomjerne tjelesne težine;
 • beriberi;
 • prisutnost zaraznih bolesti;
 • nije aktivan način života;
 • poremećaji povezani s radom probavnog trakta.

Treba se prigovoriti da uvođenje suhe hrane u mačju prehranu ne uzrokuje urolitijazu. Ako je hrana neuravnotežena i loša, tada samo to predstavlja opasnost za zdravlje kućnog ljubimca., Tako je u više od osamdeset posto slučajeva mačke koje su jele suhu hranu i redovitu hranu dobili urolitijazu. To je zbog toga što takva vrsta hranjenja uzrokuje prekomjernu potrošnju minerala.

© shutterstock

Treba napomenuti da čak i uz jedan od gore navedenih razloga, patološki procesi mogu početi razvijati. Prvo, pijesak se pojavljuje u mjehuru i bubrezima, a zatim se pojavljuju kamenje. Postupak se razvija postupno, a vidljivi simptomi bolesti mogu se pojaviti nakon mnogo godina.

Ali ako pažljivo gledate svog ljubimca, možete vidjeti prve simptome pijeska u bubrezima. Stanje je više ili manje zadovoljavajuće, ali kada se formiraju kamenje, značajno se pogoršava. Zbog prirode mačke, vlasnik može shvatiti da je životinja bolesna s nečim, već u četvrtom stadiju, tijekom koje liječenje možda neće dati pozitivne rezultate.

Vrste kamenja

Najčešći tipovi kamenja u mačaka su: struviti, oksalati i urati. Razlikuju se u kemijskom sastavu, prisutnost svakog tipa podrazumijeva individualni tretman i daljnju prehranu. Pojavljuju se ovisno o utjecaju pojedinih čimbenika.

struvity – pojavljuju se pri prekomjernoj potrošnji proizvoda koji sadrže fosfor. Rizik pojavljivanja ove vrste kamenja se povećava u prisustvu genetske predispozicije za takve formacije, prisustvo pretilosti, održavanje sjedilačkog stila života i čestih zaraznih bolesti.

oksalati – formirana s visokom potrošnjom oraha, sjemena i drugih proizvoda koji sadrže oksalnu kiselinu. Izgled ove vrste kamena može se činiti čudnim mnogim vlasnicima, jer je rijetko vidjeti mačku koja jede orasima, ali oksalati se ponekad pojavljuju u tijelu kućnog ljubimca.

Urata – njihova pojava utječe povećana radioaktivna pozadina okoliša, kao i pretjerana potrošnja mesnih proizvoda ili zarazne bolesti.

Glavni simptomi urolitijaze

Da biste identificirali bolest u prvoj fazi i počeli s liječenjem na vrijeme, trebate znati glavne simptome urolitijaze kod mačaka.U početnoj fazi bolesti, simptomi nisu toliko izraženi, kućni se ljubimac može ponašati kao i obično. Da bi se ustanovila dijagnoza može se napraviti analiza urina, koja će potaknuti veterinara.

© shutterstock

Glavni znakovi urolitijaze kod mačaka:

 • životinja je više nemirna;
 • postoji pogoršanje apetita;
 • učestalo mokrenje;
 • češći lizanje genitalija;
 • urinarna inkontinencija;
 • vrišti tijekom putovanja u WC.

Primijetili su da prvi simptomi urolitijaze, na primjer, kućni ljubimac nemaju vremena doći do ladice ili objavljivati ​​žalosno vapije za vrijeme mokrenja – obratite se veterinaru radi savjetovanja. Kada bolest prođe u ozbiljnijoj fazi, može se promatrati već očigledni simptomi urolitijaze: krv i pogoršanje boje urina. Prisutnost krvi i promjena u položaju kada odlaze u WC ukazuju na razvoj posljednje faze urolitijaze.

Stadij bolesti:

 • u prvoj fazi, prisutnost urolitijaze vrlo je teško odrediti. Kristali tvore u mokraćnom traktu;
 • u drugoj fazi pojavljuju se prvi simptomi;
 • treća faza već ima vrlo izražene simptome: učestalo mokrenje;
 • nazočnost četvrtog u većini slučajeva završava smrću kućnog ljubimca.

Pojava određenih simptoma određuje se prvenstveno fazom urolitijaze. Na njega se također utječe veličina i oblik kamena.

Kada dođe do začepljenja kanala, mačka slabo jede, postaje neaktivna i može se otvoriti povraćanje. Ako primijetite nešto takvo – odmah idite na veterinara.

Profesionalno odrediti simptome urolitijaze kod mačaka i liječenje kod kuće, koje se mogu dodijeliti, trebaju biti samo stručnjaci. Ni u kojem slučaju ne može se samozdraviti.

Kako je urolitijaza

Ovisno o utjecaju nekih čimbenika (loša prehrana, prisutnost kroničnih bolesti), kristali nastaju u mjehuru vašeg ljubimca. Uzgoj, formacije ometaju normalan uriniranje. Oni ogrebe zidove kanala svojim oštrim rubovima kad ih mačka pokušava riješiti. Krv se pojavljuje u urinu.

U mačaka, uretra je ravna, tako da ih gotovo ništa ne smeta u početnim fazama. Kod mačaka uretra je zakrivljena, pijesak koji ne izlazi, akumulira se u zavoju i, ako se ne otkrije vrijeme, potpuno začepljuje lumen.Urin ne može u potpunosti pobjeći, mjehur je pun, dolazi do intoksikacije, krv se pojavljuje u mokraći. Kao posljedica toga, smrt jedne kućne ljubimce pojavljuje se u roku od tri dana, ako potrebna pomoć nije osigurana na vrijeme.

Metode liječenja urolitijaze

Mnogi vlasnici su zainteresirani za način liječenja u mačaka, uz pomoć onih metoda i lijekova, možete li se riješiti bolesti kod kuće i što uzrokuje urolitijazu kod mačaka. U nastavku ćemo pokušati u potpunosti odgovoriti na postavljena pitanja.

© shutterstock

Urolitijaza u prvim neprekidnim stadijima vrlo je pogodna za konzervativno liječenje. Najvažnije je kontaktirati specijalističku kliniku što je prije moguće kako bi se utvrdio problem. Što se tiče mogućnosti liječenja kod kuće, recimo da se dekacije bilja, tinktura i drugih narodnih lijekova trebaju koristiti s velikom pažnjom i strogo pod nadzorom liječnika. Urolitija se tretira s narodnim lijekovima, i to donosi barem malo olakšanja, samo u ranim stadijima bolesti.

Da biste uspostavili točnu dijagnozu, morate proći sljedeće studije:

 • napraviti ultrazvuk;
 • obavljaju testove urina i krvi;
 • obratite se stručnjaku.

Ove će studije omogućiti i određivanje da li su simptomi koji su nastali odgovarati ovoj vrsti bolesti i da bi se konačna dijagnoza odredila za proizvodnu metodu liječenja. Da bi se olakšalo stanje kućnog ljubimca, nužno je nastaviti funkciju uretre, propisati potrebnu terapiju. Nakon toga, objasnite vlasniku koje mjere treba poduzeti kako bi se spriječilo ponavljanje bolesti u budućnosti.

sredstva

Liječenje urolitijaze provodi se na dva načina – konzervativno i operativno. Prva se koristi u početnim fazama, kada se pijesak i formirani kamenci mogu prirodno ukloniti iz tijela. Propisani lijekovi koji pomažu razbiti sitne kamenje u manje komade. i njihovo uklanjanje. Lijekovi mogu ublažiti bol kada urinirati, ukloniti infekciju, upalu i opijenost tijela. Droppers, antibakterijski lijekovi, bolova i grčevi su propisani.

Druga metoda se koristi već u zadnjim, teškim fazama, kada neovisno uklanjanje kamena više nije moguće, a njegova prisutnost u bilo kojem trenutku može dovesti do smrti životinje.Specijalist, nakon obavljanja svih potrebnih istraživanja, samostalno odlučuje postoji li potreba za kirurškim zahvatom. Budući da kamenje, zove oksalate, ne otapa se lijekovima, a možete se riješiti samo skalpelom.

U početku je nužno vratiti funkciju uretre. Da biste to učinili, postavite posebni kateter pod opću anesteziju, u nekim slučajevima, otvorite mjehur kako biste odstranili nakupljenu tekućinu.

Tijekom operacije koristite posebne lijekove koji ne dopuštaju pojavu antispazmodijske reakcije tijela. Kirurgija je propisana samo u posljednjoj fazi urolitijaze. Nakon operacije, životinja treba poseban tijek liječenja.

© shutterstock

Budući da je urolitijaza kronična bolest, jednostavno je nemoguće potpuno se riješiti, pa je za mačku propisana cjeloživotno preventivno liječenje. Životinja u ovom slučaju može dovesti do sasvim normalne životne sredine.

Preventivna akcija

Urolitijaza se često nalazi u mačiću zbog prirodnih karakteristika tih životinja.Stoga je od ranog doba nužno primijeniti preventivne metode za borbu protiv ove vrste bolesti. U slučaju da ste propustili početak urolitijaze, prevencija treba biti usmjerena na sprečavanje razvoja teže faze bolesti.

Prevencija urolitijaze kod mačaka prvenstveno je pružiti ljubimcu dovoljno tekućine. Pružite mačiću udobno mjesto za odmor s optimalnom temperaturom i bez skica. Životinja se mora aktivno kretati tijekom dana.

Kada urolitijaza zahtijeva uravnoteženu prehranu koja pomaže u sprečavanju i sprječavanju razvoja ICD-a. Koji proizvodi trebaju biti uključeni u dnevnu prehranu, razmotrite sljedeće.

Bolest dišnih putova

Dijeta s ICB-om trebala bi sastaviti stručnjak. U svakom slučaju liječnik propisuje potrebnu prehranu pojedinačno. Ovisi o:

 • zanemarivanje urolitijaze;
 • vrste kamena;
 • pasmine pasmina;
 • životinjska tjelesna masa;
 • kućne ljubimce.

Dakle, prisutnost oksalata u tijelu obuhvaća sastavljanje izbornika onih proizvoda koji najmanje doprinose formiranju ove vrste kamenja.Stoga, prije svakodnevne prehrane morate znati točnu dijagnozu bolesti.

Značajke

Pojava urolitijaze doprinosi potrošnji takve hrane kao heljde ili rižine rogača, bubrega, jetre, raznih jogurta, ribe. Svi navedeni proizvodi trebaju trajno biti isključeni iz prehrane vašeg kućnog ljubimca. Liječnici preporučuju dodavanje pilećeg mesa, bjelanjaka (poželjno prepelica), krumpira, Ti proizvodi imaju nisku gustoću oksalata.

Oblikovanje struvita doprinosi konzumaciji ribe u bilo kojem obliku, kostiju, mliječnim proizvodima (mlijeko, sir, sir), žumanjka jajeta. Uz ovu vrstu bolesti, možete jesti piletinu, mrkve, zobene pahuljice.

Ako pronađete urat pijesak ili kamen, onda potpuno eliminirati ribu i meso iz prehrane, i unesite mlijeko i povrće.

Nakon liječenja urolitijaze, neophodno je donijeti kućnog ljubimca na zakazani pregled. Ako je životinja bila hranjena suhom hranom prije bolesti, veterinar će preporučiti posebnu hranu namijenjenu bolesnicima s ICD.

Savjeti za čuvanje mačaka

Da bi se spriječila pojava urolitijaze, prije svega treba obratiti pažnju na prehranu mačaka. Kućni ljubimci koji su sterilizirani ili sterilizirani trebaju primiti posebnu hranu koja će značajno smanjiti rizik od urolitijaze.

Povremeno vršite test urina i krvi., Ako imate sličnih simptoma, obratite se specijaliziranoj klinici. Nemoguće je propisati liječenje na vlastitu, to može završiti loše.

Prisutnost urolitijaze ne znači da je vaš ljubimac osuđen na propast. Pravovremeno otkrivanje urolitijaze i njenih simptoma pridonosi brzom izlječenju, a vaš ljubimac će živjeti sretno ikad poslije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: