🐈 Simptomi i liječenje gripe

Znakovi gripe gripe i bolesti

Feline gripa je uobičajena bolest koja ima sve znakove infekcije gornjih dišnih puteva. Bolest se može pojaviti u blagom obliku. S jakim slabljenjem tijela životinje, lošim uvjetima pritvora, neprimjerenom skrbi, bolest prolazi u tešku pozornicu, može postati životno ugrožavajuća mačka.

Infekcija je vrlo zarazna. Ovisno o dobu godine i stupnju osjetljivosti životinja, bolest može poprimiti karakter epidemije.

 • 1. Priroda virusa
 • 2. Rizične skupine
 • 3. Simptomi
 • 4. Značajke prijenosa
 • 5. Terapija
 • 6. Njega za bolesnom životinjom
 • 7. Prevencija
 • Pokaži sve

1Natura virusa

Infekcija kod mačaka je infektivna bolest uzrokovana dvama glavnim uzročnicima:

 1. 1. Calcivirus. Kada je zaražena životinjama postoji blagi oblik bolesti.
 2. 2. Herpesvirus, ili mačji rinotraheitis. Bolest ima teže i teške simptome.

Ova dva patogena inficiraju 90% svih mačaka s gripe. Razdoblje inkubacije u razvoju bolesti varira od dva do deset dana.

PreporučeniKako liječiti hepatitis kod mačaka kod kuće

2Risk skupine

Mačke često pate od gripe, osobito zimi. Dobar imunitet omogućuje tijelu da se odupre razvoju infekcije, ozbiljnost bolesti se smanjuje. Neke životinje ne reagiraju na bolest ni za vrijeme epidemije.

Nije samo virus koji je opasan, već stanje tijela, njegova "spremnost" za prihvaćanje infekcije. Neke životinje su bolesne i ljeti. Rizična skupina uključuje:

 • Mačke s kroničnim bolestima, starije životinje, mačići. Njihov imunitet je spušten. Tijelo ne može spriječiti razvoj virusa influence.
 • Mačke sadržane u skloništima, uzgajivačnice. Svako masovno održavanje životinja povećava rizik od bolesti, jer se lako prenosi iz mačke u mačku.
 • Životinje koje nisu cijepljene. Takve mačke (za razliku od cijepljenih) nemaju razvijeni imunitet na infekciju.

Cijepljenje je preventivna mjera. Ne možete cijepati mačke tijekom izbijanja gripe, cijepiti već bolesne kućne ljubimce. To može izazvati smrt životinje.

PreporučeniSimptomi i liječenje virusne imunodeficijencije kod mačaka

3 simptoma

Glavni klinički znakovi gripe gripe su:

 • curenje nosa, kihanje, kašljanje;
 • iscjedak iz očiju, ulceracije rožnice, konjunktivitis, kidanje;
 • ulkus usne šupljine (na nepcu, jeziku, zubnim mesama);
 • povećana tjelesna temperatura;
 • letargija, apatija, gubitak apetita.

Gripa koja se ne liječi u vremenu često uzrokuje komplikacije i otežava simptome upale pluća, rinitisa, faringitisa i bronhitisa.

Kada su mačke zaražene različitim vrstama patogena, mogu se primijetiti različiti simptomi bolesti:

UzročnikKlinička slika
Calcivirus (kalicivioza mačaka)Promatrano iscjedak iz nosa, kihanje. Kada se oblik izvodi, pojavljuju se višestruki čirevi u usnoj šupljini.
Mačji herpes virus (rinotraheitis)Bolest utječe na gornji i donji dio dišnog sustava, može biti komplicirana upalom pluća. Značajka je gnojno oštećenje očiju.

Kada se čirevi pojavljuju u ustima, mačka je teško piti vodu. Vlasnik mora tijekom tog razdoblja osigurati dovoljnu količinu tekućine za kućnog ljubimca. Treba imati na umu da je dehidracija krajnje opasna. To može uzrokovati smrt životinje.

Samo veterinar može prepoznati gripu i propisati odgovarajući tretman. Međutim, vlasnik ga mora obavijestiti o simptomima koji su identificirani na temelju promatranja bolesne životinje.

PreporučeniZarazne bolesti kod mačaka: simptomi, liječenje, prevencija

4 Značajke prijenosa

Širenje gripe provodi se kapljicama u zraku. To se događa:

 • nakon dodira s bolesnom životinjom ili nosačem virusa;
 • kroz zdjele, posteljinu, igračke.

Veliki rizik od infekcije proizlazi iz bliskog kontakta životinja. Mogućnost neizravne infekcije je mala. Vanjski virus brzo uništava dezinfekciju.

Gripa gripe nije opasna osoba. Nema dokaza o infekciji domaćina iz zaražene životinje.

5Terapiya

Gripa gripe može se liječiti kod kuće. Svrha je poboljšanja imuniteta i borbe protiv simptoma bolesti:

terapija alatiposljedica
Injekcija (interferon)Doprinose blokiranju razvoja virusa i zaustavljaju njegovu reprodukciju
Pripreme (Maxidine, Gamapren, Fosprenil, Gamavit)Posjeduje antivirusnu aktivnost i imunomodulacijska svojstva.
Masti i kapi za oči (tetraciklin, idoksuridin, trifluridin, citofovir)Zaustavi rast i reprodukciju bakterija, zaustavlja sintezu virusne DNK
Udisanje nosa (jedna kap slane otopine ili slane otopine 1%: 1 žličica soli po litri vode)Oni ukapljuju sluz, olakšavaju odvajanje, vlaže nosnu sluznicu, pridonose smrti virusa
Antibiotici (u slučaju sekundarnih infekcija, strogo propisan od strane liječnika)Uništiti bakterije i spriječiti njihovu sposobnost reprodukcije.
Antipiretski postupci (Regidron za otpaivaniya, led za obloge)Smanjite temperaturu, smanjite rizik od dehidracije

6 Njega za bolesnom životinjom

Virus gripe slabi tijelo:

 • iscrpljena životinja jede malo;
 • zbog začepljenog nosnog disanja smanjuje se osjećaj mirisa;
 • bol u grlu i prisutnost ulkusa ne daju mačiću mogućnost da jedu i piju normalno.

Bolesna mačka treba posebnu njegu.

Kako bi potaknuli apetit, koriste hranu s mačjem mirisom (hrana za mačiće, proizvodi s mirisom na ribu). Hrana i voda daju toplinu.

U teškim oblicima gripe životinja može odbiti hranu ili piće. U tom slučaju trebate potražiti specijaliziranu pomoć iz klinike. Da bi se izbjegla dehidracija, mačka će staviti kapanje otopinom elektrolita.

U sobi gdje je životinja bolestan od gripe, potrebno je provesti mokro čišćenje dezinficijensiom (koristeći hipoklorid). Sobe moraju biti redovno emitirane.

Gripa je vrlo zarazna. Bolestan bi trebao biti izoliran od ostalih mačaka, ako ih ima. Da bi se smanjio rizik od prijenosa bolesti, bolje je ne koristiti iste posuđe, igračke, toalet i posteljinu za sve mačke u mačkama.

7Profilaktika

Kako bi spriječili gripu mačaka, preporučuje se:

 1. 1. Cijepljenje i revaccinirati. Pridržavanje rasporeda cjepiva smanjuje rizik od zaraznih bolesti tijekom razdoblja njihove aktivnosti.
 2. 2. Slijedite prehranu i životni stil životinje. Ispravan režim hranjenja i odgovarajuća opterećenja ojačavaju organizam mačaka, zbog čega se rjeđe obolijevaju.
 3. 3. Održavajte čistoću u kući. Redovito mokro čišćenje, briga o kućanskim proizvodima i igračkama životinja smanjuje vjerojatnost zaraze.
 4. 4. pravodobno liječiti druge bolesti. U pozadini postojećih bolesti, suočavanje s gripe može biti teže.

Pažljiva pozornost vlasnika za kućne ljubimce i provođenje temeljnih pravila brige za mačke pomoći će u sprečavanju bolesti, a u slučaju infekcije površinski će biti njen tijek.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: