🐈 Je li moguće kastrirati odraslu mačku i koje su posljedice

Značajke kastracije odrasle mačke

Veterini preporučuju sterilizaciju mačaka u dobi od osam mjeseci do godine, budući da operacija koja se provodi prije puberteta ugrožava zdravstveno stanje životinja s komplikacijama. Neki vlasnici odluče uzeti stariji mačić liječniku, osobito ako nema očitih znakova puberteta. Međutim, prije ili kasnije, priroda će se osjećati, a vlasnik će se pitati može li se odrasla mačka kvasiti.

sadržaj

 • Uzroci odrasle kastracije odraslih
 • Kako pripremiti odraslu mačku za kastraciju
 • Koje testove treba proći u pripremi kastracije
 • Mačka nakon kastracije: što je vrijedno znati vlasnika
 • Savjeti za brigu za mačku nakon kastracije kod kuće

Uzroci odrasle kastracije odraslih

Najčešće, kastracija odrasle mačke odlučuje se provesti ako:

 • ljubimac je posjedovao više od godinu dana;
 • Prije toga, životinja nije pokazala agresiju, nije se trudila i nije reagirala na mačke.

Ako snaga da izdrži obilježavanje terena, miris i krikovi više nisu tamo, vlasnik bi trebao biti svjestan da se odrasla mačka može biti sterilizirana može biti sterilizirana ako nema takvih kontraindikacija kao:

 • urolitijaze;
 • nedostatak težine;
 • ozbiljne zarazne bolesti;
 • alergijska reakcija na anesteziju.

Također je potrebno zapamtiti da je zbog restrukturiranja hormonskog podrijetla životinjom "staro" doba teško prenositi učinke takve operacije, zbog čega mnogi veterinari kažu da mačka može biti sterilizirana do 8-9 godina, Ne biste trebali raditi za kućnog ljubimca dva tjedna prije i nakon cijepljenja.

Glavna značajka kastracije odrasle mačke leži u činjenici da je potrebno pažljivo odabrati anesteziju, a to zahtijeva kompetentnog stručnjaka.

Mnoge životinje starije od godinu dana uspješno izlaze iz anestezije, ali uzalud se ne smiju riskirati zdravlje kućnog ljubimca, unatoč činjenici da je cijena kastracije koja se obavlja u dobroj klinici uz uporabu najnovijih lijekova koji rijetko uzrokuju nuspojave, nešto veća. Osim toga, u rehabilitaciji je potrebno osigurati mogućnost reanimacije u veterinarskoj ordinaciji.

© shutterstock

Starije mačke mogu ponekad ukloniti svoje testise urinarnom inkontinencijom ili hiperplazijom prostate.

Kako pripremiti odraslu mačku za kastraciju

Potrebno je pripremiti mačku kastracije u nekoliko koraka:

 • neplanirano liječenje od parazita;
 • cijepljenje;
 • preoperativna dijeta.

Jedna odrasla, puna duljina mačke podvrgnut će se istim postupcima za pripremu za operaciju kao tinejdžer.

Liječenje kućnih ljubimaca iz parazita provodi se svaka tri mjeseca, međutim, ako govorimo o parazitima kože, učestalost postupka u velikoj mjeri ovisi o preporukama navedenim u uputama za uporabu lijekova.

Dobro je voditi krvarenje odrasle mačke dva tjedna prije kastracije.

Cijepljenje je neophodno jer bez toga povećava rizik od infekcije ozbiljnim zaraznim bolestima. Cijepljenje se provodi jednom godišnje.međutim, tijekom razdoblja planiranja kastracije vrijedi se konzultirati s liječnikom – moguće je da će rasporediti neplaniranu cijepljenja mjesec dana prije predloženog datuma kastracije, jer se učinak seruma smanjuje tijekom vremena, a učinak ubrizgavanja postavljenog prije šest mjeseci je mnogo manji.

Preoperativna dijeta postaje – ne možete hraniti kućnog ljubimca 12 sati prije operacije. Ne morate se brinuti, jer je mesožder prilagođen za rijetke obroke.Post će spriječiti povraćanje tijekom anestezije i postoperativnog zatvora.

Koje testove treba proći u pripremi kastracije

Za odraslu mačku, preliminarna istraživanja zdravstvenog stanja prije kastracije su osobito važna jer pomažu identificirati patologije tijela koje mogu biti kontraindikacije operacije.

Istodobno, liječnik će izraditi anamnezu, tj. sastaviti podatke o prethodno prenesenim bolestima, uzimanim lijekovima, poremećajima u funkcioniranju gastrointestinalnog trakta i urinarnog trakta. Stručnjak također prima podatke o temperaturi tijela, srčanom ritmu, broju udisaja i izlaza u minuti, čime se donosi zaključak o stanju pluća i srca, a zatim opći vizualni pregled fizičkog zdravlja životinje.

© shutterstock

Zajedno s antihistaminskom terapijom, odrasla punoljetna mačka prolazi kroz nekoliko drugih studija, na primjer:

 • biokemijska krvni test – propisana mačkama slabog apetita, oslabljena, s ispadanjem kose, ova analiza pomaže u identificiranju bolesti unutarnjih organa – bubrega, jetre, itd.;
 • echokardiografija ili elektrokardiogram – u slučaju sumnje na kardiovaskularnu bolest;
 • potpuna količina krvi – može otkriti parazite u krvi, kao i prisutnost upalnih procesa i nedostatka enzima;
 • Ultrazvuk abdomena;
 • analiza urina – obično se radi neposredno prije operacije, u 2-3 sata, jer tijekom tog vremena promjena kiselosti ovakva vrsta istraživanja pomaže u identificiranju upale u mokraćnom sustavu, kao i dijagnozi bubrežne bolesti.

Mačka nakon kastracije: što je vrijedno znati vlasnika

Nakon operacije, vrijedi zapamtiti da što je stariji mačka, to je veći rizik od komplikacija nakon anestezije. Osim toga, ako životinja aktivno obilježava područje, onda ne mislite da se ponašanje životinje odmah dramatično mijenja, Ako se neuterirana odrasla mačka nastavlja "nered", tada postoji nekoliko razloga:

 • hormonalni status postupno se mijenja, pa se efekt hormona konačno zaustavlja mjesec dana nakon operacije;
 • životinja je razvila naviku odlaska na zahod u svakom kutku stana, jer se miris raspodjeljuje po sobi (i teško je ukloniti), pa će vjerojatno biti nužno ponovno učiti mačku u zahod.

Jedna od posljedica kastracije odrasle mačke je promjena u prirodi kućnog ljubimca. U pravilu, agresivnost životinje se, naravno, smanjuje ako je povezana s proizvodnjom hormona, a ne s greškama u obrazovanju. Mačka će postati mirnija, ali obično nema smanjenja aktivnosti tijekom kastracije, iako se kućni ljubimac više neće brinuti i tražiti ženu, pa će radije ležati na kauču u svoje slobodno vrijeme. Međutim, ako mu vlasnik ponudi da igra, onda odrasla mačka nakon kastracije, najvjerojatnije, neće odbiti, jer njegovi lovni instinkti nisu otišli.

Tijekom postoperativnog razdoblja vrlo je važno pratiti prehranu, trebao bi biti prilično strogi, zabranjeno je preopteretiti životinju, jer će dovesti do pretilosti, srčanih problema itd.

© shutterstock

Nadležni kirurg će vam pomoći da ispravno izračunate težinu dijela i broj obroka odrasle mačke nakon kastracije. Potrebno je obavijestiti liječnika o načinu prehrane koju je životinja pridržavala prije operacije, koliko puta dnevno je zdjelica napunjena, što je režim za piće, a stručnjak će vam reći što da ispravite.

Savjeti za brigu za mačku nakon kastracije kod kuće

Prvi put nakon kastracije, čak i odrasla mačka neće moći sama stajati, budući da kućni ljubimac doživljava snažnu mišićnu slabost nakon kastracije, može ga mučiti mučnina i žeđ, koja je povezana s učincima anestezije. U pravilu, postoperativno razdoblje popraćeno je:

 • suhe oči i konjunktivitis – jer tijekom anestezije mačka ne zatvara oči, veterinar ih periodički zatvara samostalno kako bi životinju omekšala rožnicu, nakon operacije je potrebno sami, koristeći posebnu mast;
 • smanjenje tjelesne temperature jedan je od znakova anestezije, smanjenje tjelesne temperature mačja tijekom kastracije, što se ne treba bojati – samo zagrijte životinju toplinom, infracrvenom svjetiljkom ili malim grijačima s toplom vodom;
 • neugodan hod – potrebno je pratiti ljubimac prvi put nakon operacije, jer može srušiti, padati, iako može, kao i prije, pokušati skočiti na visoku površinu.

Dakle, pri odlučivanju hoćete li kastrirati mačku u odrasloj dobi, budite krajnje pažljivi s izborom klinike i daljnjim liječenjem životinje nakon operacije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: