🐈 Cat nakon sterilizacije: ponašanje, skrb kod kuće, veterinarsko savjetovanje

Značajke brige za mačku nakon sterilizacije

Sterilizacija domaćih mačaka postala je poznata operacija u veterinarskoj medicini. Nakon uklanjanja maternice i jajnika, životinje ne samo da gube sposobnost reprodukcije, nego također prestanu tražiti mačku, kako bi označile teritorij. Vjerojatnost raka i drugih bolesti, uključujući spolno prenosive bolesti, smanjuje se. Povećava ukupni život životinje.

U prvih 1-2 dana, posebna postoperativna njega životinje, neophodan je stalni nadzor stanja. Za 3-4 dana glavne funkcije tijela trebaju biti potpuno obnovljene, a nakon 10-15 dana dolazi puna rehabilitacija.

 • 1. Postoperativno razdoblje
 • 2. Kada, nakon sterilizacije, mačka može dati hranu i piće?
 • 3. Postupak rehabilitacije
 • 4. Značajke ponašanja i sadržaja sterilizirane mačke

1Postoperativno razdoblje

Vrijeme oporavka od anestezije je individualno za svakog pojedinca. Ovisi o korištenim drogama, dobi i fizičkom obliku životinje. Neke veterinarske klinike nude postoperativnu bolnicu. Za rehabilitaciju životinje kod kuće treba uzeti u obzir savjete veterinara:

 • Pripremite toplo mjesto unaprijed.Nakon anestezije, mačka će biti hladna i mora biti prekrivena. Lounger ne bi trebao biti na visini kako bi se izbjeglo pada ljubimac.
 • Prvoga dana nakon sterilizacije potrebno je kontinuirano pratiti proces oporavka od anestezije. Po povratku kući, položite mačku na desnu stranu kako biste smanjili opterećenje srca. Dok se životinja u potpunosti ne probudi, može doći do nenamjerne mokrenja.
 • Dok je mačka pod utjecajem anestezije, njezine oči ostaju otvorene. Postoji opasnost od sušenja iz sluznice, što podrazumijeva neželjene posljedice. Veterini preporučuju povremeno vlaženje očiju životinje s posebnim rješenjem i imitiraju treptanje, zatvarajući kapke.
 • Nagli povraćanje nije neuobičajeno pri odstranjivanju anestezije. Potrebno je okrenuti glavu mačke na stranu i provjeriti da se životinja ne guši. Ako se povraćanje ne zaustavlja dugo, odmah se posavjetujte s liječnikom.
 • Za sigurnost, trebali biste ograničiti aktivnost lokomotora mačke. Buđenje počinje nakon tri sata. Zbog nedostatka koordinacije, životinja se može spotaknuti na objekte oko sebe, neuspješne pokušaje skočiti više.Ako mačka nije moguće staviti u posebni kavez, morate pratiti njegove pokrete i vratiti ga na stelju u vremenu.
 • Ponašanje kućnog ljubimca u prvim satima anestezije ponekad postaje neuobičajeno pa čak i agresivno. Mačka boli, ne razumije što joj se događa. U pozadini stresa doživljavali su sive i rane. Zbog dezorijentacije moguće su iznenadni pokušaji pucanja ili pokretanja u proizvoljnom smjeru. Morate biti strpljivi i nastaviti pratiti stanje vašeg ljubimca.

Kategorizirano ne možete ostaviti mačku samu u stanu ili kući dok ne dobijete potpunu oporavak od anestezije., Dok se odjel ne može samostalno i svjesno kretati, netko ju mora brinuti.

PreporučeniUklanjanje šavova kod mačaka nakon sterilizacije kod kuće: detaljne upute

2Kada možete jesti i piti nakon što ste sterilizirali mačku?

Kada mačka počne živjeti (3-4 sata nakon operacije), možete pokušati dati vodu. Ako još nije moguće kleknuti i progutati sami, možete pomoći životinji. Isporučujemo vodu iz štrcaljke ili pipete u malim dijelovima, vlaženje usta.

Nakon 12 sati možete ponuditi mačju hranu. Ako nema interesa za feed, pokušajte ponovo kasnije. Uobičajeni unos hrane započinje najkasnije jedan dan. Hrana mora biti lako probavljiva, mekana ili polu-tekućina. Potrebno je hraniti u malim količinama.

Ako, 24 sata nakon sterilizacije, mačka još uvijek ne jede ili ne pijete, to je alarmantan simptom i potrebna je hitna veterinarska konzultacija.

PreporučeniIma li neuterirana mačka seksualni nagon?

3Rehabilitacijski proces

Puno obnavljanje tijela mačke obično se javlja u 10-15 dana. U ovom razdoblju postoji nekoliko preporuka za njegu:

 • Potrebno je nositi postoperativni pokrivač kako bi zaštitili šavove od lizanja i grebanja. Spriječava ulazak prljavštine ili toaletnog ulja u ranu. Preporuča se deka od trajnog, ali prozračnog materijala. Čvrsto se pričvrstite, ali ne previše povlačenjem. Tkanina ne smije spriječiti kretanje.
 • Mora se pratiti proces ozdravljenja postoperativnih šavova. Šavovi su obični i kozmetički. U prvom slučaju, potrebno je ukloniti šavove u roku propisanom od strane veterinara.Kod kozmetičkih šava, ovaj postupak nije potreban, jer se sastoje od materijala koji se apsorbira. Stanje šava može se odrediti kako izgleda. Ne bi trebalo biti jak crvenilo i oticanje. Kako bi se spriječila bakterijska kontaminacija, potrebno je liječiti šav kao što preporučuje veterinar.
 • Soba u kojoj se životinja nalazi u razdoblju rehabilitacije trebala bi biti što sigurnija. Kada mačka skače na prozorsko ognjište ili stolicu, može se pričvrstiti na tkaninu za izbočene dijelove. Ako se šava raspršuje, morat ćete ga ponovno primijeniti.
 • Jedna od komplikacija nakon operacije je kršenje stolice (konstipacija). Ako u dva ili tri dana mačka ne ide na zahod, možete se pribjeći laksativima (veterinarskim lijekovima) ili vazelinom. Nedostatak rezultata – razlog da se obratite veterinaru.
PreporučeniKada ukloniti pokrivač iz mačke nakon sterilizacije

4Korisnosti ponašanja i sadržaja sterilizirane mačke

Sterilizacija ne uzrokuje velike promjene u karakteru mačke. Međutim, neki se aspekti ponašanja mijenjaju na bolje. Agresija nestaje ili se smanjuje, mačka više ne vrišti noću, tražeći mačku. Kućni favorit postaje mirniji.

Kada se operacija provede već nakon početka puberteta životinje i prvog estrusa, potrebno je oko tri tjedna da se stabilizira hormonska pozadina. Prošlo je vrijeme, a mačka i dalje pitati mačku i označava teritorij – vlasnik kućnog ljubimca treba vidjeti liječnika. Takvo ponašanje može biti simptomatsko za neke bolesti ili pokazatelj da je operacija bila slaba. U takvim slučajevima, lijevi dio jajnika nastavlja proizvoditi spolne hormone.

Stoga, za sterilizaciju kućnih ljubimaca važno je kontaktirati iskusne, licencirane stručnjake.

Sterilizirana mačka više ne troši energente za hranidbu mahunarki ili za "rut" razdoblje. Dnevna potreba za kalorijama smanjuje se. Stoga, ako ne napravite prilagodbe prehrani, s vremenom je moguće povećati težinu. Potrebno je odabrati pravu hranu, specijaliziranu za sterilizirane životinje. Uravnotežena prehrana je važna za sprječavanje takvih bolesti kao i urolitijaza. Uštede energije doprinose fizičkoj sposobnosti mačke. Možete kupiti ili izraditi vlastite multi-level gaming komplekse za mrvice.

Pravilna prehrana, živahni životni stil i redovito praćenje zdravlja kod veterinara ključ je dugog i sretnog života sterilizirane mačke!

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: