🐈 Koliko godina mačke žive kod kuće ne sterilizirane i nakon sterilizacije

Životni vijek neuteriranih i ne steriliziranih mačaka

Život mačaka puno je kraći od čovjeka, njegovo trajanje ovisi o velikom broju čimbenika. Prema ljudskim standardima, starost mačke koja je živjela u dobi od 20 godina je stara 100 godina. Unatoč činjenici da kućni ljubimci kod kuće žive puno duže od zalutalih mačaka, u nekim slučajevima nepravilna briga, održavanje i odgođeno liječenje mogu značajno skratiti život ljubimca.

  • 1. životni vijek steriliziranih i nemuriranih mačaka
  • Prosječni životni vijek mačaka različitih pasmina
  • 3. Koliko dugo može živjeti bez hrane i pića?
  • 4. Učinak bolesti na životni vijek kućnog ljubimca

1 životni vijek steriliziranih i nemuriranih mačaka

Mučene, pune duljine mačaka žive oko 5-6 godina, ali njihovi kućni ljubimci traju mnogo dulje. Životni vijek domaće eunuhske mačke u prosjeku je 12-15 godina. Među predstavnicima mačjih obitelji nalaze se i duge jetre, čiji je životni vijek duži od 20 godina.

Većina veterinara tvrdi da se životni vijek mačke značajno povećava nakon kastracije. Mačke postaju spolno zrele do dobi od 8 mjeseci i mogu roditi mačiće nekoliko puta godišnje.Kao i ljudi, pahuljaste kućne ljubimce trudnoću prate hormonske promjene koje su stresne za tijelo. Ne sterilizirane mačke koje ne rađaju najčešće su osjetljive na pojavu onkoloških bolesti, stoga je sterilizacija obvezna za kućne ljubimce da produljuju život.

Mačke koje su prolazile kroz sterilizaciju, žive u prosjeku 15-20 godina i 50% su manje sklone pojavi različitih bolesti. Takvi kućni ljubimci u starijoj dobi osjećaju se bolje. Mačke ne trebaju kontakt s muškarcima i zbog toga se ne mogu zaraziti opasnim tegobama.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

Prosječni životni vijek mačaka različitih pasmina.

Utjecaj na životni vijek mačke takvog čimbenika kao i njezina pasmina uzrokuje sumnje u veterinarima. No uzgajivači tvrde da mačke različitih pasmina imaju životni ciklus različitog trajanja. U tablici rodovnih mačaka možete vidjeti koliko dugo može živjeti predstavnik popularne pasmine i koji čimbenici određuju duljinu svog života.

ime pasminaProsječno trajanje životačimbenici
Britanci15 godinaSnažan imunitet, aktivnost i razvijeni mišići čine britansku dugu jetru. Manje od drugih pati od raka i pretilosti. Uz pravilnu njegu, njihov se život može produžiti na 20 godina
persijski15 godinaOčekivano trajanje života ovisi o vrsti. Perzijanci kratkotrajnih podvrsta žive 5 godina duže od ekstremnih i klasičnih
Škotski fold20 godinaPodložno pojavi policistične bubrežne bolesti i problema s mišićno-koštanog sustava. Unatoč tome, žive dulje od pojedinaca drugih pasmina.
sijamski12-15 godinaČistokrvne životinje više su osjetljive na urolitijazu, kronično zatajenje bubrega i oftalmološke bolesti od mješovitih pasmina.
sfinga12-15 godinaRodoslovlje i pravilna skrb utječu na dugovječnost.
sibirski17 godinaPojedinci sibirske pasmine smatraju se duge jetre i žive do 20 godina uz pravilnu njegu.
Maine coon15 godinaSnažne mišiće, aktivnost i izdržljivost čine životinje dugotrajnom, a pravilna njega produljuje život.

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

Kako moze li ljubimac bez hrane i piti?

Ovo pitanje je najrelevantnije za kategoriju vlasnika koji većinu svog vremena provode na poslu ili na poslovnim putovanjima i dugo ostavljaju svoje ljubimce sami.

Zdrava mlada mačka bez hrane može raditi oko 7 dana, tako dugo brzo neće negativno utjecati na njegovo zdravlje. Ponašanje kućnog ljubimca znatno se pogoršava s dva tjedna posta.

Katkad sama mačka odbija hraniti, ne morate odmah zvoniti alarm zbog ovoga. Nedostatak apetita zbog nedavnog stresa. Ako se kućni ljubimac odbija hraniti za nekoliko dana, preporuča se da ga pokaže veterinaru.

Tijelo kućnog ljubimca je četvrtina vode, poput ljudi, a bez nje mačka neće dugo živjeti. Suzdržavanje od pijenja mačke ne može biti duže od 2 dana. Neke rodinske mačke malo piju i ne smiju dodirivati ​​vodu dnevno bez štete tijelu.

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

4. Učinak bolesti na životni vijek kućnog ljubimca

Pojava nekih ozbiljnih bolesti značajno skraćuje život mačaka. Većina bolesti je kronična. Najteže bolesti koje utječu na dugovječnost kućne ljubimce uključuju sljedeće:

  1. 1. Bronhijalna astma. Ova bolest je kronična bolest pluća i ne može se izliječiti. Mačka muče napadi i grčevi, zbog čega kućni ljubimac ne može disati zrak i počinje gušiti. Oko 1% domaćih mačaka živi s ovom bolešću, a ta se bolest ne nalazi među lutalicama. Veterini propisuju kućne ljubimce s astmom, antihistaminicima, inhalacijama i stazama antibiotika. Unatoč činjenici da točan uzrok astme nije identificiran, većina mačaka počinje trpjeti od toga ako žive u prašnjavoj, zagađenoj sobi. Duhanski dim, parfumerija i kemikalije kućanstva utječu na pojavu bolesti, pa ih je potrebno ukloniti iz mačke što je više moguće, a pušenje u vrtiću je potpuno zabranjeno.
  2. 2. Poremećaj bubrega. Kombinacija simptoma koji dovode do propadanja mačke.To je neizlječiva bolest i odnosi se na neuspjeh tijela, što dovodi do smrti životinje. Ako se otkrije u ranim fazama i pravodobno spajanje ljubimca može se spremiti. Ako se bolest otkrije u kasnoj fazi, onda je već nemoguće zaustaviti, mačka ima maksimalno 2 godine života.
  3. 3. Rak. Najteža i malo proučena bolest svih gore navedenih. To je jedna od rijetkih bolesti, čija se pojava ne može spriječiti, jer predstavlja neuspjeh u DNA. Ženke su osjetljive na pojavu raka dojke. Liječenje se sastoji od kemoterapije, ali sto posto je sigurno da će ovaj postupak pomoći u liječenju ljubimca. S pravodobnim tretmanom i blagotvornim učincima postupaka mačka će živjeti do 10-15 godina i bez odgovarajućeg liječenja – oko 2-3 godine.
  4. 4. Urolitijaza. Najčešća kronična bolest kod kućnih mačaka. Za liječenje ICD, veterinar odabire medicinsku hranu, vođena individualnim karakteristikama kućnog ljubimca. U naprednim slučajevima potrebna je operacija. Uz sve preporuke veterinara, pravilno hranjenje i briga o mačaku koja pati od urolitijaze, živi do 12-15 godina.
  5. 5. Policistička bolest bubrega.To utječe i na bubrege kućnog ljubimca u ranoj dobi. Mačke utemeljene na rodu su osjetljivije na ovu bolest. Simptomi policistize manifestiraju se kod mačaka u dobi od 7 godina. Nije moguće izliječiti ljubimca od ove bolesti, vlasnik može samo spriječiti nastanak ozbiljnih komplikacija. S pravilnim i pravodobnim liječenjem, prognoza policističnih je povoljna. Sukladnost s prehranom i redovite posjete veterinaru pomoći će mačkoj djeci da žive do 12 godina.

Uz pravilno hranjenje kućnog ljubimca, slijedeći sva potrebna pravila za njegu i održavanje kod kuće te redovite posjete veterinaru, mačka će živjeti dug i sretan život u starosti.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: