🐈 Mačka jede loše i izgubi težinu - razloge

Zdravlje kućnih ljubimaca: zašto mačka loše jede i izgubi težinu

Katkada mačka počinje jesti malo, izgubi težinu, ponašanje, raspoloženje i navike se mijenjaju. Čak iu nedostatku očitih znakova bolesti, situacija se brine vlasniku. Razlozi su različiti. Dob i stupnjevi puberteta životinje, hormonska promjena u tijelu, prehrambene navike i drugi čimbenici utječu na apetit i izgled.

 • 1. Uzroci lošeg apetita kod mačaka
 • 2. Indeks sitnice: kako razumjeti kada zvuk alarma
 • 3. Uzroci gubitka tjelesne težine i ne-hrane ne-hrane
 • 4. Pubertet
 • 5. vraćanje vune
 • 6. Stres
 • 7. prehrambene i prehrambene navike.
 • 8. Dob životinje i srodni problemi
 • 9. Visoke temperature
 • 10. Strano tijelo u ustima
 • 11. Parazitska infekcija kao uzrok anoreksije kod mačaka i mačaka
 • 12. Kada je gubitak interesa u hrani povezan s nekom bolesti.
 • Pokaži sve

1 Uzroci lošeg apetita kod mačaka

Teško je odmah odrediti zašto mačka dobro jede i izgubi težinu. Vlasnik bi trebao pogledati ponašanje životinje, možda će neki znakovi ukazivati ​​na vjerojatan uzrok. Nije uvijek odbijanje hrane i nezdrav izgled kućnog ljubimca ukazuju na prisutnost bolesti, iako se ta mogućnost ne može isključiti.Zajedno s nevoljkost mačke da jede, trebalo bi upozoriti:

 • nedostatak interesa za igre;
 • zanemareni izgled;
 • neprirodno ponašanje;
 • nema stolica ili proljev;
 • odbijanje vode;
 • suhi nos (povišena tjelesna temperatura).

To su samo opći simptomi, oni su površni, mogu se djelomično promatrati, ali čak iu ovom slučaju postoji i razlog za anksioznost.

PreporučeniMačka ima zagušljiv nos: uzroci i liječenje rinitisa

2Index tanak: kako razumjeti kada zvuk alarma

To se događa, ljubimac odbija jesti neko vrijeme ili jede manje, ali njegova težina, uzimajući u obzir dob i druge značajke, i dalje je normalna. Prirodno je da mačka odbije jesti nekoliko dana, pod uvjetom da dobro pije vodu. To neće štetiti zdravlju kućnog ljubimca i povezano je s sposobnošću mačaka da samostalno prilagode metaboličke procese u tijelu.

Utvrditi stupanj slabosti pomoći će tzv. Indeksu. Postoje tri indeksa:

 1. 1. iscrpljenost. Ovo je prvi indeks i može se odrediti njegovim izgledom. Ako pogledaš gore od životinje, njegova silueta nalikuje na pješčani sat. Rebra su jasno vidljive i opipljive.Ne postoji masni sloj između kostiju i rebara. Želuca je čvrsto uvučen.
 2. 2. Nedovoljna težina. Ovo je drugi indeks i dodjeljuje se ako su rebra i kosti ţivotinje dobro osjetljivi i nemaju gotovo nikakav sloj masti, a silueta mačke podsjeća na pješčani sat.
 3. 3. Normalna težina. Treći indeks odgovara stanju mačke, kada su rebra dobro osjetljiva i prekrivena tankim slojem masti. Ako pogledate mačku s bočne strane, tada se želudac treba zategnuti, s pogledom s vrha označenog proporcionalnog struka.

Ponekad vlasnik samo misli da je mačka tanka, pogotovo s lošim apetitom. Ukoliko je tijekom eksternog pregleda moguće dodijeliti životinju prvi ili drugi indeks stanja, to je uzrok alarma.

PreporučeniZašto mačka ili mačka njuškaju kad disanje

3 Uzroci gubitka težine i odbijanje bolesti

Zdrave odrasle životinje mogu izgubiti zanimanje za hranu tijekom cijelog života iz raznih razloga. Ako mačka nema temperaturu ili druge očite znakove bolesti, gubitak apetita povezan je s određenim bihevioralnim ili fiziološkim značajkama.

Postoji nekoliko takvih situacija.

PreporučeniMačka ima vodene oči i smeđe iscjedak: simptomi i prva pomoć.

4 Period puberteta

Mačke dostižu spolnu zrelost u dobi od oko godinu dana, a ovo razdoblje popraćeno je hormonskim valom. Posljedica je često promjena u ponašanju kućnog ljubimca: ona postaje agresivnija, agitirana, njezina privlačna meow prestaje biti nježna i prilično sliči urliku. Počinje obilježiti teritorij, igre imaju seksualne zanosne znakove. Smanjena apetita tijekom ovog perioda je norma. Mačke postaju nezanimljiva hrana – oni ga guraju u pozadinu, stavljajući naglaske reprodukcijskih instinkata.

Mačke su i ne pokazuju takve očite znakove. Ali njihova je neviđanja nevjerojatno razvijena, pa čak i kad su u stanu, mogu mirisati tekuću mačku na udaljenosti od nekoliko kilometara kroz otvoreni prozor. Životinja gubi svoj mir i apetit s njom.

Ako ne poduzmete akciju, ljubimac će izgubiti težinu i izgledati nezdrav. Ako uzgajivač nije u planiranju oplemenjivačkog rada, životinja mora biti sterilizirana. To će značajno poboljšati kvalitetu odnosa između vlasnika i njegovog ljubimca. Nakon nekog vremena, mačka će se smiriti, vratiti se u normalan životni stil, a ovdje neće biti potrebno paziti da je izgubio težinu, a zatim ne bi se bolje.Ako govorimo o seoskom životnom stilu i vlasnik nije konfiguriran za kastraciju kućnog ljubimca, mačka se može pustiti na ulicu, gdje će sami riješiti svoje fiziološke probleme.

5Svaranje gruda vune

Svaki vlasnik je došao preko ove fiziološke značajke u mačaka. Ovo je normalni fenomen, posljedica njege, kada tijelo mačke nakuplja svoj višak. U medicinskoj praksi postoje situacije kada se vlasnik žali na gubitak apetita u mačkome, mršavom, neurednom izgledu i kasniti stolici.

Iskusni veterinar uvijek će pitati hoće li mačka pljunuti grudice vune. Ako se to ne dogodi, morate poduzeti mjere, jer vuna zagušuje crijeva i rezultat je njegova opstrukcija. Problem je riješen vrlo jednostavno – vazelinovo ulje je dana mačiću. Drugi liječnik preporučit će posebnu mačku ili veterinarsku tijest.

6Stressy

Postoje situacije kada ljubimac ima mokro i normalno ponašanje, ali jede malo, ili čak odbija jesti. Najvjerojatnije ga nešto uznemiruje. Mačke su vrlo osjetljiva stvorenja i stresne situacije mogu utjecati na njihovo ponašanje u prehrani.

Neki od razloga mogu biti:

 • izgled u kući druge životinje ili rođenje djeteta;
 • preseljenje, popravak;
 • situacije s visokom razinom buke: svađa među ljudima, česta prisutnost visokih tvrtki;
 • kazna.

Odgovor na stresne situacije je gubitak interesa u hrani. Potrebno je riješiti problem koji je izazvao negativnu reakciju. Ako to nije moguće, vrijedno je pokazati strpljenje i dati mačiću više pažnje, smiriti je.

7 prehrambenih promjena i nepravilne prehrane

Čest uzrok smanjenog apetita, pa čak i odbijanja za jelo je nepismeni hraniteljica. Vlasnik smatra da je mačka samo zloćudna i ne jede predloženu hranu, ali naglo promjena prehrane ili jedenja hrane koja nije tipična za hranjenje mačaka smatra se značajan razlog odbijanja hrane. Iskusni vlasnici uvode nove proizvode postupno, pažljivo dodajući nove sastojke u svoju uobičajenu prehranu.

Važno: vlasnici često zaboravljaju važno pravilo kod hranjenja mačaka: prisutnost slatke vode u zdjelu! Nedostatak vode ne samo da izaziva odbijanje da jede, nego također uzrokuje ozbiljne bolesti u životinji.

Potrebno je poštivati ​​pravila skladištenja hrane: otvorena vlažna hrana drži se samo u hladnjaku.Mačke sa svojim oduševljenim mirisom lako će prepoznati razmaženi proizvod i odbiti ga jesti. Osim toga, mačke su selektivne u pogledu preferencija okusa i često im se ne sviđa predložena hrana: neki vole ribu od mesa ili piletine iz jetre, drugi mrze miris puretina ili kunića.

8 Dob petova i srodni problemi

Stara mačka gubi interes za hranom i izgubi težinu. To je zbog starenja vezanih uz restrukturiranje tijela, kada zahtijeva lako probavljivu hranu, drugačiji sastav hrane i ravnotežu elemenata u tragovima. Kod životinja nakon 6 godina, organi različito funkcioniraju, proces asimilacije promjena hrane. Pored toga, starije mačke i mačke počinju imati probleme s njihovim zubima: oni samljeti, razbiti, i bolesti desni događa. To je često bolan proces koji utječe na apetit i zdravlje životinje. Pokažite vašem ljubimcu veterinaru: možda vam je potrebno liječenje. Smanjene funkcije mirisa i dodir također dovode do promjena u ponašanju jela.

Valja razmisliti o promjeni feeda. Starije životinje vole vlažne hrane: vrećice ili konzervirane hrane. Često mačke u starosti prenose se u prirodno hranjenje.

9 Visoke temperature

Mačke su osjetljive na toplinu. Za mačke, prirodno smanjenje apetita je prirodno kada vruće ljeto vani i nema klima u apartmanu. To se događa zimi, s pretjerano vrućim akumulatorima i suhim zrakom u kući. Ako mačka dobro pije i osjeća se dobro, nema razloga za brigu, čak i ako je izgubila malo. Tako kućni ljubimac kontrolira svoju izmjenu topline.

U vrućem vremenu, životinji se može pomoći hlađenjem sobe. Morate redovito mijenjati mačju vodu, operite zdjelu. Sobe trebaju biti prozračene, ako je zrak previše suh, može se navlažiti vješanjem mokrih ručnika. Na prodaju je rucna prostirka ispunjena posebnim gelom.

10Homogeno tijelo u ustima

Postoje situacije kada mačka ili mačka odbijaju jesti zbog predmeta koji pada u usta. Oni se dragovoljno bore u zdjelu, ali ne mogu jesti, a kao rezultat, čak i prestanu pokušavati progutati barem dio. Ako vlasnik nije obratio pažnju na ovaj trenutak, situacija se pogoršava, životinja gubi na težini i nakon nekog vremena potpuno izgubi interes za život. To je trom, ne igra, žalosno muči.

Nemojte diskontirati mogućnost udaranja stranog tijela u usnu šupljinu. Ponekad to može biti vrlo tanka kost od ribe koja je zaglavljena u grlu i boli mačku prilikom gutanja. Vlasnik ga vjerojatno neće moći vidjeti, iako možete pokušati, naoružani povećalom, i otvoriti usta otvorenim pogledom.

Ako niste uspjeli sami nabaviti predmet, trebate kontaktirati veterinara što je prije moguće!

Čim se ukloni strano tijelo, mačka će se oporaviti.

Parazitska infekcija kao uzrok anoreksije kod mačaka i mačaka

Jedan od najčešćih uzroka nedostatka zanimanja za hranu kod mačaka, kao rezultat toga, njihovo iscrpljivanje je infekcija tijela kućnog ljubimca s crvima ili buhama.

Znakovi koji vlasniku mogu reći da mačka ima helminse:

 1. 1. Parereksija (preobrazba okusa hrane uzrokovane opijanjem tijela) – životinja jede nejestivu hranu.
 2. 2. Izmjena opstipacije i proljeva, mučnina, povraćanje.
 3. 3. Blokiranje.
 4. 4. Odbijanje jesti, značajan gubitak težine.
 5. 5. Svrbež u anusu (životinja "puze" na podu).
 6. 6. Krv ili sluz u izmetu.
 7. 7. Nejasna, razbarušena vuna.
 8. 8. Ispuštanje iz očiju.
 9. 9. Neugodan miris iz usta.

Ova situacija nikada neće nastati ako vlasnik životinje redovito (jednom u tromjesečju) obavlja prevenciju crva svojim kućnim ljubimcem.

Ako postoji infekcija, vrijedi se obratiti veterinarskoj klinici. Uz patnju životinje, paraziti su opasni za sve ljude koji zauzimaju isto područje s mačkom. Helmint postoji nekoliko vrsta, a droga od njih su različiti. Liječnik će napraviti mikroskopsku analizu izmeta i odabrati lijek za liječenje crva.

Uopće nije teško prepoznati prisutnost buha u mačiću: one se mogu vidjeti golim okom. Osim toga, životinja itches i pokušava ih uhvatiti sa svojim zubima. Bolesti (pilule, kapi, ovratnici) prodaju se u bilo kojoj veterinarskoj trgovini.

12Kad gubitak interesa u hrani povezan je s nekom bolesti.

Ne možete zanemariti činjenicu gubitka apetita u mačiću. Često, odbacivanje hrane i slabost izazvana oboljenjem životinje. A ako popis simptoma uključuje groznicu, to više ne možete oklijevati.

Razigrani uzgajivači, privlačeći mačić u kuću, uz liječenje životinje od crva,Cijepite svoje ljubimce! Poželjno je unijeti podatke o cijepljenju u veterinarskoj putovnici kako bi se dalje isključila činjenica bolesti povezanih s virusnim infekcijama.

Ako životinja nije cijepljena, virusna bolest može biti uzrok odbijanja da jede i izgubi težinu:

Glavne vrste mačjih infekcijaprikaz
bijesDepresija, prekomjerna salivacija, paraliza udova, neprozirnost rožnice i strabizam, iscrpljenost, povraćanje, proljev krvi
UređajOdbijanje jesti, iscrpljenost, visoka tjelesna temperatura, mačka ne pije vodu, povraćanje, proljev naizmjence sa začepljenjem, crvenkaste mrlje se pojavljuju na koži, eventualno se pretvaraju u mjehuriće, gnoj u očima
rinotraheitisGubitak apetita, gubitak težine, curenje nosa, kašalj, letargija, gnojno ispuštanje iz nosa i očiju, fotofobija, slinjenje, groznica
kaltsivirozOdbijanje hrane, iscrpljenost, visoka temperatura, čir na sluznici, curenje nosa, konjunktivitis
klamidijaOdbijanje jesti, gubitak težine, letargija, kihanje, kašljanje, otežano disanje, konjuktivitis, rinitis
Grižnja gripeSmanjen apetit, uključujući odbijanje jesti, visoku tjelesnu temperaturu, kihanje, kašalj, purulentni iscjedak
Coronavirus enteritisSmanjena apetit, povraćanje, proljev, curenje nosa, suzenje, letargija, pospanost, promjene tjelesne temperature
Feline leukemijeGubitak interesa hrane, gubitak težine, mučnina, gingivitis, stomatitis, poremećaji gastrointestinalnog trakta, povećana tjelesna temperatura, depresija, povećani limfni čvorovi, kašalj, iscjedak iz očiju i nosa

Treba shvatiti da se znakovi ovih opasnih bolesti ne mogu pojaviti u životinji, ali to ne govori o bolesti ljubimca. Nije vrijedno nagađati i samo-liječiti. U slučajevima virusnih i infektivnih bolesti, kašnjenje u smrti je slično – veterinarski pregled je obavezan!

Pored bolesti cijepljenih i revacciniranih životinja, postoji znatan popis bolesti, praćeno gubitkom tjelesne težine i smanjenim apetitom kod mačaka. Poznavanje simptoma glavnih bolesti pomoći će pripremiti preliminarnu dijagnozu i pomoći kućnom ljubimcu na vrijeme.

Bolesti unutarnjih organa i gastrointestinalnog traktaMogući simptomiŠto je prouzročilo
kolitisGubitak apetita, proljev, povraćanje, letargija, oštra bol u trbuhu, sluz i krv u izmetuMješovita hrana: suha hrana i hrana iz stola, bakterijske i gljivične infekcije, ozljede želučane sluznice sa stranim predmetima, crvi
Mačka konstipacijaGubitak apetita, gubitak težine, mučnina, povraćanje, letargija, tvrda i suha stolica, bolovi u trbuhuIntestinalna opstrukcija (anatomska značajka ili ulazak stranih tijela)
gastritisOdabir hrane, gubitak težine, letargija, bol u trbuhu, izmjenični proljev i zatvor, dosadnu kosu, smrdljivi miris iz usta, bijela krzna na jezikuNepravilna prehrana, previše vruća ili previše hladno hrana, nagla promjena prehrane, crvi, vuna u želucu
Otrovanja hranomOdbijanje jesti, letargija, vrućica, povraćanje, proljev, krv u fecesuOtrovanje biljkama, otrovima, kemikalijama za kućanstvo, hrane niske kvalitete
malapsorpcijomGubitak interesa u hrani (ponekad povećava), značajan gubitak težine unatoč dobrom apetitu, proljevNedostatak gušterače, nepravilna apsorpcija (apsorpcija) hranjivih tvari zbog lošeg djelovanja tankog crijeva
Idiopatska upala crijevaSmanjena apetit, gubitak težine, letargija, proljevReakcija na lijekove, helmintička invazija, nepismeni hranjenje
dijabetes mellitusGubitak apetita, gubitak težine, povećana žeđ, proljev, povraćanje, slabost, česte uriniranje, miris acetona iz mačke.Pogreške u prehrani, bolesti probavnog sustava, virusne infekcije, dugoročna uporaba hormonskih lijekova.
Bolesti bubrega i ICD (urolitijaza)Smanjeni nutritivni interes, gubitak težine, žeđ, letargija, povećana (ili poteškoća) mokrenja, povraćanje, krv u urinu, povišena tjelesna temperaturaKršenje režima prehrane, loše životne, anatomske i pedigre značajke
Matična lipidozaGubitak apetita, gubitak težine, letargija, pospanost, otežano disanje, slaba koža i kaputPretilost, stres, pogreške u hranjenju, nedostatak bjelančevina u prehrani

Nije teško izbjeći mnoge bolesti razvijanjem odgovarajuće prehrane za mačku i organiziranjem aktivnog načina života za to od ranog djetinjstva. Ali čak i kada se suočava s problemom, znajući simptome i mogući razlog zbog kojeg mačka jede i izgubi težinu, olakšat će mu liječenje i odgovarajuću njegu. Potrebno je prilagoditi snagu i opterećenje kako bi izbjegli takve probleme u budućnosti.Teško je dati opće preporuke za uvođenje pravilne prehrane, jer su individualne, ovisno o svakom slučaju. Ako postoji razlog za ozbiljnu zabrinutost, ispravnije se obratiti specijalistu i odbaciti teret odgovornosti za pogrešnu dijagnozu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: