🐈 Zašto kastrirati mačku - pro, kontra, posljedice

Zašto trebaš kastrirati mačku

Mnogi ljudi smatraju kastraciju kao nečovječnu i protive se takvoj operaciji. U međuvremenu, društvo sve više skreće na činjenicu da je kastracija životinja samo neophodan postupak i mora se provesti. Pa zašto kastrirati mačku? Je li humano držati siromašnu životinju u stanu, koja pati od svojih seksualnih potreba?

sadržaj

  • Glavni uzroci kastracije
  • Zašto to?
  • Kako će to utjecati na mačku
  • Moguće posljedice

Glavni uzroci kastracije

Što daje sterilizaciju i zašto se mnogim veterinarima savjetuje da to nužno provede? Razmotrite nekoliko razloga koji pokazuju vrline kastracije:

U prirodnom staništu uzgoj je raison d'etre bilo koje spolno zrele životinje, Mačke proširuju područja utjecaja, pokušajte oploditi što je moguće više žena. Kao rezultat toga, životinjske sukobe su neizbježne. U ozbiljnim borbama, mačke ne samo da riskiraju zarazu, već također mogu uhvatiti sve vrste infekcija.

Postaje opasno zadržati nekastriranu mačku, osobito u kući u kojoj postoje djeca.Castrated kućni ljubimci ne sudjeluju u borbama, njegova želja za uzgojem nestaje i zanimanje za ženke je izgubljeno.

Muškarac prestane stupiti u vezu s lutalicama. To su beskućne životinje koje nose strašne bolesti i viruse. Bez želje za uzgojem, neuterirane mačke skloni su izbjegavanju kontakta sa zalutalim mačkama, što povoljno utječe na njihovo zdravlje.

© shutterstock

Zašto to?

Zašto trebate kastrirati mačke? Stanovništvo beskućnika, koje umiru posvuda pod kotačima automobila, umiru od gladi, smrznute su na pločnicima, smanjuje se.

Svaka osoba koja ima životinju treba biti odgovorna za nekontroliranu reprodukciju. Kastrirati mačku je spasiti se od brige za neželjene mačji potomke.

Castrated mačke žive u prosjeku od 1,5-2,5 godina duže od njihovih neiscrpnih rođaka. A kvaliteta njihovog života bitno je drugačija.

Castrated pet je zaštićen od raznih bolesti genitourinarnog sustava, koje su neobrađene životinje. Njegovo ponašanje postaje mnogo mekšom i mirnija, nekontrolirana agresija i anksioznost nestaju, pružajući put smirenosti i privrženosti.

Ako vam se žali zbog kastracije vašeg kućnog ljubimca, onda mislite da nakon kastracije kućni ljubimac prestaje označavati stan s mračnim urinom čiji miris nije tako lako ukloniti s poda i namještaja. Stari miris kaustičnog urina može se manifestirati i nakon nekoliko mokrih čišćenja, što uzrokuje mnoge probleme vlasnicima.

Zajedno s instinktom uzgoja u životinji, nema želje za obilježavanjem teritorija, zastrašivanju drugih muškaraca i privlačenju ženki.

Kako će to utjecati na mačku

Petova težina prestaje mijenjati i postavljena je u normalnom rasponu. Činjenica je da tijekom mačaka mačaka mačke mogu pobjeći od kuće nekoliko dana ili čak tjedana. A one životinje koje ne napuštaju stan, zlostavljaju vlasnike stalnim meow i nervoznim ponašanjem.

© shutterstock

Mačke gotovo prestanu jesti hranu, žurbe oko kuće u potrazi za izlazom, pokušavajući probiti mačke i zadovoljiti instinkt za uzgoj. Kao rezultat toga, kućni ljubimci gube na težini, vuna postaje dosadna i lomljiva, što je upravo suprotno od kastriranih životinja. Kmačka, bez testiranja instinktivnog uzgoja, mirno se ponašakonzumiranjem dnevnog obroka hrane.

Castrirana mačka ne želi pobjeći od kuće u potrazi za ženom. Mnogo je slučajeva kada su mačke skočile iz prozora višekatnih zgrada ili padale s balkona, mirišeći miris mačke tijekom estrusa.

Drugi plus je to što, kastriranjem životinje, vlasnik ne mora brinuti o tome kako ga odvesti na putovanje ili u zemlju. Nakon kastracije, kućni ljubimci postaju više privrženi, fleksibilni i poslušni. Oni toleriraju putovanja bez pokazivanja anksioznosti.

Do danas su razvijeni specijalizirani feedovi za neuterirane mačke, koji pomažu životinjama da dobiju sve potrebne elemente u tragovima, a ostaju u dobroj formi.

Moguće posljedice

Nedostatci sterilizacije uključuju mogućnost pretilosti životinja, rizik od urolitijaze i komplikacija nakon anestezije.

Pri odlučivanju o sterilizaciji vašeg kućnog ljubimca trebate se obratiti svom veterinaru. Provest će potrebne preglede, podvrgavati testovima i donijeti konačnu presudu o mogućnosti da se udaju za kućne ljubimce. Ako je životinja sklona bolestima srca i krvnih žila, a također ima i tumor, onda se ne može sterilizirati.Previše malih mačića i odraslih mačaka starijih od 10 godina ne bi trebalo raditi. Optimalna dob za operaciju je 1 – 1,5 godina., U toj je dobi kastracija tolerirana mačka najlakše i bez negativnih posljedica.

Odgovarajući na pitanje o tome zašto kastrirati mačku, valja imati na umu da ponašajna svojstva ne-kastriranih životinja stvaraju puno problema za svoje vlasnike. Castrating ljubimac ne samo da ga može spasiti od bolesti urogenitalne sfere, nego i produljiti svoj život, poboljšavajući ga kvalitativno. Kastrirana mačka može živjeti aktivan i zasićen život u kojem nema mjesta za anksioznost, opsesiju i agresiju.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: