🐈 Zatvor kod mačke nakon sterilizacije - što učiniti i kako pomoći

Zašto sterilizirana mačka pati od zatvora?

Sterilizacija mačaka vrši se primjenom opće anestezije. Uvedeni lijek može izazvati poremećaje u probavnom traktu. Ovaj članak će objasniti zašto mačka razvija konstipaciju nakon sterilizacije, kako se razlikuje od crijevne opstrukcije, koje mjere vlasnik životinja treba poduzeti kada se otkrije neki problem.

sadržaj

 • Uzroci zatvora kod steriliziranih mačaka
 • Zatvor ili crijevna opstrukcija: kako se razlikovati?
 • Što bi trebao učiniti vlasnik?
 • Preventivne mjere

Uzroci zatvora kod steriliziranih mačaka

Situacija u kojoj se konstipacija razvija kod mačaka nakon sterilizacije događa se vrlo često. Povezan je s upotrebom snažnih anestetika, koji uzrokuju usporavanje peristalzije i razvoj crijevne disfunkcije.

Ako zatvor ne nestane za nekoliko dana, vlasnik mačke mora zatražiti pomoć od veterinara. Sličan se problem razvija zbog pojave crijeva.

Patologija se rijetko pojavljuje, ali ima neželjene učinke na zdravlje životinje. Zidovi jednog od crijeva u crijevima su povezani sa zidovima drugog crijeva, i kao rezultat toga, adhezije koje ometaju prolaz feces masa.Mačka se ne uspije raspasti, a stagnacija ostataka probavljene hrane dovodi do teškog trovanja.

Zatvor je nakon sterilizacije posljedica oštećenja crijeva koje su se dogodile u vrijeme operacije. U takvoj situaciji mnogi vlasnici čine ozbiljnu pogrešku počevši od vlastitog kućnog ljubimca kod kuće. Nemoguće je napraviti klistire, u svakom slučaju koristiti laksativne lijekove ili tekući parafin, jer takve aktivnosti u prisutnosti adhezija dovest će do smrti vrtića.

© shutterstock

Uklanjanje konstipacije i prianjanja samo će pomoći ponavljanom operaciji, koju obavljaju stručnjaci veterinarske klinike.

Zatvor ili crijevna opstrukcija: kako se razlikovati?

Ako sumnjate na neispravnost gastrointestinalnog trakta u životinji, njezin vlasnik mora razlikovati opstipaciju i crijevnu opstrukciju. S razvojem opstrukcije, brzo se pogoršava mačka. Pojavljuju se sljedeći simptomi:

 • povraćanje;
 • apatija;
 • nedostatak apetita;
 • odbijanje jesti;
 • tvrdi, bolni trbuh.

Ako životinja ima ove simptome, ona mora odmah biti poslana veterinara.tko može savjetovati vlasnika kako pravilno postupati s kućnim ljubimcem. obično U takvoj situaciji, klinička čišćenja se provodi u veterinarskoj klinici., Također je potrebno isključiti mogućnost razvoja problema s pokretima crijeva zbog crva.

Što bi trebao učiniti vlasnik?

Prvih dana nakon sterilizacije, pahuljasto kućni ljubimac treba dobru njegu i uravnoteženu, cjelovitu prehranu. Zatvor kod mačaka nakon operacije često se razvija, tako da vlasnik mora biti oprezan. Treba zapamtiti da je bilo kakvo patološko stanje u životinji bolje spriječiti unaprijed nego kasnije da se uključi u liječenje.

Kastracija (sterilizacija) mačaka je jednostavna procedura, a životinja to dobro podnosi kada ga obavlja iskusan veterinar. Obično kirurgija ne uzrokuje štetne učinke.

Međutim, zbog pozadine uporabe anestetičkih lijekova, i zbog anatomske osobine kućnog ljubimca, može doći do teške zatvor.

Veterini savjetuju 12 sati prije sterilizacije kako ne bi hranili mačku, tako da su njegovi crijeva potpuno prazni.Činjenica je da nakon uvođenja anestezije usporava aktivnost svih unutarnjih organa mačke, tako da je probavaonica hrane spora. Pas također postupno odlazi od anestezije, želi piti nakon buđenja, ponekad traži hranu. No, zbog činjenice da gastrointestinalni trakt ne funkcionira potpuno, pojavljuju se problemi s pražnjenjem.

© shutterstock

Ako nakon sterilizacije mačka postane konstipirana, ona je puna neželjenih posljedica. Glavna opasnost leži u činjenici da s pretjeranom napetosti nametnute poslijeoperativne šavove počinju krvariti, a ponekad i potpuno odstupiti. Zatvor u mačaka je stanje u kojem životinja ne može isprazniti crijeva duže od 2-3 dana. Ako se taj problem nastavi trajati 7 dana ili više, povećava se rizik od trovanja i razvoja crijevne opstrukcije. ovo problem je ozbiljna opasnost za život životinje.

Preventivne mjere

Kako bi spriječio konstipaciju kod mačke nakon sterilizacije, vlasnik ne smije odmah hraniti životinju. Mačka će se jesti kada to želi (ponekad se događa dan nakon kirurških zahvata u veterinarskoj klinici).Prvi put u prehrani životinje nije preporučljivo uključiti suhu hranu i proizvode koji pričvršćuju želudac. Za takvu pripadnost:

 • perad juha, cijelo meso;
 • ustajala mliječna hrana, sir;
 • jaja;
 • rižinog brašna i cijele riže;
 • kuhana jetra.

Dijelovi hrane trebaju biti mali, a hrana – lako probavljiva. Dobar izbor za hranjenje životinje nakon sterilizacije je konzervirana hrana vrhunske ili super premium klase. Hrana s laksativnim učinkom – povrće (imaju puno vlakana, koja normalizira probavni sustav), proizvodi od kiselog mlijeka i mlijeko će biti korisni za kućnog ljubimca.

Ako imate problema s pokretanjem crijeva u mačiću nakon sterilizacije, možete mu davati laksativne lijekove (na primjer, Duphalac ili laktuloza). Dobro crijevo i vazelinovo ulje, koja se može kupiti u bilo kojoj ljekarni. Vazelin ima izvrstan omekšavajući učinak na crijevni zid, omekšava izmet. Nemojte davati mačke biljno ulje kada se konstipira nakon sterilizacije, jer takav alat je neučinkovit i ima negativan učinak na jetru.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: