🐈 Zašto se mačke boje pušenja?

Zašto se domaće mačke vrlo bojaju usisavača?

Kada je riječ o čišćenju stana usisavačem, domaće mačke imaju apsolutnu paniku. Čak i ako je životinja živjela s njom godinama u istom stanu, zvuk ovog uređaja uzrokuje nasilnu reakciju. To se događa ne samo kod mačaka, već i kod drugih kućnih ljubimaca. Uzroci panike leže u mačkoj psihologiji. A ako bi se neke mačke bojale usisavačem sve svoje živote, neke se mogu naučiti tretirati mirnije.

 • 1. Uzroci straha
 • 2. Kako privući mačku u usisivač?

1 Uzroci straha

Jačina zvuka najsuvremenijih usisavača iznosi 54-85 dB ili više. Za ljudsko uho, zvuk postaje nelagodno na razini od 70-75 dB. Katkad sluha više puta premašuje ljudsku težinu. Glavni razlog za strah od usisavanja je vrlo glasan zvuk za slušanje mačaka, koji se može usporediti s intenzitetom buke mlaznog motora za osobu. Kod mačaka, kao kod ljudi, osjetljivost na razne vanjske podražaje je individualna. Moguće je, pored zvučnog raspona, usisavač i dalje stvara zvuk na drugim frekvencijama koje mačke osjećaju. Stoga, bez obzira na to koliko je smiješna reakcija životinje na radni usisivač, ne biste trebali zanemariti.

Ali buka nije jedini uzrok straha.Feline psihologija percipira ovaj bezopasni kućanski aparat kao veliku prijetnju:

 • obični usisavači su prilično veliki, a kada se kreću oko sobe s strašnim zvukom, mačka ima instinktivan strah, poput napadača grabežljivca koji ga želi jesti;
 • crijevo usisavača izgleda poput zmije, pred sobom mnoge životinje imaju strah na genetskoj razini;
 • zviždaljka koju emitira uređaj slična je mačiću u vrijeme napada agresije;
 • uređaj, koji se kreće po podu, "proguta" sve na svom putu, i tako još više sliči grabežljivcu.

Mačke ne poznaju načelo usisavača i ne mogu to razumjeti, pa se njihov užas povećava ispred nepoznatog predmeta, pokazujući agresivnost. Vlasnici mačaka koji pate od gluhoće, imajte na umu da su takve životinje opuštene oko usisavača. A kada koristite robotske usisavače koji se kreću malo ispod poda i ne buzz toliko, mačke pokazuju veliko zanimanje, pa čak i igrati s njima. Usisavač nije jedini kućanski aparat koji se mačke boje. Mačke imaju sličnu reakciju na bučne sušilice za kosu i strojeve za pranje.

Preporučeni7 glavnih razloga zašto mačka jede mačiće

2 Kako učiti mačku da se usisava?

Upoznavanje mačaka s usisavačem najlakše je kada su još uvijek male. Ponekad je dovoljno redovito čišćenje pomoću ovog uređaja, a odrasli mačić tijekom godina naviknut se na to. U drugim slučajevima možete upotrijebiti sljedeće preporuke:

 • ako se mačka boji usisavača, nemoj povećati svoju paniku i osobito ga uplašiti;
 • ako životinja spava i morate uključiti usisivač, prvo ga morate probuditi, jer će mačka osjetiti još više stresa od oštrog zvuka;
 • čišćenje treba započeti iz prostorije u kojoj nema mačke, tako da se postupno navikne na buku;
 • tijekom rada uređaja, možete razgovarati s mačkom mirnim glasom, tako da će se osjećati sigurnije.

Postoje neki trikovi koji će vam pomoći prevladati strah od ljubimca pred ovim uređajima:

 • Uređaj je ostao neuredan u kutu prostorije nekoliko dana, tako da mačka može postupno "ispitivati". Ne smije se postavljati preblizu šalicu s hranom i vodom ili krevetom, jer ih životinja više neće pristupiti.
 • Stavka kućne njege stavlja se na usisivač – to može biti igračka ili drugi objekt poznat životinji.
 • Stavite na vrh ne-radni uređaj liječiti za životinju. Mačka će postati odlučujuća ako je zadovoljstvo povezano s postupkom čišćenja.
 • Nakon toga se nalazi usisavač. Najvjerojatnije, životinja će opet pobjeći, ali sada će ga promatrati iz daljine, pokazujući znatiželju. Uključeno napajanje ostaje stajati u kutu nakratko. Ako mačka nadvlada svoj strah, to će doći do toga da ga njuši. Ovo će biti mala kućni ljubimac pobjeda koja bi trebala biti ohrabrena s poslastica.
 • Tada možete pokušati vakuumati podove pokraj mačke. Ne treba prelaziti preblizu, neka mačka promatra s daljine.
 • Kada se mačka više ili manje suočava sa svojim strahom, uzme je u svoje ruke i usisava sobu s njom u naručju. Također možete "igrati" pomoću gumba za uključivanje / isključivanje, što znači da je uređaj potpuno podređen osobi.
 • Nakon završetka čišćenja mačka dobiva hranu za koju najviše voli. Sustav nagrađivanja dobro funkcionira, ali vlasnik kućnog ljubimca morat će biti strpljiv, jer može proći nekoliko mjeseci da se razvije smirena reakcija u životinji.

Ako mačka doživljava previše strahova, nemojte ga prisiliti, bolje je pustiti je da napusti sobu. Mačka koja ima mačiće može ih naučiti da se boje usisavača, šižući ga. Bit će teško popraviti u budućnosti, pa je bolje nositi mačiće u susjednu sobu.

Kod treniranja i podizanja pasa koristi se sljedeća metoda: zastrašujući zvukovi snimljeni su na disk ili smartphone, uključite ih, počevši od najniže razine glasnoće i postupno povećavajte tijekom nekoliko tjedana. Ali ova metoda ne radi uvijek za mačke.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: