🐈 Zašto mačke vole kutije i pakete?

Zašto mačke vole sjediti u prazne kutije i pakete?

Mačke čine puno čudnih stvari koje su na početku neobjašnjive. Jedna od tih misterija ponašanja mačaka je njihova ljubav prema praznim kutijama, vrećicama i vrećicama u kojima životinje vole penjanje. Postoje dva razloga za ove navike kućnih ljubimaca: instinktivna želja za pružanjem sigurnog utočišta i želji da se zagrije u ograničenom prostoru. Kutije ne vole sve mačke, ali ako kućni ljubimac redovito igra s njima ili ih koristi kao utočište, onda morate slijediti neke sigurnosne mjere.

  • 1. Ljubav prema zatvorenom prostoru
  • 2. Zašto mačke vole kutije?
  • 3. Sigurnosno izdavanje

1 Prelazite na zatvoreni prostor

Većina obožavatelja kućnih mačaka će se složiti da, ako stavite praznu kutiju na pod, u bliskoj budućnosti ljubimac će biti u njemu. Mačke se sklope u kutije bilo koje veličine, do onih u kojima glava jedva puze. Po njihovom izgledu, vidljivo je da se zabavljaju, uvijen u neugodnu kutiju. Možete kupiti najskuplji krevet ili kuću za mačke, ali životinja će voljeti jednostavnu kutiju u kojoj su bile pakirane.

Mačke vole popeti ne samo u kutije, već i na druge uska grla – torbe i torbe, ormare, ladice, košare za pranje, razmak između zida i namještaja. Neke se životinje penju u sudopere, pa čak i keksa, a mačići vole sjediti u cipelama, šalicama i šalicama. Sa strane izgleda smiješno, a naši kućni ljubimci ne sumnjaju koliko pozitivnih emocija donose svojim vlasnicima s tom čudnom navikom.

Preporučeni7 glavnih razloga zašto mačka jede mačiće

2Zašto mačke vole kutije?

Znanstvenici su shvatili dva glavna razloga zašto mačke vole kutije i pakete:

  1. 1. Zatvoreni prostor za mačke pruža zaštitu od opasnosti.

Zidovi kutije pružaju im osjećaj sigurnosti, jer postoji samo jedna otvorena strana koju treba pratiti. Sjedeći u njemu, mačka je prikladna pratiti događaje oko sebe.

Ovo ponašanje mačaka povezano je sa svojim grabežljivim instinktima, inherentnim njihovom prirodom. Najbliži divlji "rodbina" domaćih mačaka – šumskih mačaka – ne kopaju svoje jame i ne gradiraju skloništa, već rabe gotove: pukotine između pale stabala i zemlje, stare jazbine jazavaca i lisica, praznine između kamenja.Ta su mjesta idealna za skrivanje od grabežljivaca. Uzgoj teladi unutar jame također povećava šanse za njihov opstanak. Ako divlja šumska mačka ne nađe utočište, morat će se popeti na stablo. Mačke u prirodi su mali grabežljivci s mnogo neprijatelja. Stoga traže izbjegavanje sukoba, bijeg i skrivanje u skloništu, a ne ulazak u sukob.

Domaće mačke nisu potrebne rupe. Ali to žudnja za uskim prostorima radi za njih na genetskoj razini. Uz zaštitu od prijetnji, takav se sklonište koristi za stvaranje udobnog i udobnog skloništa. Mačka kutija je ista kao dom za ljude – fizičko i emocionalno utočište od vanjskog svijeta.

2. Prema znanstvenim istraživanjima, udobna temperatura za mačke je 30-36 stupnjeva.

Na ovoj temperaturi okoline, oni ne moraju generirati dodatnu toplinu za zagrijavanje. Za vlasnika mačke, čini se neobično da se u toplom vremenu životinja nalazi na asfaltu i sunčati se, jer osoba ima ugodnu temperaturu mnogo nižu – za čak 20 stupnjeva.

Zatvoreni prostor pomaže zadržati mačke toplim i toplim.Te stvari su ugodne za njih, i lijepo je spavati tamo. Iz istog razloga, mačke vole sjesti na baterije, hladnjake, pa čak i na tipkovnici računala.

Nizozemski veterinar Claudia Winke, promatrajući mačke u skloništu, primijetio je jednu zanimljivu značajku – one mačke koje su dobile kutije, brzo prilagođene novim životnim uvjetima i bile su više društvene s ljudima. Pomaže mačkama da se nose sa stresom.

Možda postoji još jedan razlog zašto se mačke vole penjati u prazne kartonske kutije. Oni imaju uski prostor i akumuliranu toplinu povezanu s razdobljem djetinjstva, kada su bili mali i bili u blizini majke. Ako stavite omotanu deku u prazan okvir, možete ga koristiti kao jeftin analogni kućni ljubimac.

Ne samo da domaće mačke vole igrati s kutijama i opustiti se u njima, već i njihovu veliku divlju braću – lavove, tigrove, rise i druge. Kad im se nosi veliki karton u zoološkim vrtovima, oni se ponašaju na sličan način. Također je zapaženo još jedno zanimljivo obilježje mačje psihologije: dovoljno je samo privući krug na pod ili odvući krpu iz ručnika, a mačka ga već percipira kao neku vrstu utočišta, pokušavajući se uklopiti u nju.

3Prisanja sigurnosti

Kartonske kutije i vrećice su najbolja igračka za mnoge domaće mačke. No, kada ih upotrebljavate, treba razmotriti neke aspekte sigurnosti:

  • Neke životinje vole grickati kutije i progutati karton.
  • Ako je u pakiranju bilo hrane, životinja će ga mirisati i početi grickati na polietilenu.
  • Mali mačići su slabi i ne smiju izaći iz kutije. Ako se kutija pretvori, ili se mačići zbunjuju u pakiranju, postoji rizik da će se ugušiti.

U takvim slučajevima, bolje je ostaviti životinju sam i gledati ga.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: