🐈 Zašto mačke trebaju brkove (vibrissae)?

Zašto mačke trebaju brkove: funkcije vibrisa

U odraslih mačaka ima oko 24 antene na obrazima (12 na svakoj strani u 4 reda) čija je duljina 6-7 cm. Brkovi rastu u mačkama ne samo na licu, već i na bradi, šape, repa i čak iznad očiju ( obrva). Znanstveno, mačji brkovi nazivaju se vibrisima (od latiničnog "vibro"), a oni su taktilne vlasi koji strše iznad površine krzna.

Vibrissae su posađene u koži ljubimca puno dublje od redovite vune i vrlo osjetljive. Na bazi, svaki brkovi okruženi su mnoštvom živčanih završetaka, mišićnog tkiva i povezani su s određenim dijelom mozga. Zahvaljujući tim anatomskim osobinama, mačka je sposobna uhvatiti signale okoliša i prenijeti ih u mozak.

 • 1. Funkcije vibrisa
 • 2. Uzroci gubitka i moguće posljedice gubitka šupljina

1Vibrisalske funkcije

Mačka vibrissae obavljaju veliki broj funkcija i omogućuju ljubimcu da živi punim životom. Među glavnim funkcijama štenaca su:

 1. 1. Percepcija okoliša. Vibrissae pomažu mačkama lakše kretati čak iu tamnom mraku. Uz pomoć brkova, mačka mjeri udaljenost između objekata i njihovih veličina, lako se kreće po sobi, izbjegavajući prepreke.Kućni ljubimci mogu se kretati uz pomoć vibrisa, ne samo u mraku, već i određujući kako proći kroz otvor ili šaht.
 2. 2. Način komunikacije. Mačke se upoznaju s ljudima i drugim kućnim ljubimcima metodom njušenja, a uz pomoć vibrissa prikupljaju se sve informacije o novom poznaniku.
 3. 3. Pokazatelj raspoloženja. Mačke, agresivno podešene, pritišću vibracije na njihova lica. Ljubazno i ​​ljubazno kućni ljubimac širi brkove u svim smjerovima.
 4. 4. oružje uspješnog lova. Mačke trebaju brkove da u noći zahvati pokret potencijalnih plijena. Uz pomoć vibrisa, mačke dobivaju informacije ne samo o pokretima žrtve, već i o njezinu stanju nakon što su uhvaćeni (živi ili mrtvi). Bajke pomažu pri prepoznavanju brzine vjetra i brzom skoku na vještog lovca.
 5. 5. Funkcije navigatora. Izgubljena, mačka može pronaći svoj dom i vlasnike uz pomoć vibrisa. U takvim slučajevima, mačji krastavci djeluju kao vrsta kompasa, pomažući mačiću da odredi mjesto, čak iu nepoznatim područjima.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 Uzroci gubitka i moguće posljedice gubitka brkova

Mala djeca vole igrati sa kućnim ljubimcima, a tijekom sljedeće zabave mogu odrezati svoje antene. Gubitak važnog "organa" koji obavlja mnoge važne funkcije ne dovodi do ničeg dobrog. Kućni ljubimac neće umrijeti, ali neće moći živjeti u potpunosti. Gubitak antena neizbježno dovodi do dezorijentacije, ali ako to nije toliko bitno za kućnu mačku, tada za kućnog ljubimca koji izlazi izvan nje pravi je stres. Mačka ne može izračunati udaljenost od objekata ili namijenjenog plijena, često propušta pri skakanju. Stoga je potrebno objasniti djeci da je nemoguće otkinuti mačji vibris.

Povećana osjetljivost mačjih antena čini dodir ljudi ili predmeta neugodnim za ljubimca. Kad muškarac dotakne bilo koji predmet, mačka refleksno treperi oči.

Postoji veterinarski postupak za rezanje vibracija, kojeg liječnici koriste za uklanjanje antene u slučaju oštećenja mjesta klijanja. Provedite postupak kako biste uklonili mogućnost bakterijske infekcije. Uzroci gubitka mačke mogu također biti:

 • prirodni gubitak s trošenjem i suzama (samo-obnavljanje ili gubitak s godinama);
 • povećana znatiželja ljubimca;
 • žestoka borba s rođakom ili aktivnom igrom s njim;
 • zdravstvenih problema (nedostatak vitamina i nekih bolesti).

Neke pasmine mačaka imaju brkove potpuno nedostatne ili nerazvijene. Sfinks pripadaju takvim pasminama – potrebna im je posebna briga vlasnika.

Ponekad mačke gnječe svoje antene na novorođenom potomstvu i to za određenu svrhu. Na taj način, brižne majke mačke pokušavaju zaštititi svoje mačiće od opasnosti za okoliš. Bez antena, bebe se ne mogu pomaknuti daleko i uvijek su ispred mačke.

Ako se kućni ljubimci počinju raskinuti i ispadati, možete pokušati utvrditi uzrok ove pojave u kući. Preporučljivo je uzeti mačku veterinarki, koji može pouzdano utvrditi uzrok, napraviti dijagnozu i propisati pravilno liječenje, tako da se vibrine brže oporavi.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: