🐈 Da li mačke vrište i zašto

Zašto mačke pome i kako se nositi s njom?

Toplina kod mačaka je višak dopuštene količine plina u crijevima ili želuca. Takav fenomen nastaje ako životinja proguta veliku količinu zraka tijekom jela, brzo i puno jede, ili u slučaju poremećaja tankog crijeva, debelog crijeva, želuca. Mala količina plinova dopuštena je za probavu životinja, ali ako je nadutost karakterizirana neugodnim mirisom i drugim simptomima, to ukazuje na probleme u probavnom sustavu.

 • 1. Uzroci plina kod mačaka
 • 2. Liječenje

1 Uzroci plina kod mačaka

Prekomjerno stvaranje plina je povezano s fermentacijom, što se događa zbog povećane količine potrošenih ugljikohidrata. Tijelo pasa sintetizira malu količinu ugljikohidrata, što je dovoljno za hranjenje mozga. Kada se puno crijeva nakuplja u crijevima, životinja ima ili belching ili nadutost. Opasnost je da plinovi mogu izazvati proljev, povraćanje, grčeve ili prasak trbušne šupljine. U natečenom crijevu ne dolazi do normalnog procesa probave, zbog čega se hrana odgađa, trese i troši tijelo.

Zdravi plinovi za kućanstvo nemaju mirisni miris.

Među glavnim uzrocima nadutosti kod kućnih ljubimaca su:

 • hrana s visokim sadržajem soje, pšenice, kukuruza;
 • mliječni proizvodi;
 • alergije na hranu;
 • pretilost i prejedanje;
 • brzo hranjenje hrane;
 • kuglice od vune;
 • crijevnih parazita.

Mačke mogu prdnuti zbog upotrebe loše kvalitete. Pored toga, povećano stvaranje plina ukazuje na odstupanja u tijelu ili teške bolesti:

 1. 1. Zatvor – mačka iz nekog razloga ne može isprazniti crijeva pravodobno.
 2. 2. Individualna netolerancija ili alergije. U pozadini imuniteta kućni ljubimac može sretno jesti štetnu hranu, a potom pate od plina.
 3. 3. Nemogućnost crijeva da pravilno procesira hranu – može biti uzrokovana nizom razloga zbog nedostatka peristalisa do metaboličkih poremećaja.
 4. 4. Dysbakterija je fenomen obilježen nedostatnim brojem korisnih mikroorganizama u crijevima za kućne ljubimce.
 5. 5. Bakterijska ili infektivna upala crijeva (u tim slučajevima, povraćanje, proljev, belching, loš dah).
 6. 6. Nove promjene u crijevima.
 7. 7. Intestinalni virusi.

Količina plina nakupljena pojedinačno za svaki kućni ljubimac. U nekim životinjama nadutost je gotovo neprimjetna, dok u drugima prate problemi poput proljeva, povraćanja, vrenja abdomena, grčeva.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2Lechenie

Povećano stvaranje plinova očituje se zbog pogrešaka u prehrani mačke. Potrebno je hraniti mačića sa svježim proizvodima, u malim obrocima. Od prehrane treba ukloniti začine, kruh, mlijeko. Potrebno je hraniti meso s mesom, ali ne i pileća koža ili masnoća.

Ako je stvaranje plina česte i daje životinjsku nelagodu, potrebno je dati enterosorbent u dječjoj dozi ili preparatima simetikona (espumizan, simetikon). Nakon toga, uzmite mačku veterinarskoj osobi kako biste isključili vjerojatnost ozbiljne patologije prehrambenog sustava.

Antibiotici, anthelmintici ili antimikotici mogu se propisati kao terapija. Ako se crijeva nalaze u crijevima, obavlja se operacija. U blagim slučajevima stručnjak propisuje lijekove koji reguliraju mikroflore i karminative. U nekim situacijama mogu uvesti vodenu cijev.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: