🐈 Mačka je napustila kuću i nikad se nije vratila: razlozi, što učiniti?

Zašto mačke napuštaju dom i ne vraćaju se?

Kada započnete mačku ili mačku, vlasnik mora shvatiti da je odgovoran za njihovu sigurnost. Kada vaši omiljeni kućni ljubimci nestanu iz kuće, to se percipira kao katastrofa. Čini se da se nakon određenog vremenskog razdoblja vraćaju, ali to se, na žalost, ne događa uvijek. Razlozi nestanka životinja mogu biti različiti. U nekim slučajevima morate odmah započeti traženje ljubimca. Da mačka ne pobjegne od kuće, morate poduzeti mjere predostrožnosti.

 • 1. Zašto mačka ili mačka napuštaju dom?
 • 2. Sprječavanje bijega
 • 3. Što učiniti ako ljubimac i dalje pobjegne?

1Zašto mačka ili mačka napuštaju dom?

Postoji nekoliko razloga zašto mačke napuštaju kuću. Najčešći uzroci su:

 • Premonition of death. Ako kućni ljubimac više nije mlad i ima predodžbu o kraju, tada će se, u pravilu, povući, više ne dolaze kući. U divljini, stare i bolesne mačke ponašaju se tako – idu umrijeti.
 • Nastavak takve vrste. U slučaju da se ožujak približava, a mačka ili mačka iznenada napustili vaš dom, ne biste trebali biti uzrujani. Ubrzo će se kućni ljubimac vratiti. U tim slučajevima, šetačka mačka vraća se trudnoj ženi i nestaje iz kuće bliže porodu u potrazi za osamljenim mjestom za janjenja.Nakon nekoliko tjedana, ona se vraća, ali ne sam, ali sa svojim potomstvom.
 • Negativan stav. Mačke su vrlo osjetljive na atmosferu u kući. Negativne posljedice jednog člana obitelji, loše brige, vikanja, napada i baterije – sve to izaziva mačku da pobjegne od kuće. A ako se u budućnosti susreće s novim vlasnicima brige, vlasnik bi trebao biti spreman za činjenicu da se neće vratiti u staru kuću.
 • Mačka je izgubljena. Po svojoj prirodi, mačke su vrlo znatiželjne. Doslovno sve privlači njihovu pozornost – zmaj koja leti pokraj prozora ili leptira, list koji se kreće od vjetra, još jedna životinja i još mnogo toga. U rasulu znatiželje, životinja zaboravlja na oprez i može skočiti iz prozora ili skočiti iz otvorenih vrata. Jednom na ulici, domaća mačka pada u neprijateljsko okruženje. Ona se ne može zaštititi od napada mačaka i pasa, zlostavljača i zlih ljudi. Također, može se spustiti pod kotače automobila. Domaća mačka nema sposobnosti za opstanak u divljini.
 • Zamjena. Nakon određenog vremena, vlasnici mogu početi još jedan ljubimac, prebacujući svu pozornost na njega.Ili se dijete pojavljuje u obitelji, a mačka je ostala bez pozornosti. Ona počinje osjećati usamljeno i nepotrebno. Razlog nestanka ptičjeg kućnog ljubimca postaje jednostavna ljubomora. U tom slučaju mačka odlazi i ne vraća se.
Preporučeni7 glavnih razloga zašto mačka jede mačiće

2 Sprječavanje bijega

Ostavljanje kuće svoje omiljene mačke popraćeno je brigama i osjećajima vlasnika. Anksioznost se dodatno pogoršava ako je kućni ljubimac dugo odsutan. U većini slučajeva, bijeg se može spriječiti.

 • Da ne biste izgubili svog voljenog ljubimca za vrijeme parenja, možete se posvetiti sterilizaciji (kastracija). Ova operacija je bezopasna, provodi se u veterinarskoj klinici pod općom anestezijom. To daje priliku da oslobodi životinju od atrakcije suprotnom spolu.
 • Postoje posebni lijekovi (kapi i pilule) za mačke i mačke koji prekidaju seksualnu želju. No kontraceptivi ne opravdavaju uvijek sebe. Također, valja uzeti u obzir da svi lijekovi imaju nuspojave. Stoga, prije davanja lijeka, trebate se posavjetovati s veterinarom.
 • Pokušajte stvoriti uvjete tako da kućni ljubimac ne bi mogao napustiti kuću. Strogo pratite ulazna vrata, poželjno je postaviti zaštitnu rešetku na prozore.

3Što ako je kućni ljubimac i dalje pobjegao?

Ako je mačka otišla kući i nije se vratila, tada nema potrebe za panikom i izgubiti dragocjeno vrijeme. Ne biste trebali čekati dok se kućni ljubimac ne popne i nakon nekoliko dana odluči doći kući samostalno. To se možda neće dogoditi, stoga je potrebno što prije prihvatiti sljedeće radnje:

 • Kontaktirajte svoje susjede na trijemu. Možda je jedan od njih vidio mačku ili ju je neko vrijeme zaštitio. Također, ne ometa traženje prolaznika ili djece koja hodaju u dvorištu. Uostalom, mačka svibanj biti blizu kuće, i "hot pursuit" možete pronaći svjedoke njezina bijega.
 • Upišite oglas o gubitku svog ljubimca u isto vrijeme s pretraživanjem. To se može učiniti putem interneta, televizije (puzanje linija) ili jednostavnim načinom stavljanja tiskanih letaka. Preporučljivo je navesti što je više moguće životinju. U idealnom slučaju, fotografija životinje treba biti pričvršćena na najavu gubitka.

Ako je briga o mačkama iz kuće sustavna, onda bi za takve slučajeve najbolje rješenje bilo kupiti specijalni ovratnik.Ima znak koji označava adresu, telefonski broj i ime vlasnika životinje. Zahvaljujući tome životinje su brže.

Drugi suvremeni know-how je kopiranje kućnih ljubimaca. Posebni mikročip unesen je subkutano u mačku. Zahvaljujući čipu, možete saznati sve o životinjama, uključujući detalje kontakta vlasnika. Mnogi ljudi misle da će struganje donijeti bol i patnju mačiću, ali ovo je mišljenje pogrešno. Apsolutno je bezbolna, a sposobnost brzog pronalaženja svog kućnog ljubimca kasnije se značajno povećava.

Da biste vratili svoj krzneni kućni ljubimac, morate koristiti sve moguće načine, u svakom slučaju ne odustati i ne biste se deprimirali. Glavna stvar – nakon što ga pronađete, izvući odgovarajuće zaključke i pokušajte ponovno da nikad ne izgubite četveronožnog prijatelja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: