🐈 Mačka je postala agresivna nakon sterilizacije - uzroka

Zašto mačke nakon sterilizacije postaju agresivne

Sterilizacija se smatra apsolutno sigurnom veterinarskom operacijom, koja se već dugi niz godina uspješno provodi diljem svijeta, ali još uvijek ono što je, ali ometa prirodu životinje i uvijek je teško predvidjeti kako će to utjecati na mačku. Često, vlasnici su suočeni s takvim problemom da je mačka postala agresivna nakon sterilizacije.

sadržaj

  • Mogući razlozi za promjenu ponašanja
  • Kako se nositi s agresijom?

Životinja koja je godinama bila prikladna i nježno iznenada pokazuje utege agresivnosti, bijega i šizama vlasnicima, ponekad čak i može bolno izgrepsti.

Mogući razlozi za promjenu ponašanja

Sam proces sterilizacije povezan je s uklanjanjem jajnika ili preklapanjem jajovoda, što utječe na proizvodnju hormona estrogena na kojem ovisi priroda i ponašanje mačke.

Njene se navike mogu promijeniti – prethodno agresivne mačke iznenada postaju nježne, a oni koji su pokazali nježnost vlasnicima, naprotiv, pate od nekontrolirane agresije.

Nakon sterilizacije, mačka može biti agresivna iz više razloga, ali glavna tri su:

  • čimbenici stresa;
  • interni učinci;
  • vanjski podražaji.

Agresivni napadi mačaka najčešće su pogođeni unutarnjim učincima, odnosno boli. Nakon operacije, moguće je da se šava dugo će izliječiti.

Svaka životinja reagira na proces ozdravljenja nakon sterilizacije na različite načine: u nekima ne uzrokuje ni najmanje reakcije, au drugima (na primjer, ako postoji slaba zgrušavanje krvi) to se događa dugo i bolno.

© shutterstock

U ovom slučaju, neophodno je konzultirati se s veterinarom, au slučaju pozitivnog odgovora na vašu pretpostavku, on će propisati potrebne lijekove protiv bolova. To također može biti uzrokovano promjenama u hormonalnoj podlozi, jer tijelo mačaka nakon sterilizacije obično baca puno hormona androgena zbog eliminacije ženskih genitalnih organa, što ga izaziva do prethodnog neobičnog ponašanja.

Kako se nositi s agresijom?

Morate zapamtiti jedno jednostavno pravilo – prvi konzultacije s veterinarom, a zatim – vlastite napore da se poboljšaju ponašanje životinja. Od najčešće razlog za promjenu prirode mačke nakon sterilizacije leži upravo u lošem zdravstvenom stanjuNo, njegovi pokušaji da se „navijati” dragi ili fizički kazniti zbog napada na koju će samo pogoršati situaciju.

Kako bi neutralizirali učinke sterilizacije, možete dati sve umirujuće veterinarske lijekove tipa "Kotervin", ali je poželjno da još uvijek lijekovi protiv bolova, propisani od strane liječnika. Drugi dan nakon operacije trebao bi postati lakši, a bol će se smanjiti.

Ako nakon 5 dana od trenutka sterilizacije agresija u mačiću ne prođe s vremenom – trebate zvoniti alarm i potražiti pomoć stručnjaka.

Prvi dan nakon sterilizacije ne bi trebao pokušati hraniti kućnog ljubimca, nego samo dati pitku vodu kako bi se izbjegla dehidracija. Reakcija može biti uzrokovana osobnom netolerancijom anestezijom, iako tijekom operacije koriste plin, koji se smatra najsigurnijim, no takvi se slučajevi također javljaju. Tada se agresija može kombinirati s lošom reakcijom, laganom inhibicijom pokreta i nedostatkom poznate koordinacije. Stoga je bolje ostaviti mačku na mirnom mjestu za nju i još jednom ne smetati, tako da se ne bi naškodila samome sebi.

Neki vlasnici daju drogu mačjem ili igračkama sa svojim mirisom, koji su sada mnogi. Novac, koji ima sedativni učinak, smiruje životinju, ali to će samo pomoći ako je uzrok agresivnosti leži upravo u stresnom stanju. Nemojte ostavljati svog ljubimca same s malom djecom ili u posebno teškim slučajevima, čak i sa sobom, jer pokoravajući se iznenadnom napadu vaš ljubimac može naštetiti samima sebi.

U svakom slučaju, valja razumjeti da je sterilizacija ogroman stres za mačku i da će joj trebati neko vrijeme da dođe do svog uobičajenog načina života.

Sterilizacija mačaka, u pravilu, ne uzrokuje dugoročne komplikacije, što znači da će se nakon nekog vremena ponovno moći radovati u vašem poslušnom i nježnom daru. I sada joj treba strpljenje i milovanje više nego ikada i sve će biti u redu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: