🐈 Zašto mačke imaju mokri nos?

Zašto mačke imaju mokri nos: što to znači?

Vlasnici koji se brinu o njihovim kućnim ljubimcima trebaju biti u stanju utvrditi kako se osjećaju po izgledu. Ukazivanje na to je li mačka zdrava ili bolesna je stanje vrha nosa. Ako mačka ima mokro nosa, onda možemo pretpostaviti da je ona zdrava. Ali čak i ako je nos suh, još uvijek ne kaže da je mačka nužno bolesna. Postoji mali postotak mačaka za koje je suhi nos normiran. Konačni zaključak o stanju zdravlja kućnog ljubimca je samo sposoban napraviti veterinara.

  • 1. stanje nosa mačke kada je zdrava
  • 2. Znakovi bolesti
  • 3. Njega

1 Kada je zdrava, stanje mačke nosa

Osjećaj mirisa kod mačaka je mnogo jači od osjećaja mirisa kod ljudi. Kako se ne smanjuje, mačke uvijek vrlo pažljivo prate čistoću nosa. Sam organ sastoji se od dva nazalna prolaza koji odvajaju hrskavicu. Prednja strana tijela nije prekrivena dlačicama. Ovaj dio se naziva režanj ili zrcalo. Sadrži žlijezde koje izlučuju posebnu tekućinu. Izlučivanja sluznice čine kosinu vlažnom i hladnom. Ovo je njegovo normalno stanje. Ove sami ispuštanja predstavljaju viskoznu tvar zbog koje životinja može lako prepoznati mirise.Uz pomoć zrcala, mačka je u stanju odrediti temperaturu obroka bez dodirivanja. Budući da mačke nemaju znojne žlijezde, njihovi lobovi imaju svoju termoregulaciju cijelog tijela.

Još jedna funkcija mačjeg mokrog nosa je odrediti smjer vjetra. To je diktirano njegovim lovačkim instinktima – mačke zamke plijena na leeward strani. Mačka s nozima osjeća hladne struje zraka mnogo prije nego što ih osoba osjeća. Stoga, ako mačka skriva nos, to ukazuje na neposredno hlađenje.

Suhi i vrući režanj sugerira da ljubimac može imati povećanu temperaturu. Ali to može biti zdrava životinja. Mačka ima suhi nos tijekom spavanja i odmah nakon buđenja, pogotovo ako spava blizu uređaja za grijanje. Ako mačka pokazuje povećanu tjelesnu aktivnost, vlaga u nosu također se smanjuje. Posebno se to odnosi na mačiće zbog njihove pokretljivosti i razigranosti. Također, režnja "isušuje" kada se ubrizgava u vruću sobu ili nakon teškog stresa.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 Znakovi bolesti

Prvi znak da je kućni ljubimac bolestan je suhi i vrući režanj. To je uzrokovano povišenom tjelesnom temperaturom i činjenicom da bolesna životinja pije manje tekućine.Ako postoji sumnja da je temperatura mačke porasla, tada je potrebno koristiti termometar. Dodatni znak topline u životinji je vruće uši.

Ako se utvrdi da je temperatura mačke povećana, može biti hladno, zarazna ili dermatološka bolest ili trovanja. Ponekad ušna školjka mijenja boju. U ovom slučaju, priroda patologije može se odrediti njezinom bojom:

  • jarko crvena boja je znak infekcije ili rinitisa;
  • plava boja daje temelj za strah da ljubimac ima srčane probleme;
  • žuta boja može ukazivati ​​na bolest jetre ili bubrega,
  • bijela boja – postoji razlog da se pretpostavi kršenje funkcija cirkulacijskog sustava.

Znak rinitisa i previše je mokri režanj. U svim tim slučajevima potrebno je hitno savjetovanje od strane veterinara.

3 Njega

Obično mačka sama čuva nos, ali ponekad mu treba pomoć. Obrišite lobi za kućne ljubimce treba biti vrlo oprezan, pridržavajući se određenih pravila. Vlažne brisače ne smiju se koristiti za tu svrhu, jer sastav s kojim su natopljeni može uzrokovati alergije u životinji. Ako prašina ili prljavština uđe u nos, mačka će kihati i oprati dok se kanali ne čiste.U slučaju teške kontaminacije ili stvaranja šišmiša iz snivel, životinja se može očistiti pamučnim brisom. No, pamučne tkanine mogu se koristiti samo za čišćenje vidljivog dijela, apsolutno je nemoguće prodrijeti ih unutar nosa. U slučaju da su kore čvrsto osušene, prvo ih treba razmazati vazelinom.

Previše mokri mačji nos samo se navlažite papirnatim papirom. Ako postoje oštećenja u obliku ogrebotina ili rana, ni u kojem slučaju ne bi ih trebali tretirati s briljantnim zelenilom ili jodom, jer to može dovesti do ozbiljnog opekotina dišnog trakta.

Sve promjene koje se dogode s mačjim nosom lakše su utvrditi je li svijetlo. Vlasnici mačaka koji imaju tamno obojeni režanj trebaju biti pažljiviji prema ponašanju i stanju njihovih kućnih ljubimaca.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: