🐈 Mačka nakon sterilizacije spava puno i trom, ne jede

Zašto mačka spava i limp nakon sterilizacije?

Pitanje mačke sterilizacije prije ili kasnije raste prije svakog vlasnika. Slatki ljubimac iz mirne životinje iznenada postaje vrlo agresivan, a čak i glasni susjedi smetaju vas stalnim glasnim praskama, a točka uopće nije promjena karaktera, ali priroda životinje je spremna za nastavak utrke. Ali često nema prilike pronaći pristojan "supružnik" ili vlasnik jednostavno ne želi pričvrstiti mačiće.

sadržaj

 • Prvih dana nakon operacije
 • Koji je razlog za to?
 • Posljedice nakon operacije
 • Trebam li se brinuti o povećanju temperature?

Tada se spašava sterilizacija – operacija koju su već dugi niz godina uspješno obavljali veterini širom svijeta, što se ponekad može pretvoriti u probleme s karakterom i ponašanjem životinje – mačka mnogo spava nakon sterilizacije ili, naprotiv, agresivna.

Prvih dana nakon operacije

Nakon operacije ponašanje životinja se vraća u normalu, hormoni se smanjuju, ali kada se učinak anestezije odmakne, možemo primijetiti da je mačka lagana nakon sterilizacije, spava puno i da nije aktivna kao i prije.

Koji je razlog za to?

Sve u svemu letargija životinje prvog dana prvenstveno je posljedica slabljenja tijelaUostalom, tijekom sterilizacije, veterinar koristi anesteziju plina, koja se smatra najsigurnijim, ali treba vremena da se oporavi, tijekom kojeg:

 • mačka ostaje troma;
 • gubi koordinaciju pokreta;
 • većinu vremena spava;
 • svibanj iskustvo drhtanje cijelog tijela.

© shutterstock

U prvim danima ne morate pokušati "razveseliti" mačku, naprotiv, trebate ga zaštititi od stresa i ograničavati komunikaciju s malom djecom. Prvi dan je bolje ne hraniti mačku, dati ga piti – budite sigurni, pored svoga mjesta uvijek bi trebala biti zdjela čiste vode za piće. Nakon jednog dana možete početi davati hranu u malim obrocima, ako je životinja bila hranjena suhom hranom prije sterilizacije, tada se može nastaviti dati, ali zamijenjena je hranom "za sterilizirano", koju mnogi brandovi sada nude.

No, potrebno je shvatiti da će nakon operacije kućni ljubimac htjeti jesti više, s čime se češće pojavljuju problemi s težinom nakon sterilizacije, tako da morate ograničiti kaloričnu hranu u prehrani i igrati više s mačkom.

Posljedice nakon operacije

Pri obavljanju operacije od strane stručnjaka, problemi s mačkama nakon sterilizacije ne bi trebali nastati, ali, kao i ljudi, nemoguće je potpuno predvidjeti reakciju organizma. U nekim mačkama može se zamijetiti tjeskoba u kretanju kućnog ljubimca, a nemoguće ih je provesti čitav dan, a neki, naprotiv, postaju agresivni i čak žure kod vlasnika. Uz dugu manifestaciju simptoma kao što su letargija, pospanost, nedostatak apetita, slabosti ili agresije, trebate se posavjetovati s liječnikom kako biste izbjegli komplikacije.

Trebam li se brinuti o povećanju temperature?

U prvim danima nakon operacije može se opaziti povećanje tjelesne temperature životinje, što je prije svega reakcija na oštećenje tkiva i reaktivnost tijela. Povećanje temperature nije znak da je životinja bolesna ili je zarazila zarazu, već je samo obrambena reakcija, budući da je operacija popraćena oštećenjem kože. Često se povezuje s ovim problemom koji većinu vremena mačka spava.

© shutterstock

Da bi vam pomogao vašem ljubimcu, trebate mu dati lijekove protiv bolova kako biste smanjili temperaturu.Ako se to nastavi i nakon 5 dana nakon operacije, trebate kontaktirati svog veterinara.

Koji lijekovi se mogu koristiti za ublažavanje stanja?

 • Antibiotici. Kvalitetnom kirurškom zahvatu nije potrebno dugo liječenje antibioticima, dovoljna je jedna profilaktička injekcija. Ako postoje bilo kakve komplikacije, morate se posavjetovati s liječnikom prije korištenja antibiotika.
 • Vitamini. Ako sterilizirane mačke mogu primijetiti pospanost, ponašanje ostaje neaktivno i postoji jasno slabljenje, potreban je utvrđeni tečaj za jačanje tijela, što opet treba propisati veterinar.
 • Hemostatički lijekovi. Koriste se ako se primijećeno slabo zgrušavanje krvi, a oko sljedećeg dana primjećuje se modrice oko šava.
 • Bilo koja druga droga može se koristiti ovisno o vašem slučaju, budući da je tijelo svake životinje individualno i nemoguće je predvidjeti što će točno biti potrebno.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: