🐈 9 razloga zbog kojih mačka briše bijelu pjenu

Zašto mačka rascijepi bijelu pjenu

Pet bolesti uvijek donosi vlasnike puno briga i nevolja. Radosni i zlokobni kućni ljubim iznenada postaje tužan i letargičan – to je poznato mnogima. Što ako mačka bere bijela pjena? S medicinskog gledišta, gag refleks se smatra prirodnim fiziološkim procesom koji pomaže životinji da čisti želudac.

sadržaj

 • Što znači povraćanje bijele pjene
 • Prirodni uzroci bijele povraćanja
  • Katkada povraćanje bijele pjene uzrokuje:
 • Bijela mačka povraćati zbog bolesti
 • Prva pomoć kućnom ljubimcu
  • Što učiniti kada mač krene u bijelu pjenu?
 • Sprječavanje gag reflexa

Postoji nekoliko razloga za izazivanje bijele povraćanja. Ako bijelo povraćanje s pjenom u mačiću ponavlja više puta, to može ukazivati ​​na bolest i ne možete to učiniti bez pomoći veterinara.

Što znači povraćanje bijele pjene

Povraćanje u mačkama se događa spontano. Loša hrana, suvišak hrane ili tekućina, strano tijelo, kemikalije mogu biti signal za gag refleks. Mozak životinje aktivira povraćanje i, zbog ozbiljnijih uzroka, kao što su abnormalnosti u gastrointestinalnom traktu, povećani intrakranijski pritisak, izloženost vanjskim čimbenicima, trovanja ili prisutnost crva.

Veterini smatraju da bijeli povraćanje predstavlja univerzalni simptom, prepoznaju mnoge bolesti od nje. Uzgajivači mača trebaju biti svjesni uzroka povraćanja s pjenom i bijelom tekućinom, te moći reagirati brzo i kompetentno na ono što se događa.

Mehanizam gastrointestinalnog trakta mačaka uređen je slično čovjeku: hrana za hranu ulazi u želudac i tamo se digesti za nekoliko sati. Dalje, sadržaj želuca treba biti u crijevima. Istodobno u trbuhu ostaje minimalna količina želučanog soka i posebne sluzi da se zidovi zaštite od nagrizajuće. Zaštitna sluz se sastoji od polisaharida i proteina koji tvore bijelu pjenu kao rezultat reakcije s kisikom iz zraka. Stoga, ako je mačka bolesna s bijelom pjenom, onda se to najvjerojatnije dogodilo na prazan želudac i bez ikakvih otežavajućih čimbenika.

© shutterstock

Prirodni uzroci bijele povraćanja

Gag refleks i oslobađanje bijele pjene kod životinja važan su mehanizam obrane protiv čimbenika okoliša, čime se oslobađaju nepotrebnih i štetnih sadržaja želuca.

Katkada povraćanje bijele pjene uzrokuje:

 1. vuna, Mačke pripadaju kategoriji čistih životinja koje često lizaju kožu i prate njegovu urednost.S vremenom se u želucu akumulira cijela kugla vune koja izaziva pjenu iz usta i bijele povraćanje. Kućni ljubimci s dugom i debelom kosom preporučuju se posebnim pripremama (trava, pilule i pasta) kako bi se poboljšalo odvajanje vunene čaše od želuca, inače se ne mogu izbjeći zdravstveni problemi.
 2. stočna hrana, Tako se događa da mačka povlači bijelu pjenu nakon što je pojela suhu hranu. To se događa zbog činjenice da se suha hrana snažno žuri u trbuhu, a on odbija višak hrane. Suha mačka hrana uvijek zahtijeva čistu pitku vodu u blizini.
 3. glad, Mačka pasmina je osjetljiva na nedostatak hrane, a probavni sustav će sintetizirati sve potrebne enzime i tajne, čak i ako je mačka gladna nekoliko dana. Hidrokloridna kiselina želučanog soka iritira sluznice organa i probavne organe – dakle bijelu pjenu s povraćanjem. Vaš ljubimac ne smije gladovati!
 4. prejedanje, Neki kućni ljubimci nisu u stanju kontrolirati količinu hrane koju jedu, tako da oni prejedaju, a zatim bijela pjena ostavlja usta i javlja se emetički refleks s viškom neprobavljene hrane.Gutanje hrane prebrzo bez žvakanja dovoljno grumenova i grudica hrane također može rezultirati odbacivanjem iz trbuha kroz usta i nos. Značajka ovog stanja je prisutnost komadića hrane, bijele pjene i sluzi u pražnjenju gagea.
 5. Vanjsko tijelo, Mačke su znatiželjne, moraju kušati sve. Kućni ljubimac može progutati bilo koju kućanicu, nakon čega slijedi bijela pjena i aktivno povraćanje, nakon čega životinja postaje ista – vesela, nježna i razigrana. Što je još gore, ako je kućni ljubimac pojedeo ili lizao lijekove, kemikalije, otrovne ili otrovne tvari, onda se ne mogu izbjeći neugodne posljedice.
 6. trudnoća, Mačke, poput žena, uvijek su bolesne i povraćaju u ranoj fazi trudnoće. To je rezultat promjena u hormonskim razinama, koja se smatra normom, i stoga ne bi trebala uzrokovati preveliku anksioznost vlasnika. Gag reflex bijela pjena može se pojaviti u posljednjem razdoblju trudnoće, to je zbog volumena maternice i njegov pritisak na probavni organi mačka.
 7. estrusa, U svakom biću stvorenom instinktom rađanja, mačka pasmina nije iznimka.U prosjeku, estrus se javlja 3-4 puta godišnje, a životinja ima posebno ponašanje. Fazu estrusa tijekom estrusa može biti popraćena mučninom, pjenom i bijelim povraćanjem.
 8. lijekovi, Kućni ljubimac može reagirati s bijelom pjenom nakon uzimanja lijekova koje životinje propisuju od strane veterinara tijekom bolesti i za njihovu prevenciju. Bijela pjena za kućne ljubimce može se pojaviti nakon uzimanja jakih antibiotika. Još jedna bijela povraćanje može biti iz Dufalak, koju životinja preporučuje kao laksativ protiv konstipacije. Dewilming pripreme također mogu povraćati mačku s bijelom pjenom.
 9. stres, Loše zdravlje i mučnina mogu se pojaviti u pozadini neravnoteže u psihološkom stanju kućnog ljubimca. Strah, promjene životnih uvjeta, anksioznosti i drugih stresnih situacija u životinji mogu uzrokovati mučninu i povraćanje.

© shutterstock

Pažnja molim te! Kako bi se izbjeglo neugodan refleks od suhe hrane, izmjenjujte ih prirodnom hranom, povremeno promijenite vrstu hrane i uvijek ostavite svog ljubimca svježu vodu.

Bijela mačka povraćati zbog bolesti

Treba uzeti u obzir! Simptomi povraćanja kod mačića mogu ukazivati ​​na stotine različitih bolesti i abnormalnosti.Moguće je izliječiti ljubimce samo ako postoji dobro utemeljeni uzrok gag refleksa, pa ovdje ne možete bez dobrog veterana.

Povraćanje bijelog, kao jedan od simptoma, povezano je s mnogim mačkama patologije i bolesti:

 • Kirurška intervencija, Ako je kućni ljubimac preživio operaciju pod anestezijom, često nakon toga mačka ima napade bijele povraćanja i odvajanje pjene iz usta i nosa. Nakon operacije i anestezije, životinja bi trebala biti u stanju mira i udobnosti.
 • cijepljenje, U modernom svijetu cijepljenje je ključ dugotrajnog i zdravog života mačaka. Ponekad posljedica cijepljenja može biti pjena i bijela povraćanje. Normalno, ovo stanje ne bi trebalo trajati duže od 2-3 dana zaredom.
 • Virusne infekcije, Herpeska i koronarna virusna infekcija, bjesnoća, mačje imunodeficijencija, Aujeszkijeva bolest i panleukopenija su među najopasnijim bolestima koje dovode do smrti. Zarazni izvor – virus životinja. Uz bijelu pjenu i gag refleks, kućni ljubimac ima slabost i odbijanje jesti, obilnu salivaciju, povećanje tjelesne temperature.Jedan od najopasnijih simptoma kada mačka raspršuje pjenu pomiješanu s krvlju.
 • Patologija probavnog sustava, Bolesti probavnog trakta kod mačaka uvijek su na pozadini obilnih povraćanja i crijevnih poremećaja (proljev ili zatvor), postoji snažan gubitak težine s dobrim apetitom. U ovom bljuvotvornosti dolazi krv, žuč i pjena. Životinja odbija jesti i piti, može se pojaviti suprotan efekt – kućni ljubimac često jede puno, aktivno pije tekućinu. Najčešći od ovih su čirevi, gastritis i enteritis.
 • helminti, Tijelo mačka napadnuto je do sto tisuća vrsta crva, koje mogu paraziti na vitalnim organima životinje. U tom slučaju, mačka ima niz drugih znakova – ukupno gubitak kose, promjena proljeva i zatvora, promjene u apetit i raspoloženje, svrbež u anusu, povraćanje s bijelom pjenom i crve. U pozadini intoksikacije, imunitet pada, distrofične promjene javljaju u mnogim unutarnjim organima i sustavima. Životinja je lako inficirana i često bolna, kao rezultat toga, može čak i umrijeti.

© shutterstock

Ako mačić povraća sve dok ne počne hraniti, a refleks glave pojavljuje se zajedno s belchingom i bijelom pjenom, to ukazuje na slabost mišića sfinktera,koji se nalazi između jednjaka i želuca. Kruta hrana ne prelazi u želučanu regiju i regurgitirana je od životinja.

Ispravno rješenje je hraniti kućnog ljubimca sitno mljevenom hranom (5-6 puta na dan) iu malim dozama. Kada je mačić jači, njezin mišić jednjaka vratit će se u normalu.

Prva pomoć kućnom ljubimcu

Činjenica! Prva pomoć kućnom ljubimcu s refleksom i bijelom pjenom je gladna dijeta na dan, budući da ograničavanje hranjenja smanjuje opterećenje cijelog tijela. Konzistencija, miris i boja povraćanja pomažu u prepoznavanju korijena uzroka nevolje.

Boja i sastava povraćanja mogu puno reći o prirodi bolesti životinje:

 • povraćanje bijele pjene znači da je ljubimac gladan i nema patologije;
 • prisutnost bijelih sluzi u povraćanju govori o helminth invaziji u životinji;
 • povraćanje domaće životinje sa sline bez dodatnih nečistoća s bijelom ili žućkastom pjenom može biti znak strašnih bolesti – mačji kuga ili panleukopenija;
 • crvena boja vrenja daje krv, što znači da kućni ljubimac ima oštećenja organa probavnog sustava;
 • siva nijansa emetskih tekućina ukazuje na prisutnost suhih ostataka hrane u njoj, a prehranu za kućne ljubimce trebalo bi pregledati zbog svojih prednosti i zdravlja;
 • tamna boja emetičkog sadržaja je znak prisutnosti klorovodične kiseline, koji može izazvati gastritis ili unutarnji tumor;
 • žuta boja geg izlučuje žuči, to ukazuje na kršenje funkcija jetre i žučnog mjehura;
 • mačka vruće vodom pod snažnim pritiskom, uzrok tome može biti oticanje unutarnjih organa, encefalitis, visoki intrakranijski pritisak kod životinja, tromboza ili bolesti mozga;
 • zelena pjena povraćanje ukazuje na crijevnu opstrukciju, napadaji se javljaju uglavnom noću;
 • gag refleks s izmetom je vrlo rijedak, to je opasni signal, što ukazuje na ozbiljnu ozljedu crijeva.

Pre-pročišćavajući refleks prati mučnina, kućni ljubimac se ponaša nemirno i nervozno, gužva, čini žalosni zvukovi, često lizne, sline može obilno proći iz usta.

Uz mučninu, mačka može doživjeti bijelu pjenu, dišući se ubrzava, životinja povlači glavu naprijed, grčevi se javljaju u želucu, a počinje povraćanje.

Bujno povraćanje dovodi do brzog dehidracije životinje.Istodobno njegova sline postaje viskozna bijela i debela, oči potonule, zubne paste. Česti refleksi od gaga koji su bijeli s pjenom pri visokim temperaturama i depresivno stanje kućnog ljubimca loš je signal. Što da radite onda? Mačka u ovom slučaju hitno treba pomoć stručnjaka..

© shutterstock

Važno je znati! Jedan od znakova ozbiljne dehidracije tijela s produljenim povraćanjem: ako podignete kožu i pustite ga, dehidrirano područje će polako poprimiti svoj izvorni oblik.

Što učiniti kada mač krene u bijelu pjenu?

 • Ako je refleks gage nastao na temelju trovanja, kućnog ljubimca dobiva se aktivni ugljen po brzini od 1 tablete po 10 kg težine životinje. Ugljen se otopi u vodi i ubrizgava u mačka usta iz štrcaljke bez igle.
 • U slučaju kratkotrajne paroksizalne povraćanja, kućni ljubimac će se očistiti otopinom Rehydrona.
 • Da bi se spriječila dehidracija zbog teškog povraćanja, omogućit će se droga Enterosgel i Atoksilom.
 • Ako je mačka slaba i ne prihvaća tekućine, potrebno je ubrizgati Ringerovu otopinu.
 • Intramuskularna injekcija Cerukal ili No-shpy pomaže u borbi protiv boli i mučnine.
 • S čestim i produljenim bijelim povraćanjem djeluju antiemetski lijekovi: Torekan, Paspertin i Fenothiazine.
 • Kada je teška opojna mačka propisala tijek kapljica s glukozom i askorbikom.
 • Teške lezije gastrointestinalnog trakta liječene su antibiotskom blokadom i sulfa lijekovima.

Pažnja molim te! Ako, uz sve napore vlasnika, gag refleks ne ode u mačiću u roku od 2 dana, kućni ljubimac mora biti prikazan veterinaru!

Liječenje povraćanja u mačiću i razdoblje oporavka trebalo bi pratiti posebna prehrana: sva hrana u polutekućem obliku, meso samo kuhano i mekano, hranjenje u malim količinama, tekućina u dovoljnim količinama. Pet apetit je pozitivan znak, ali prijelaz na uobičajenu prehranu treba provesti glatko i postupno.

Sprječavanje gag reflexa

Preventivne mjere za sprečavanje neugodnih refleksija gaga u kućnim ljubimcima uključuju:

 • Godišnje cijepljenje, anthelmintic terapija svaka 3 mjeseca.
 • Redovite posjete veterinaru u profilaktičke svrhe.
 • Dovoljno, kvalitetno i uravnoteženo hranjenje kućnog ljubimca, za desert – posebna biljka za čišćenje i ozdravljenje mačjeg tijela.
 • Sustavna njega za mačje kose – kupanje, češljanje, dotjerivanje ako je potrebno.
 • Čistoća i higijena u kući, mali objekti ne smiju biti u slobodnom pristupu životinji.

Odgovorni i kompetentni vlasnik uvijek će doći u pomoć bolesnom kućnom ljubimcu, jer ljudi su odgovorni za one koji su se pitali. Poznavajući puno o bijeloj pjeni i povraćanju, njezinim uzrocima i posljedicama, moguće je započeti liječenje na vrijeme, ispravno reagirati na ono što se dogodilo i spriječiti komplikacije. Zatim će se ljubimac ponovno uživati ​​i osmijeh drugima!

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: