🐈 Cota suze žutu tekućinu - razloge i kako pomoći

Zašto mačka povraća žutu tekućinu

Priroda se brinula o svim živim organizmima na zemlji, a mačke nisu iznimka. Dala je životinjama gag refleks kao zaštitnu reakciju na vanjske faktore i utjecaje. Što to znači ako mačka povraća žutu tekućinu? Razlozi za taj proces mogu biti mnogi, pogledajmo detaljnije.

sadržaj

 • Žuta pjena i povraćanje – što to znači
  • Vrste povraćanja mačaka:
 • Mačka ima žuto povraćanje – uzroci
  • Što trebam tražiti u procesu povraćanja kod životinje:
 • Povraćanje pjene i žuči – moguće bolesti
 • Prva pomoć

Žuta pjena i povraćanje – što to znači

Gag refleks je poseban mehanizam za zaštitu životinje, što je jednokratna kontrakcija trbušnih mišića i dijafragme. Oštar skok intra-abdominalnog tlaka izaziva oslobađanje sadržaja želuca izvan kroz usnu šupljinu. Kota mučna žuta tekućina. To može biti zbog poremećaja u gušterači i želuca, patologija žučnog mjehura i njegovih kanala, te bolesti jetre i bubrega.

© shutterstock

Vrste povraćanja mačaka:

 • Povraćanje pjene, Gag reflex žuta ili bijela tekućina s pjenom može biti znak ozbiljne bolesti mačje kuge ili panleukopenije.Posebna značajka emetskih masa je nepostojanje dodatnih nečistoća (vuna ili ostataka hrane) u njima. Bez pravovremenog liječenja ove bolesti neizbježno dovode do smrti kućnog ljubimca.
 • Kotov povraća nakon jela, Ako mačka brzo i brzo jede, tada se njegov probavni sustav ne može nositi s volumenom dolazne hrane, spontano se izbacuje iz životinjskih usta. Rezultat je potiskivanje s hranom, sline, sluzom, bijelom ili žutom pjenom odmah nakon jela. Suha hrana također može biti čimbenik koji izaziva povraćanje s pjenom.
 • Dijeta i povraćanje, Cota povraća nakon masnog obroka – ovo se stanje može ukloniti samo kroz posebnu prehranu. Mučnina i žuta pjena mogu se pojaviti kod životinja na suhoj prehrani, važno je da se izmjenjujete između prirodne i prehrambene hrane, uvijek pustite svoje ljubimce vodom.
 • Povraćanje vune, Vuna je čest posjetitelj u probavnim organima mačaka, jer životinje neprestano lizati i progutati slinu. Akumulacija vunenih grudica u želucu uzrokuje opstrukciju i, kao rezultat toga, gag refleks sa žutim pjenom i sluzi. Blokiranje gastrointestinalnog trakta može biti praćeno emetičkim pražnjenjem s pjenom, žučom, krvlju i ostacima hrane. U ovom slučaju postoji samo jedan tretman – hitna operacija.
 • Povraćanje zbog ozljeda, Lezije unutarnjih organa životinje uvijek su praćene refleksom gaga koji se preklapa krvlju. Kada žučni mjehur i jetra postanu traumatizirani, žuta pjena može se osloboditi, au slučaju ozljeda pluća i bronha, pjena će biti dodijeljena bijelom. Obilježje ove situacije je odsutnost drugih simptoma povezanih s funkcioniranjem probavnog sustava životinje.
 • Parazitske invazije i povraćanje, U ranoj fazi, kuglasta zaraza prati oslobađanje bijele ili žute pjene iz mačjih usta, a crvi i ličinke mogu izaći i kroz usta. Ako se mačka rasplamsava žutom tekućinom, to znači da je njegovo tijelo preplavljeno crvima i otrovano njihovim životom.
 • Povraćanje zbog unutarnje bolesti, Žuto povraćanje s pjenom znači da ljubimac ima patologije jetre i žučnog mjehura. U ovom slučaju, miris povraćanja je miris žuči. Također, mačka može imati proljev s žuči i krvlju.
 • Infekcija i povraćanje, Žuti povraćanje i vodena proljev su prvi znak zarazne bolesti kod mačaka. Među njima su herpes, kalicivirus, rinotraheitis i drugi.
 • Kirurgija i povraćanje, Komplikacije nakon operacije u mačkama mogu biti označene žutim povraćanjem s pjenom, krvavim ugrušcima i sline. Ispuštanje anestezije može se također pojaviti uz emetski refleks s pjenom.
 • Intestinalna opstrukcija i povraćanje, Ovo je zastrašujući i opasan simptom, što znači da je u cvatu mačaka formirana prepreka za prirodno oslobađanje probavnih proizvoda. Začepljenje crijeva hitno se uklanja samo kirurškom intervencijom u kliničkoj sredini.
 • Feline trudnoće, Ako je trudna mačka rastrgana žutom tekućinom, to može ukazivati ​​na bolest žučnog mjehura i kanala, koji su se pogoršali zbog pojave trudnoće.

© shutterstock

Zanimljivo! Mačji gag refleks, kao instinkt samoodržanja, mnogo je razvijeniji od ostalih kućnih ljubimaca – pasa, ptica, glodavaca i tako dalje. Stoga, uzgajivači mača često se suočavaju s ovim životnim problemom i trebali bi biti dobro upoznati u ovoj temi!

Mačka ima žuto povraćanje – uzroci

U većini slučajeva, to je žuč koji mrlje kćer povraćati žute boje.Mješavina žuči se očituje u svijetlo žutoj boji i specifičnom mirisu, a te se znakove teško miješati s nečim drugim. Uzroci povraćanja mačaka leže u bolesti jetre i koleretskih puteva.

Takav emetički refleks može se pojaviti nakon što jede hranu ustajale ili niske kvalitete, jer se opterećenje na jetri značajno povećava.

Kota često povraća od masne hrane, koja je također povezana s preopterećenjem unutarnjih organa – jetre i žučnog mjehura. Antibiotici imaju depresivno djelovanje na jetru i mogu prouzročiti epileptični refleks povraćanja. Predoziranje bilo kojeg lijeka može uzrokovati oslobađanje žute povraćanja pjenom ili sluzi.

Što trebam tražiti u procesu povraćanja kod životinje:

 • okolnosti i vrijeme prve emetičke potrebe;
 • učestalost poticanja, volumen povraćanja;
 • dosljednost, sastav i količina povraćanja po danu;
 • Ima li mačka apetit?
 • postoji li želja za pićem;
 • prisutnost drugih simptoma i njihove prirode;
 • trajanje refleksa gagea u odnosu na prvo povraćanje;
 • Ima li vaš ljubimac kronične bolesti?
 • da li je mačka cijepljena i dewormed.

© shutterstock

Zelena i žuta povraćanja sugeriraju da je velika količina žuve ušla u želudac, a prisutni su i intestinalni sadržaji. Ako ljubimac jede travu, emetski iscjedak će biti zelene boje. Žuto povraćanje s sluzi ukazuje na erozivne promjene u sluznici različitih dijelova životinjskog probavnog sustava.

Povraćanje pjene i žuči – moguće bolesti

Mačka je povraćala žutu tekućinu! Ponovljeno žuto povraćanje s dodatkom hrane i pjene ukazuje na prisutnost upalnog procesa u bilo kojem dijelu životinjskog probavnog sustava. Želuca se ne može nositi s količinom hrane koja ulazi u njega, grčevi počinju otpuštanjem povraćanja. Da biste ispravnu dijagnozu postavili, bolje je da se obratite veterinarskoj klinici, jer postoji mnogo bolesti povezanih s probavnim sustavom – gastritis, pankreatitis, ulkus, duodenitis, kolitis i tako dalje.

Pažnja molim te! Mačka je rastrgana bijelom pjenom, čimbenik koji izaziva u ovom slučaju je glad. Uostalom, bijela pjena rezultat je kemijske interakcije zaštitne sluzi iz zidova praznih želuca i kisika okolnog zraka.

Žuta povraćanje s pjenom i krvlju može se pojaviti zbog unutarnjeg krvarenja u crijevima, želucu ili jednjaku životinje.Uz tumor ili ulceraciju u povraćanju, uz pjenu će biti prisutne krvave pruge. Ako je sjena grimizna i homogena, to znači da se krv oslobađa u gornjem dijelu gastrointestinalnog trakta – usta, grkljana ili jednjaka jednjaka. Krvarenje je opasno i ne odlazi sam od sebe – trebate hitnu pomoć od veterinarskog stručnjaka!

Prva pomoć

Vlasnici kućnih ljubimaca trebaju znati izazvati emetski nagon ako ljubimac proguta strano tijelo ili jede nešto što nije dopušteno. Jedna od najosobnijih metoda je fiziološka otopina po stopi od jedne žlice soli po šalici tople vode. Potrebno je piti ovu tekuću mačku prije pojave emetskih nagona. Zabranjeno je prouzročiti refleks refleksa kada se ubrizgava u grlo životinjskih oštrih predmeta koji mogu prouzročiti ozljede unutar tijela.

U svakom slučaju, pravu odluku s ponovljenom povraćanjem i pjenom – ovo je hitan posjet liječniku!

Napominjemo kada se obratite veterinarskoj klinici! Mačka je povraćala žutu tekućinu. Za početak, nadležni veterinar će prikupiti anamnezu, to jest cjelovitu sliku o uzrocima i simptomima koji su doveli do tog rezultata.Dalje, liječnik će propisati potrebne testove i testove, primijeniti endoskopiju, rendgensku snimku ili ultrazvuk kako bi otkrio uzroke uzroka komplikacija i pogoršanja mačke. Samo analiza stanja u kompleksu omogućit će utvrđivanje prirode bolesti i propisati ispravno liječenje povraćanja mačića.

© shutterstock

U slučaju trovanja, preporuča se da se apsorbiraju lijekovi, apsorbiraju i uklanjaju otrovne i otrovne tvari iz tijela životinje. Uz pogoršanje gastritisa i čira, mačka postaje bolesna žutom tekućinom i pjenom. U tom slučaju propisane su određene terapeutske dijete koje ne dopuštaju grubu, umjetnu i masnu hranu u prehrani, kao i lijekove koji ublažavaju bol i upalu.

Ako se ustanovi da uzrok povraćanja i pjene leži u napredovanju bobina, tada će za liječenje biti potrebni pripravci deilmint i daljnja redovita antiglastična profilaksa.

U teškim slučajevima kada žuta povraćanje s pjenom i žuči izazivaju infekcije, mačku treba staviti kapaljka s posebnim ljekovitim otopinama i formulacijama.Budite oprezni! Svaki dan bez pravilnog liječenja može postati kritičan i dovesti do smrti voljene životinje!

Povraćanje bilo koje prirode, pjenom ili prozirnim, s drugim nečistoćama i zakrpama uvijek je negativan znak u odnosu na zdravlje mačke. Zato je primarni zadatak vlasnika odrediti odnos procesa povraćanja s patologijama ili fiziološkim okolnostima životinje. Trebali biste znati da daljnja sudbina i život mačke izravno ovise o točnosti i pravodobnosti reakcije domaćina na neodlučnost mačke.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: