🐈 Što učiniti ako mačka lizati nakon kastracije

Zašto mačka poskakuje nakon kastracije

1

Cat kastracija je jednostavan kirurški zahvat koji se provodi u općoj anesteziji. S takvom intervencijom u životinji, to je pod jakim stresom, što utječe na ponašanje. Često mačka nakon kastracije lizati. Razlog tome su uvjetovani refleksi, položeni prirodom.

sadržaj

  • Razlozi za to ponašanje
  • efekti
  • Radnja domaćina

Razlozi za to ponašanje

Kako ljubimac podnosi razdoblje prilagodbe nakon kastracije i odstupa od anestezije ovisi o svojstvima njegovog tijela i prirode. Životinje, poput ljudi, mogu drugačije reagirati na šokove. Također morate uzeti u obzir da mačka ne razumije što se događa i može biti šokirana prvi put nakon operacije. U tom razdoblju treba posebnu pažnju i brigu.

Neki kućni ljubimci, čim se odstrane od anestezije, odmah se vrate u svoj uobičajeni životni ritam i ne pokazuju veliku zabrinutost. Drugi, naprotiv, mogu biti pod stresom nekoliko dana.

Mačka lizati jaja nakon kastracije, jer ne poznaje drugi način eliminiranja neugodnih i bolnih osjeta.

Osim toga, mogu postojati i druge manifestacije anksioznosti životinje – na primjer, žalosna meja ili pokušaja skrivanja od ljudi na osamljenom mjestu.

efekti

Pa ipak, je li moguće da mačka lizati ranu nakon kastracije? Na ovom računu postoje dva mišljenja. Neki vjeruju da jednom salivom ljubimca ima ljekovita svojstva, možete mu dopustiti da lizati. Međutim, veterinari nisu savjetovani to učiniti iz sljedećih razloga:

  • Grubi jezik može oštetiti mjesto kastracije, osobito s intenzivnim lizanjem. Česti slučajevi divergencije šavova.
  • Osim korisnih enzima u slini, postoje sve vrste mikroorganizama koji mogu uzrokovati infekciju i gubljenje rane.
  • Dezinficijensi i iscjeliteljski tretmani će nestati ako mačka lizati mjesto kastracije.

© shutterstock

Mišljenje stručnjaka u ovom slučaju podupire teške argumente, stoga je potrebno učiniti sve što je moguće da se ne dopusti da životinja sama našteti.

Radnja domaćina

Pojavljuje se prirodno pitanje: što učiniti ako se mačka lizati nakon kastracije? Prije svega, da ne biste lizali ranu, morate se brinuti za kućnog ljubimca s moralne točke gledišta. Važno je da ga zaštitimo od stresa, nemojte se smijati, često glačati, pažljivo se brinuti o njemu. To će omogućiti ljubimcu da se smiri i prestane pokušavati liječiti.

Naravno, poželjno je koristiti posebna sredstva za sprječavanje lizanja:

  • Specijalni ovratnik, Na prodaji postoje plastični modeli u obliku lijevka, ali sami možete napraviti takav uređaj. Materijal mora biti prilično krut, tako da ga mačka ne može oštetiti – na primjer, gusta kartona će učiniti. Izrežite krug s rupom u sredini. Tada se na jednoj strani izvodi rez, i nakon fiksiranja okovratnika oko vrata mačke, može se zapečati vrpcom ili osigurati na drugi prikladan način.
  • pelene, Pristupit će normalna djeca najmanja veličina. Zbog praktičnosti, repna rupa je izrezana na stražnjoj strani. Treba imati na umu da ne biste trebali stalno držati ljubimce u njima, kako ne biste zarazili mjesto kastracije. Pelene se mogu koristiti kratko vrijeme kada mačka lizati šav nakon što je kastracija posebno aktivna.

Takve metode izolacije mogu uzrokovati dodatne neugodnosti, ali će pomoći u izbjegavanju divergencije šavova i razvoju infekcije.

Ako osim lizanja postoje i drugi znakovi upozorenja, savjetujte se s liječnikom. Čak i ako je alarm lažan, bolje je biti siguran kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice za zdravlje životinje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: