🐈 Zašto mačka spava na glavu vlasnika?

Zašto mačka pada na čovjekovu glavu?

Vlasnici mačaka se često suočavaju s činjenicom da su kućni ljubimci za odmor i spavanje postavljeni na glavi ili izravno na glavu osobe. Ova navika dovodi do mnogih različitih interpretacija. Neki znanstvenici nalaze znanstveno objašnjenje takvog uobičajenog fenomena, temeljenog na fiziologiji životinje. Drugi vjeruju da kućni ljubimci imaju paranormalne sposobnosti, a njihov izbor mjesta za spavanje ima posebno značenje.

 • 1. Odgovori znanstvenika
 • 2. Potražite toplinu
 • 3. Poput mirisa
 • 4. Sigurnosna preferencija
 • 5. Zahtjev za vodstvo
 • 6. Neslužbene verzije
 • Pokaži sve

1Uslaganja znanstvenika

Rezultati znanstvenika temeljeni na brojnim opažanjima, analizi istraživačkih podataka i eksperimenata. Tijekom njihova ponašanja došlo je do izražaja mnoge zanimljive činjenice iz života mačaka, pa se čak pojavio i pojam "mačka psihologija".

S znanstvenog gledišta, glavni razlozi zbog kojih ljubimac odabire tako neuobičajeno mjesto za spavanje, kao što se glava osobe spušta na činjenicu da ova životinja traži ugodniji odmor (topao, ugodno mirisan, siguran) koji odgovara njegovu statusu i emocionalnoj sklonosti.

Preporučeni7 glavnih razloga zašto mačka jede mačiće

2. Potraga za toplinom

Prosječna tjelesna temperatura mačke nešto je viša od one kod čovjeka i iznosi 38,9 ° C. Da bi se održao, posebno u hladnoj sobi, kućni ljubimac traži vanjski izvor topline: štednjak, grijač, baterija ili vlasnik, a posebno koljena i glava.

Glava je najdostupniji dio ljudskog tijela za pahuljastog kućnog ljubimca. Noću je otvoreniji od ostalih područja skrivenih ispod pokrivača, zbog čega ga koriste predstavnici kućnih ljubimaca kao prirodni grijač.

Neke bolesti dovode do porasta temperature cijelog ljudskog tijela ili njenog određenog područja. Tijekom takvih razdoblja, mačka se često može popeti na vlasnika za grijanje.

PreporučeniZašto se mačke međusobno borite i kako se boriti?

3 Kao miris

Mačke imaju dobro razvijen osjećaj za miris. Oni su u stanju razlikovati i zapamtiti mirise. Životinja utrlja protiv predmeta s njušcima i ostavlja tragove na njima, prateći ih karakterističnim prugama ili puknim kandžama.

Takve plohe služe kao identifikacijske oznake koje se mogu tumačiti kao zauzet ili proučavanim teritorijem.

Ako mačka privuče miris kože na licu ili kosi, životinja će se naseliti u blizini, uključujući blizu glave ili izravno na njemu.

PreporučeniGlavne navike mačaka: kako razumjeti što ljubimac želi?

4 Sigurnosna preferenca

Pet vjeruje da što je bliže vlasniku, to je sigurnije. Ovo je još jedna mogućnost koja objašnjava izbor mjesta za spavanje mačka.

Te životinje žive u klanovima ili ponosima, od kojih svaki ima vođu. Ona postaje najsnažniji pojedinac, uz koji se svi drugi članovi grupe osjećaju sigurno.

Domaće mačke smatraju svoju obitelj kao svoj ponos gdje žive, odabiru vođu među svojim članovima. Uz njega, na glavi, životinja se osjeća potpuno sigurno.

5 Zahtjev za vodstvo

Većina kućnih ljubimaca pokazuje da njihovo ponašanje ima potpunu slobodu. Omiljeni trenutak za njih je promatrati okolni prostor od visine.

Vođa ponosa uvijek zauzima povišen položaj na terenu, pokazujući njegovu važnost.

Zahtjev za dominacijom još je jedan razlog zbog kojeg životinja voli ležati na leđima, ramenima vlasnika ili glavi, što označava svoje ambicije.

6 Neslužbene verzije

Tajanstveno ponašanje mačaka izazvalo je pojavu praznovjerja. Neki tvrde da životinja koja spava na glavi znači:

 • prisutnost bolesti glave;
 • želju životinje da ozdravi svog vlasnika od ove bolesti;
 • čišćenje aure osobe, uklanjanje zlih misli i uklanjanje negativne energije;
 • vrlo umoran čovjek.

Također se vjeruje da mačke imaju čarobne moći:

 • može "skenirati" osobu, prepoznavajući bolne točke;
 • obdarena moćnom energijom i moći liječiti.

Na temelju toga, činjenica da se kućni ljubimac nalazi tijekom spavanja na ljudskoj glavi objašnjava se ljekovitim mačjem.

Ne svi svi vole da mačka spava na glavi vlasnika, ali je beskorisno mučiti ga ili spriječiti da ga koristi na druge načine. Životinja to ne čini svrhovito, već na temelju instinkata.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: