🐈 Mačka odbija jesti, piti ili piti samo vodu: razloge što učiniti?

Zašto mačka odbija jesti?

Kućni ljubimci su skloni mnogim bolestima koji kuge ljude. Mogu patiti od stresa, tjelesnih bolesti, virusnih i bakterijskih infekcija. Ako mačka mijenja svoje uobičajeno ponašanje, prestaje jesti – za vlasnike je razlog za brigu o svom zdravlju. Ako životinja odbija jesti, to može biti privremena pojava uzrokovana mačjem nelagodom ili prvim simptomom ozbiljne, ponekad životne prijetnje.

 • 1. Zašto mačka ne jede? Što učiniti vlasniku?
 • 2. Fiziološki uzroci
 • 3. Psihološki uzroci
 • 4. Fizički uzroci
 • 5. Apetit mačića i bjesnoća

1Zašto mačka ne jede? Što učiniti vlasniku?

Utjecaj mačke pod utjecajem su fizioloških, psiholoških i fizičkih čimbenika. Poput ljudi, životinje su sklone strahovima, očaju, čežnji, propustiti vlasnika, patiti od promjene, razboljeti. Ako se kućni ljubimac ponaša kao i obično, ne pokazuje zabrinutost, ne pokušava sakriti, gristi ili ogrebotine, ali ne želi jesti, trebali biste razmisliti je li bilo kakve promjene u obitelji u kojoj živi. A kada postoje znakovi bolesti, bolje je da se odmah obratite veterinaru. Postoji nekoliko razloga koji utječu na apetit mačke.

PreporučeniMačka ima zagušljiv nos: uzroci i liječenje rinitisa

2 Fiziološki uzroci

To su prirodni uzroci koji ne zahtijevaju ljudsku intervenciju.

 1. 1. Dob. U starim mačkama metabolizam se usporava, njihovo tijelo ne treba veliku količinu hrane. Ako stari mačak ne jede dulje vrijeme, pije samo vodu, postaje apatičan, letargičan, dugo leži nepomičan, prestaje reagirati na glas vlasnika – to su preteča životinjske neposredne smrti. To će morati prihvatiti.
 2. 2. Promjene razine hormona. Pubertet i trudnoća privremeno ometaju hormonalnu ravnotežu u tijelu, što smanjuje apetit.
 3. 3. Prenatalni period kod mačaka. Odlazak na porođaj, mačka odbija hraniti, počinje neometano trčati oko kuće, pokušavajući pronaći prikladno mjesto za rođenje mačića. Najbolje što možete učiniti za nju je unaprijed pripremiti kutak gdje će biti prikladno za životinje da se reproduciraju potomci.
 4. 4. Razdoblje nakon porođaja. Mačka je pod stresom zbog poroaja, tako da ne može jesti neko vrijeme. Ali ako ona odbija piti, ne obraća pažnju na mačiće, trebali biste joj pokazati veterinari. Takvo ponašanje često govori o problemima s reproduktivnim sustavom, kao što je potomstvo koje ostaje u maternici.
 5. 5.Njega za skrb za nekoliko dana možda neće biti gladna. To je zbog umora nakon rođenja. Ako ne odbije vodu, prirodno se ponaša, ne brinite se.
 6. 6. Toplina. Životinja koja pate od toplote ne želi jesti, nego pije puno vode. Možete riješiti problem stavljajući životinju u ugodniji okoliš.

Fiziološki problemi su privremeni, pokazujući strpljenje i pažnju, vlasnik će nakon nekog vremena vidjeti svoje ljubimce veselo, energično i uz dobar apetit.

PreporučeniZašto mačka ili mačka njuškaju kad disanje

3 psihološki uzroci

Kućni ljubimci ne mogu reći kakvu hranu vole, gdje žele jesti, tko žele vidjeti u blizini. Doživljavaju nelagodu, životinje prestanu jesti ili se počinju ponašati nepredvidivo. Glavni psihološki razlozi:

 1. 1. Promijenite feed. Nakon što ste kupili novi feed, ne morate pokušati odmah prenijeti mačku na njega. Dodavanjem malo na svoju uobičajenu hranu možete postupno priviknuti svoj ljubimac na novi obrok, izbjegavajući stres. Neki od jeftinih hrani sadrže dodatke koji su ovisni u mačkama.Ako promijenite hranu za domaću hranu, možete ostaviti pahuljice nekoliko dana da umrete od gladi, jer ne želi jesti prirodnu hranu bez uobičajenog okusa i mirisa.
 2. 2. Nova atmosfera u obitelji. Sve promjene povezane s preseljavanjem, porođajem, odlaskom ili smrću člana obitelji u nekim životinjama uzrokuju stres, što se izražava odbijanjem jesti. U ovom slučaju, potrebno je vremena da se naviknete na nove okolnosti.
 3. 3. Promjena mjesta za hranu. Mačke se navikavaju na zakup njihovih najdražih jela na određenom mjestu, i ako se zdjelica pomakne, popravlja ili preuređuje namještaj, ne sviđa im se.

Psihološki čimbenici su reverzibilni, potrebno je malo vremena i mačka će se naviknuti na promijenjene okolnosti i novu hranu, želja za dobro jesti će se vratiti.

PreporučeniMačka ima vodene oči i smeđe iscjedak: simptomi i prva pomoć.

4Fizički uzroci

Razlog za zabrinutost ne bi trebao biti odbijanje životinje da jede hranu, već i simptomi koji prate gubitak apetita. Treba pažljivo pogledati mačku. Ako cijelo vrijeme spava, ne reagira na glas i pokuša ga milovati, skriva se na osamljenom mjestu, postoji velika vjerojatnost bolesti koje mačke imaju puno:

 1. 1. Najopasniji razlog je vuna u trbuhu.Skupine vune koje ulaze u probavni trakt tijekom prolijevanja, kada se mačka sama ljušti, začepljuje želudac i jednjak, što uzrokuje značajnu nelagodu životinji. Da biste to izbjegli, tijekom razdoblja muljaža morate redovito češljati vunu, sprečavajući stvaranje grudica. U tu svrhu možete koristiti posebne alate.
 2. 2. Vanjski i unutarnji paraziti. U prisutnosti internih parazita kašalj, povraćanje, proljev, opaženo je nemirno ponašanje. Buhe, krpelji i uši uzrokuju svrbež, nesanicu, gubitak kose. Možete sumnjati u crve u tijelu ako je mačka vrlo mršava. Kako bi se izbjegle bolesti helminti, potrebna je redovita prevencija protiv parazita.
 3. 3. Bolesti unutarnjih organa – jetra, bubreg, probavni trakt, reproduktivni i urinarni sustavi, onkološki tumori. Osumnjičeni na bolest ljubimca, važno je da ga ne pokušavate sami pomoći, inače možete propustiti dragocjeno vrijeme i nemate vremena za spašavanje životinje., Kada bolesti zahtijevaju pomoć veterinara.
 4. 4. Virusne ili bakterijske infekcije uzrokuju letargija, apatiju, povraćanje, proljev, groznicu.
 5. 5. Trovanja hranom, kemikalijama, otrovima.Prognoza za trovanja ovisi o tvari koja ju je izazvala. Često, instinkt mačke govori im kako da se izliječi, gdje će pronaći pravu travu za iscjeljenje. Ali, ako je otrov moćan, životinja nije uvijek u stanju spasiti čak i lijekove.

Kao što vidite, uzroci gubitka apetita za mačku razlikuju se, ali postoji bolest koja se ne može zanemariti.

5Appetite mačka i bjesnoća

Najstrašniji razlog za konzumiranje želje da jede od ljubimca je bjesnoća, iznimno opasna zarazna bolest koja je kobna za ljude i životinje bez tečaja bjesnoće.

Postoje tri oblika bjesnoće, od kojih svaka prati gubitak apetita..

Prva, depresivna pozornica može se previdjeti, jer zaražena mačka postaje previše nježna, sklona je lizati vlasniku ruku koja je vrlo opasna jer je uzročnik već prisutan u slini i zarazna je, unatoč odsutnosti karakterističnih simptoma.

U drugoj fazi, mačka ne samo da odbija hranu, nego razvija hidrofobiju (strah od vode). Životinja se neprimjereno ponaša, gnijezdi namještaj, tepisi, proguta razne predmete, ogrebotine i ugrize ljude, čak i članove obitelji u kojoj živi.

Nemoguće je dijagnosticirati bjesnoću prije smrti mačke, bolest se ne može liječiti, pa je, u najmanjoj sumnji na infekciju, životinja eutanazirana i napravljena je obdukcija za dijagnozu.

Važno! Ako su prisutni simptomi koji su karakteristični za bjesnoću, mačka mora biti izolirana u trajanju od 10 dana do jednog mjeseca, jer je osoba koja je bila ugrizla ili izgrebena zaražena infekcijom koja završava smrću bez liječenja. Za cijelu poznatu povijest bolesti samo je nekoliko ljudi preživjelo infekciju.

Simptomi koji su karakteristični za bjesnoću zabilježeni su u drugoj ili trećoj fazi bolesti. Mačka se boji svjetla i vode, sline teče iz donjeg čeljusti, pojavljuje se agresija, usmjerena na ljude i životinje.

Liječenje životinjske bjesnoće se ne provodi, zaštita može biti samo preventivna cijepljenja.

Ne uvijek, odbijanje jesti ukazuje na loše zdravstveno stanje mačke. Pažljivi vlasnici znaju dobro svoje životinje, svoje navike i osobine, neće im biti teško odrediti ozbiljnost situacije. Ali ima vremena kada se čak i iskusni vlasnici mačaka izgube kad se suoče s nerazumljivim ponašanjem kućnog ljubimca.Znajući koji čimbenici utječu na apetit mačke, možete kontrolirati bilo koju situaciju, a ne paničiti ako životinja odbija jesti.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: