🐈 Zašto mačka ne jede [13 razloga i što učiniti]

Zašto mačka ne jede

Dobar apetit uvijek se smatra pokazateljem zdravlja, tako da mnogi vlasnici počinju zvučati alarm kad njihov ljubimac ne jede dobro ili u potpunosti odbija jesti. No, odbijanje jesti nije uvijek znak bolesti ili poremećaja u ponašanju, ponekad je to normalno stanje. Potrebno je naučiti razumjeti zašto mačka ne jede, kako bi mogla pružiti pravilnu pomoć mačiću u vremenu, ako je potrebno.

Koliko ne mogu jesti mačku, nego gladovanje je opasno

Zdrava odrasla mačka može gladovati bez zdravstvenih problema do 5 dana, staru životinju – ne više od tri, mačića – najviše jednog dana, životinje s kroničnom bolešću – ne više od dva dana.

To su približni pojmovi, uzevši u obzir da životinja pije dovoljno ovih dana. Dulji post ili post uz odustajanje od pijenja opasni su za život kućnog ljubimca.

Mačić mlađi od 6 mjeseci može umrijeti unutar dana nakon posta, pa ako mačić ne jede, mora se hraniti silom.

Pored opasnosti od smrti, odbijanje jesti može izazvati sljedeće zdravstvene probleme:

 • teški gubitak težine;
 • pogoršanje svih kroničnih bolesti;
 • Beriberi.

Glavni uzroci odbijanja mačke da jedu

 1. Stres.
 2. Promjena u prehrani.
 3. Termoregulacije.
 4. Seksualni nagon.
 5. Trudnoća.
 6. Postpartum razdoblje.
 7. Učinci anestezije.
 8. Paraziti.
 9. Bolesti usta.
 10. Trovanje.
 11. Vanjsko tijelo i kosa u želucu i crijevima.
 12. Virusna infekcija.
 13. Bolesti jetre, bubrega i urolitijaze.

stres

Mačke su podložne stresu ne manje, a možda čak i više ljudi. Premještanje u novo mjesto prebivališta, nova posuda, preraspodjela u sobi, popravak, poslovni put vlasnika ili promjene raspoloženja domaćice su sve stresne situacije za životinju.

Čak dolazak gostiju ili svađa među članovima obitelji mogu utjecati na zdravlje mačke.

Tijekom stresa, mačka nije aktivna, ima apatično raspoloženje, ne želi igrati s vlasnikom, ne jede dobro ili u potpunosti odbija jesti. U takvoj situaciji, nije nužno prisiliti životinju da jede, odbijanje jesti nekoliko dana je norma.

Pomoć u stresnim situacijama je povećana pozornost na mačku od strane članova obitelji, privlačan žalbu, nove igračke. U teškim slučajevima potrebno je savjetovanje s veterinarom, koji može propisati sedative životinjama.

No budite oprezni: početak bolesti može biti uzrok stresa.

Promjena u prehrani

Nova hrana je stresna sama po sebi. Mačke su vrlo izbirljive oko hrane i osjetljive na bilo kakvu promjenu u prehrani. Oštar prijelaz iz jedne vrste hrane u drugu, mijenjajući marku suhe ili vlažne hrane, može dovesti do toga da životinja "ide na štrajk glađu".

Životinja ne razumije da je nova hrana bolje kvalitete i ne može cijeniti napore vlasnika. Mačka je navikla na određenu hranu pa ona izjavljuje "bojkot" za svaku nepoznatu hranu.

Gledajte stanje životinje, ako mačka izgleda zdravo i pije dovoljno vode, onda ne biste trebali brinuti previše o ovom "štrajku glađu".

No, kako bi se to spriječilo, prijenos na novu hranu treba postupno provesti, dodavajući je u malim obrocima uobičajenu hranu.

Pročitajte ocjenu suhih krmiva za mačiće.

thermotaxis

Jednostavnim riječima – životinja je vruća i ne želi jesti. To se događa ljeti u vrućem vremenu ili zimi u apartmanima s centraliziranim grijanjem. Vaš kućni ljubimac je trom, leži cijelo vrijeme, ne želi ništa, ne jede dobro, ali pije puno.

Kada nepodnošljiva toplinska mačka ne može jesti od jednog dana do tri, a između toga jesti u malim obrocima.To je normalno, jer što više mačka jede, toplina tijela proizvodi tijekom procesa digestiranja hrane, a za nju će biti teže nositi se s toplinom.

Šef ne bi trebao brinuti. Glavna stvar je da mačka uvijek ima dovoljno slatke vode.

Pročitajte i kako izbjeći toplotni udar kod mačaka.

Seksualni nagon

Hormoni izlučuju u tijelu mačke prije estrusa, mogu utjecati na apetit životinje. Osobito osjetljive mačke gube apetit tjedan dana prije estrusa i troše svu energiju na spavanje i glasan meow koji zove partnera.

Apetit se može vratiti s početkom estrusa ili tek nakon njegova prestanka. Čini se da mačka odbija jesti za nekoliko dana, ako "hodanje" mačka živi u susjedstvu.

Životinje koje previše snažno doživljavaju razdoblje seksualne želje, preporučljivo je pokazati veterinarku kako bi ispitali hormone životinje. Možda, nakon ovog pregleda, liječnik će preporučiti kastraciju ili šaliti ljubimca.

trudnoća

Logično, trudna mačka trebala bi imati povećani apetit da bi se hranio i njezin budući potomak.Ali se događa da trudne mačke odbiju jesti ili se apetit smanjuje.

Takve životinje moraju se hitno pokazati veterinaru kako bi mogao isključiti prisutnost teških bolesti.

Pročitajte o najboljoj hrani za trudnu mačku.

Postpartum razdoblje

Prvi dan nakon rođenja, mačke često ne jedu. Postoji nekoliko razloga za takvo ponašanje: mačka se bojao ostaviti mačiće na miru, mlada mačka doživljava postpartumski stres ili se odmara nakon teške porođaja.

Ako mačka odbija jesti više od jednog dana, morate zvati alarm i kontaktirati stručnjaka. Hitna konzultacija je potrebna ako mačka teško diše, ima groznicu, povraćanje ili labave stolice.

Pročitajte o najboljoj hrani za mačke za njegu.

štetočina

Buhe i crvi imaju ozbiljan negativan učinak na tijelo mačaka. Nemir koji uzrokuju svibanj biti jedan od uzroka gubitka apetita. Kako bi se to spriječilo, potrebno je redovito provoditi antiparazitsku terapiju životinje i pratiti čistoću doma. Povraćanje i proljev, koji se javljaju istodobno s gubitkom apetita, također ukazuju na moguću prisutnost crva.

Bolesti usta

Nepotpuni zubi, karijes, kamenac i drugi zubni problemi česti su razlozi zbog kojih mačka ne jede, već samo pije vodu. Doživljavajući neugodu u apsorpciji i žvakanju hrane, životinja na kraju odbije jesti.

Da biste izbjegli takav problem, morate se redovito brinuti o usta mačke i pronaći pravu vrstu hrane.

Pročitajte i kako ukloniti miris iz mačjih usta.

trovanje

U mačaka i mačkama, refleks refleksa je vrlo dobro razvijen i mnogi vlasnici ne brinu kada im životinja izaziva emetiku. Uz njihovu pomoć, kućni ljubimci se riješe progutanih kose.

Ako je mačka aktivna nakon povraćanja, ne brinite se. Ako je slabost dodana povraćanju, trzaje mišića, letargija i slinjenje – to je trovanja. Hitno je saznati što je mačka jeli, tako da veterinar može brzo propisati učinkovito liječenje. Ozbiljno trovanje otrovom ili kemikalijama može biti kobno za kućnog ljubimca.

Vanjska tijela ili vuna u želucu i crijevima

Intestinalna opstrukcija uzrokovana stranim tijelom ili kose u crijevima može dovesti do smrti životinje.Prepreka izaziva: kobasice kože, kosti, vunene kugle, bilo koji drugi slučajno progutani predmeti.

Tijekom opstrukcije, želučani sok izlučuje se i stagnira u želucu i crijevima. Životinja reagira na takvo stanje odbijanjem hrane, povraćanjem, ne ide na zahod. Tijelo mačke je dehidrirano, životinja se slabi. Kada je vaš ljubimac stvarno bolestan, sve obveze treba obaviti veterinarski stručnjak nakon pregleda kućnog ljubimca.

Virusna infekcija

Nedostatak apetita, kihanje, vrućica, iscjedak iz nosa i očiju često su znakovi virusne infekcije.

Dijagnozu treba napraviti liječnik nakon testa krvi. Samozavaravanje virusnih infekcija je rizična tjelovježba, osobito ako životinja nije cijepljena. Tijekom virusne infekcije, mačka može odbiti hranu do tri dana.

Jetra, bubrega i urolitijaze

Najozbiljniji uzroci štrajka glađu mačke su bolesti unutarnjih organa: jetre, bubrega i mokraćnog sustava.

Prvi simptomi tih bolesti: letargija, stalni nagon uriranja, odbijanje omiljene hrane, krv u urinu.

Pravilna prehrana je najbolja prevencija protiv ove vrste bolesti. Ali samo veterinarski stručnjak treba dijagnosticirati i propisati liječenje!

Učinci anestezije

U postoperativnom razdoblju, mačke ne mogu umrežiti do dva dana. To je posljedica djelovanja lijekova koji ulaze u narkotički san. Oni opuštaju sve funkcije tijela. To posebno utječe na motoričke i probavne funkcije.

Osim toga, refleks gutanja je uznemiren. Apetit vraća samostalno nakon 5-8 sati nakon potpunog oporavka od anestezije.

Što ako mačka ne jede

U svakom slučaju, kad mačka prestane jesti svoju omiljenu hranu, ponašanje vlasnika i tretman trebaju biti individualni i razumni.

Prvo pravilo – Ne biste se trudili hraniti životinju silom prije nego što shvatite točan uzrok štrajka glađu.

Hranjenje špricom ili žlicom dopušteno je samo na recept. Pravilnu dijagnozu može utvrditi samo veterinarski liječnik. Ako liječnik otkrije bolest, on će propisati liječenje.

Vidi također: Koja je najbolja mačka hrana?

Ako mačka odbija jesti ne zbog bolesti, nemojte paničariti – apetit će se vratiti životinji bez ljudske intervencije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: