🐈 10 razloga zašto mačka odbija jesti - što učiniti

Zašto mačka može odbiti jesti

Svaka mačka ima svoje vlastite hrane i individualni apetit, netko rijetko jede, ali u velikim količinama, a naprotiv, drugi često, ali u malim dijelovima. Dobar vlasnik poznaje svoje ljubimce, jer mu neće biti teško primijetiti da životinja ne jede dobro. Ali razumjeti razloge zašto mačka odbija jesti nije tako lako. I može biti mnogo.

sadržaj

 • Uzroci gubitka apetita
 • Budite posebno pažljivi na trudnu Murku
 • Opasan gubitak apetita malog ljubimca
 • Značajke starijih kućnih ljubimaca
 • Obvezna stručna pomoć

Uzroci gubitka apetita

Mačka ili mačka mogu odbiti jesti zbog prirodnih razloga, kao i zbog bolesti. Najčešći od njih su gubitak apetita jer:

 1. životinja je uvrijedila vlasnik ili drugi stanovnici stana i time odlučili prosvjedovati;
 2. ako mačka često i dugo putuje na ulici, može jesti u susjedima ili loviti ptice ili glodavce;
 3. u slučaju kad kućni ljubimac živi u stanu i vodi sjedeći način života, suočava se s pretilosti, zbog čega može izgubiti apetit.
 4. mačka također može jesti loše ako ima privremene probleme s želučanstvom;
 5. u slučaju kada je kućni ljubimac jeo ili konzumirao tešku hranu za njega, on također može organizirati postne dane u smislu unosa hrane i reagiranja na sve s odbijanjem;
 6. možda mačka ne jede, jer ima crva;
 7. gubitak apetita može se dogoditi i tjedan dana prije ili tijekom estrusa;
 8. ponekad se pas odbija jesti nakon operacije pomoću anestezije, koja inhibira sve fiziološke procese;
 9. u trbuhu ili u ustima kućnog ljubimca je strano tijelo;
 10. Murka može gladovati zbog stresa koji je doživio. Mačke su vrlo osjetljive na promjene. Ako promijenite svoje prebivalište, popravite ili jednostavno premjestite svoju zdjelu na mjesto koje joj se ne sviđa, ona neće jesti.

© shutterstock

Budite posebno pažljivi na trudnu Murku

Posebno je potrebno obratiti pozornost na trudnu draga. Ako trudna mačka odbija jesti zbog toksikoze ili nekoliko sati prije porođaja, onda je to sasvim normalno i ne brinite se ako post traje ne više od jednog dana.

Isto tako, ako u isto vrijeme mačka nakon rođenja odbija jesti i istodobno se osjeća dobro, onda se i ne treba brinuti.

U ovom slučaju, odbijanje hrane može se objasniti sljedećim razlozima:

 • nova majka se boji odmaknuti od novorođenih mačića;
 • ona je jeli više od dva mjeseca kasnije;
 • mačka se suočava s postpartum stresom;
 • proces porođaja bio je daleko od lakog i Murka je trebala oporaviti snagu.

Ako je mačka troma i odbija jesti više od jednog dana, a istodobno ima groznicu i opaža se tvrdi želudac, hitno morate kontaktirati stručnjaka.

Opasan gubitak apetita malog ljubimca

Pa, kad imate vrlo mali kućni ljubimac, koji je samo od jednog do šest tjedana, a on odbija jesti, onda nema potrebe da se oklijevaju. Takav kućni ljubimac treba piti kravlje mlijeko, jer je vrlo hranjiv i donijet će više koristi mladom tijelu od slane juhe. Čak i ako beba kategorizirano odbije mlijeko, trebali biste podnijeti tvoje tlo, jer za takvo mlado tijelo, glad je kobno, i trebali biste riješiti ovaj problem što je prije moguće.

Značajke starijih kućnih ljubimaca

Ponekad se dogodi da starija mačka odbija jesti. U ovom slučaju, ne biste trebali odmah paničariti, što stariji životinja postaje, manje se kreće i koristi energiju. Stoga, hranu i vodu treba dati takvom ljubimcu manje nego prije. Ali u ovom slučaju, post ne bi trebao trajati više od jednog dana.

Ali ako stari mačka ima više gubitka kose, probleme s stolicom, ili teškim letargija, onda hitno treba pokazati ga specijalistu.

Ako znate da vaš ljubimac ima kronične bolesti, onda se morate nositi s problemom gubitka apetita što je brže moguće, jer nosi ozbiljnu prijetnju njegovom tijelu.

© shutterstock

Prije nego što se panika, treba obratiti pažnju na činjenicu da niste promijenili uobičajenu hranu za životinju drugoj hrani, ako je tako, pokušajte malo pomiješati staru hranu, Kad mačka ponovno počne jesti, to znači da ste na dobrom putu.

Ako mačka počela oštro odbiti čak i meso, obratite pažnju na zdjelu. Kućni ljubimac ne može jesti hranu, čak i kad ima prljavu posudu, jer mora biti redovito čist i ispran.

Ako, međutim, vaše provjere nisu donijele rezultate i vaš ljubimac nije jesti više dana, onda svakako kontaktirajte veterinara.

Također hitan razlog za posjet liječniku može biti nedostatak apetita koji se kombinira sa suhim nosom životinje. Nakon spavanja, suhi nos njenog ljubimca još nije znak bolesti, ali ako ostane na taj način dan ili dva, onda postoji već razlog za zabrinutost.

Obvezna stručna pomoć

Treba imati na umu da u bilo kojoj dobi vašeg kućnog ljubimca, ako ne jede više od jednog dana, svakako se obratite veterinaru i saznajte zašto mačka odbija jesti i koristiti ga kako bi razumjela kako se nositi s ovim problemom i vratiti apetit ljubimca ,

Uostalom, nemoguće je liječiti životinju, ako ne točno utvrdite dijagnozu, ali to je nemoguće sami odrediti. Samo liječnik može:

 • provesti kompetentno ispitivanje životinje (slušati ga stetoskopom, ispitati usnu šupljinu, osjetiti želudac, izmjeriti temperaturu i vagati životinju);
 • napraviti test krvi i urina;
 • napraviti rendgensku sliku trbuha i prsnog koša;
 • analizirati feces zbog prisutnosti crva.

Ako je kućni ljubimac odjednom počeo odbijati jesti, ne biste ni na koji način trebali zatvoriti oči i nadati se da će se problem riješiti sam po sebi. Obavezno učinite nešto kako biste pomogli svom ljubimcu. Nemojte se šaliti sa zdravljem svog ljubimca, i zapamtite, njegov život je u vašim rukama.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: