🐈 Zašto mačka lizati osobu (ruke, lice): što to znači?

Zašto mačka lizati čovjeka

Neki vlasnici su uznemireni želji mačke da ih lizaju. Za razliku od pasa, mačke rijetko lizuju osobu, a ljubav i ljubav nisu uvijek motiv takve ljubavi. Razlog tom ponašanju može biti ne samo želja da se brine o vašem dragom majstoru, već i neugodnim osjećajima ili osjećaju loše. Zato biste trebali liječiti takve manifestacije nježnosti.

 • 1. Izražavanje ljubavi i brige
 • 2. Prosvjeda
 • 3. Dominacija
 • 4. Podređeni položaj
 • 5. Dosada
 • 6. Tang
 • 7. Bolesti
 • Pokaži sve

1 Izražavanje ljubavi i njege

Obično, prva stvar koju mačić osjeća je dodir materinskog jezika. U budućnosti, mačke lizati jedni druge pokazati ljubav. Ove životinje su vrlo čiste, pa je međusobno pranje ritual mačaka. Slijedom toga, lizanjem ruku i lica osobe, mačka ga prepoznaje kao rođaka.

Unatoč činjenici da vezanost nije najčešći uzrok lizanja domaćina, ovo ponašanje je varijanta norme. Ako psi dugo lizaju vlasnika, mačke su manje emocionalne i češće ograničene na jedan dodir jezika.Stručnjaci napominju da se ovo ponašanje najčešće očituje nakon sterilizacije, kada padne razina agresivnosti životinje. Slično tome, rano razdvajanje mačića od majke, kada se osoba bavi hranom, ima učinak. Neki stručnjaci vjeruju da to služi za formiranje navike lizanja, pa čak i sisanja ruku vlasnika već u odrasloj dobi.

Preporučeni7 glavnih razloga zašto mačka jede mačiće

2 Molitva

Jedan od najčešćih uzroka vlasničkog ruku lizanja je želja da se nešto ukusno. Potrebno je držati u vašim rukama komad kobasice, a mačka će sigurno biti zainteresirana za miris, ili čak pokušati okusiti prst. Kad mačka moli za hranu, često masaže vlasničke šape, često lizujući usnice – to su ti pokreti koje mačići koriste kada se hrane kako bi dobili majčino mlijeko.

Ovo se ponašanje očituje ne samo tijekom obroka, već i kad je mačka gladna. S biološkog gledišta, takvo prosjačenje je normalno.

PreporučeniZašto se mačke međusobno borite i kako se boriti?

3D dominacija

Ponekad mačka licks osobi, pokazuju tko je šef.Kao što majka lizuje svoje bebe, tako dominantna mačka pokazuje svoj prisiljavajući stav prema podređenima, njegu i ostavljajući svoj specifičan miris na njih, prema kojem će druge mačke moći shvatiti da su ispred njih.

Sklonost dominiranju mačaka je apsolutno normalna, a ne ni za što, da se smatraju najovisnijim životinjama. Nema potrebe za borbom, ako životinja ne pokazuje agresiju.

PreporučeniGlavne navike mačaka: kako razumjeti što ljubimac želi?

4 Podređeni položaj

Mačke redovito lizati dominantni pojedinac, neprestano pada na leđa ispred njega – to je znak potpune podložnosti, a ne ljubavi i poštovanja.

Situacija kada se životinja osjeća kao depresivna vlasnica, također vodi do lizanja ruku, a mnogo je opasnija od izraza dominacije. Ako je mačka, kada je lizanje ruku ili čak i vlasnikovo lice, napeta i ograničena, to je znak da se osjeća neugodno i to često negativno utječe ne samo na njezino mentalno stanje, već i na njezino fizičko stanje.

5Skuka

Razlog za stalno lizanje same mačke, okolnih objekata i vlasnika je dosada.Često se može vidjeti kao mačka kada se ne obraća pažnja, sjedi i "ispire".

Nemojte misliti da je takvo ponašanje sigurno. Država kada mačka počinje lizati, a drugi prečesto ukazuju da ima psihološke probleme koji se mogu razviti u fizičku patologiju. Životinja svakako treba više pažnje i ljubavi.

Obično, da se zaustavi prekomjerno lizanje, dovoljno je igrati sa životinjom ili ga udariti.

6 jak miris

Znoj, parfem, vrhnje i mast su svi uzroci snažnog mirisa u osobi. U prirodi, grabežljivci ili supruge suprotnog spola pronađu životinju specifičnim mirisom. U razumijevanju životinje miris je često opasan.

Kada mačka licks osobe s izraženim mirisom, ona pokušava zaštititi ga i sebe od izgleda grabežljivaca. Vrijedi uzeti u obzir da mačke mirisaju mnogo jače od ljudske, pa čak i osjetljivi miris francuskih parfema je opipljiv za njih i nije uvijek ugodan.

7Zabolevaniya

Česti lizanje oko može biti signal ne samo da životinja želi igrati, već i pokušaj privlačenja pozornosti na stanje njegovog zdravlja.Dakle, mačka može lizati vlasnika sa sljedećim bolestima:

 • Paraziti kože, uključujući buhe. Kada se pojave, životinja može lizati ne samo sebe, nego i članove obitelji, nastojeći ih zaštititi od neugodnih insekata.
 • Opća slabost. U ovom slučaju, lizanje mačke privlači pozornost vlasnika. Ako životinju nije prethodno promatrano takvo ponašanje, pažljivo pratite njegovo zdravlje.
 • Nadražaj kože. Dovoljno je odabrati pravi šampon, a životinja će osjetiti nelagodu. Tada mačka može lizati ne samo sebe nego i druge.
 • Infekcija. Neke bolesti se manifestiraju kao osip na koži. Oni svrbe ili čak povrijediti mačku. Bježeći od nje, životinja nastoji lizati ne samo sebe i vlasnika, već čak i objekte oko nje.

Postoji niz razloga koji tjeraju mačke da lizaju vlasnika. Oni mogu biti bezopasni i zahtijevaju pažnju, pa čak i veterinarsku intervenciju, pa je važno pratiti ponašanje vašeg ljubimca.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: