🐈 5 razloga zašto mačka kašlja - kako pomoći

Zašto mačka kašalj i wheeze

Mačke se ne obolijevaju prečesto, a mnoge bolesti prati kašalj koji se teško ne primjećuje. Međutim, razlozi zašto mačka kašalj može biti vrlo različita: od potpuno bezazlenog udisanja prašine do ozbiljnih problema onkologije i bolesti srca. Nemojte paničariti ispred vremena. Ako obratite pažnju na proces kašljanja, možete samostalno odrediti što mačka kašlja.

sadržaj

 • Kako mačke imaju kašalj?
 • razlozi
  • 1. Trichobezoar, kašljanje vune
  • 2. Helmintiaza
  • 3. Ozljede na grlu i strani objekti u dišnim putevima
  • 4. Bolesti dišnog sustava
  • 5. Bolesti srca
 • Sprječavanje i liječenje

Kako mačke imaju kašalj?

Sam po sebi, kašljanje je neophodan mehanizam, kao i uz pomoć ljubimca koji se oslobađa čestica koje iritiraju dišne ​​putove. Zbog toga gnoj, krv, sluz, čestice prašine, vune, pa čak i hrane mogu biti izlivene u procesu. Izvana, napad se malo razlikuje od sličnog simptoma kod ljudi, zbog čega često plaši vlasnike.

U mačkama je kašalj u obliku oštrog izdisaja s jakim zvukom, kao dio receptora kašlja koji se nalazi u području vokalnih užeta.

Također tijekom napada, javlja se refleksivna kontrakcija mišića, koja dopušta guranje iritantnih tvari. Obično tijekom napada, mačka teško gura vrat.

Da biste točni dijagnozu trebali pratiti malu mačku. Kašljanje može biti samo jednokratni fenomen, koji ne vrijedi brinuti, ali stalna manifestacija simptoma s različitim karakteristikama razlog je da se posavjetuje s liječnikom. Tijekom napada vrijedi napomenuti:

 • Njeno trajanje. Za neke životinje, kašalj je stalan simptom mjesecima i čak godinama.
 • Razdoblje manifestacije. Ponekad se iritacija gornjeg dišnog sustava javlja u isto vrijeme ili u doba godine.
 • Ispuštanja koja prate postupak. Kod mačaka postoje i suhi i mokri kašalj. U potonjem slučaju, čak može biti praćeno mučninom.
 • Napadi na napade. Kratki i lagani kašalj, u pravilu, ne izazivaju toliko zabrinutosti kao što je kašalj s tjeskobom. Selekcija uglavnom karakteristična za moćne napade.
 • Zvuk. Kašalj je zbog vibracija vokalnih užeta, ali to nije uvijek isti zvuk.Imaju na umu oštar zvuk zvona i prigušen.

© shutterstock

Nakon određivanja svih simptoma simptoma, možemo razgovarati o mogućim uzrocima njegove pojave. Vrste kašlja tijekom bolesti često se mijenjaju pa je potrebno pratiti trenutno stanje kućnog ljubimca.

razlozi

Uzroci kašlja kod mačke određeni su prirodom napada. Ali nije dovoljno samo promatrati taj proces, također morate analizirati aktivnost životinje posljednjih dana, njegovu prehranu, pa čak i mjesta gdje životinja voli hodati. Potpuna analiza s puno podataka pomoći će odbaciti neprikladne opcije.

Ako nije moguće precizno utvrditi izvor bolesti, potrebno je dijagnosticirati unutarnje organe kućnog ljubimca.

1. Trichobezoar, kašljanje vune

Mačke su vrlo čista stvorenja, tako često lizati. Tijekom pranja, dio vune ulazi u želudac. Mala količina vune može ići s izmetom, ali u drugim slučajevima se nakuplja u trbuhu. Anatomija mačke konstruirana je na takav način da se vuna otapa u želučanom soku, stoga konstantno lijevanje ne dovodi do formiranja velikih bezoara. Međutim, vuna se još uvijek može odložiti u obliku vrećica.Takvi se talozi teže otapati, tako da iritiraju želučane zidove, tako da mačka kašlja, kao da guši.

Želja za oslobađanjem vune u želucu dovodi do kašljanja, tijekom kojega se izbacuju male grudice.

Vlasnik može pogrešno misliti da je mačka kašalj, kao da se guši. I bezoari su uzeti kao komadiće hrane. Stoga je vrijedno razmotriti izlučivanje prije zaključivanja zaključaka i pokretanje liječenja kašljem u mačiću.

2. Helmintiaza

Može izazvati kaos i crve. Kućica može postati zaražena crvima čak iu slučajevima kada:

 • ne izlazi;
 • nema kontakt s drugim životinjama.

Nakon infekcije, parazit se širi na mnoge unutarnje organe, među kojima i svjetlost. Mačka osjeća strano tijelo u plućima, pa pokušava ukloniti kašalj. Međutim, ti napadi nisu praćeni nikakvim iscjedakom. Životinja se ne može riješiti samog iritanta, stoga će nastaviti kašljati dok se ne izliječi.

© shutterstock

3. Ozljede na grlu i strani objekti u dišnim putevima

Razlog zašto mačka kašlja može biti obična prašina.Često se inhalacijom malih čestica prati kihanje, ali ako se prašina naslanja na dišne ​​putove, mačka će pokušati da ga kašlja kako bi ublažila nadražaj grla. Ponekad životinja istovremeno kiše i kašlja.

Opasniji uzrok je ozljeda grla, uzrokovanih velikim stranim predmetima, uglavnom kostiju.

Mali oštri predmeti upadaju u grlo i jednjaka i počinju ih zagladiti iznutra. Niz hrpica vodi do uboda i sušenja u grlu, što nadoknađuje kašalj.

4. Bolesti dišnog sustava

Kašalj tijekom respiratorne bolesti samo je jedan od mnogih simptoma. Mačka postaje troma, iscjedak iz nosa i očiju, tjelesna temperatura raste. Napad tijekom zarazne bolesti sličan je simptomima obične osobe: mačka počinje kašljati bistrom i suhom, ali nakon nekoliko dana postaje mokra. U drugoj fazi, mačka kašlja gnoj i sluz koji se nakupio u dišnim putevima.

Pneumonija je jedna od komplikacija nakon respiratorne bolesti. Općenito, stanje životinje se ne mijenja, ali kad se kašlja, kućni ljubimac počinje uznemiriti.

Sljedeće komplikacija na popisu je bronhijalna astma, Nažalost, ova bolest postaje sve češća kod pahuljastih kućnih ljubimaca. Općenito, stanje životinje u ovom trenutku ne može se nazvati lošim, jer ne smanjuje apetit, nema drugih vanjskih manifestacija, osim:

 • Kašalj dosadno i produljen;
 • Sezonska priroda bolesti;
 • Može biti popraćeno alergijama.

Bronhijalna astma se često razvija kod mladih predstavnika mačjih vrsta, neke pasmine su sklonije bolestima.

5. Bolesti srca

© shutterstock

Nezavisno prepoznati problem s srčanog mišića je nemoguće jer zahtijeva ozbiljne testove i dijagnozu. Neuspjeh glavnog organa povećava pritisak na susjedne sustave, uključujući respiratorni trakt i bronhije. Tijelo ne može prepoznati uzrok pritiska, stoga pokušava riješiti problem kašlja, Srčani ili srčani kašalj prigušen je i čest, intenzitet se povećava s rastom srčanih problema. Otpuštanje tijekom napada br. Ako mačka često curi tijekom tjedna, trebate se posavjetovati s veterinarom.

Sprječavanje i liječenje

Suočavanje s kašljem je vrlo jednostavno, glavna stvar je razumjeti uzrok simptoma.Međutim, problem je da ljubimac ne može reći što se događa s njom, a njegove pretpostavke nisu uvijek istinite. Stoga, najbolja preporuka za kašalj mačka je posjetiti veterinar koji može dati određene preporuke i propisati lijekove.

Liječenje ozbiljnih bolesti može se pokrenuti tek nakon pune dijagnoze, pa ako mačka kašlja, kao da se guši, ne biste trebali stavljati ga antibioticima.

Preporuča se svakih šest mjeseci dati mačem anthelmintic i povremeno ga liječiti sredstvima za ukapljivanje kosu u želucu. Kako bi se izbjegle mikrotraume u grkljanku, valja pregledati prehranu životinje i ne davati mu kosti. Bolesti dišnog sustava mogu se liječiti samo lijekovima kako to propisuje liječnik.Međutim, problemi se mogu izbjeći ako se promatra zdravlje mačaka: dajte joj vitamine, uravnoteženu ishranu, dovoljnu količinu vode, nemojte ga protjerati van kada je jako hladno i suho nakon kupanja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: