🐈 Mačka je loša i jede malo - razloge što učiniti

Zašto mačka jesti loše i kako riješiti taj problem?

Loš apetit mačke nije uvijek simptom ozbiljne bolesti, zbog čega se životinja žurno treba odnijeti na veterinara. Ako tijekom prvog pregleda nema drugih izraženih znakova bolesti (vrućica, letargija ili iscrpljenosti), potrebno je dati vašem ljubimcu nekoliko dana – možda razlog nije tako strašan, a vi ne trebate kontaktirati veterinara. Sve ovo vrijeme prati se stanje životinja, tako da liječnik ima potpunu povijest.

 • 1. Nova hrana ili neobična okolina
 • 2. Stres
 • 3. Vrijeme
 • 4. Prljava posuda
 • 5. Hormoni
 • 6. Paraziti
 • 7. Smeće vune u želucu
 • 8. Infekcija
 • Anorexia
 • 10. Zaključak
 • Pokaži sve

1Nova hrana ili neuobičajeno okruženje

Ako je hrana za mačke nepoznata, ona će je jesti s oprezom. Najvjerojatnije, zdjela će ostati netaknuta par dana, a ako se na njemu ne pojavi ništa poznato, životinja neće imati ništa drugo nego probati nepoznatu delikatesu. Kvaliteta hrane ne utječe na stav životinje na nju, tako da čak i elitne sorte hrane mogu doživjeti sličnu sudbinu.

Kako bi izbjegli takve incidente, dovoljno je ne previše oštro prebaciti na novu vrstu hrane.Mala količina se povremeno miješa u uobičajenu hranu za životinje, proporcije se stalno mijenjaju prema novom hrani – i nakon nekog vremena mačka će jesti novu sortu.

Ova situacija se često nalazi u obiteljima gdje se mačka prebacuje iz industrijske hrane u prirodnu hranu. Kiselo vrhnje, meso i juhe nakon suhe hrane bit će neprijateljski – barem prvih nekoliko tjedana. Za točan prijevod, dovoljno je koristiti savjet iz ove točke i povremeno pratiti stanje životinje. Ako počinje mučnina, povraćanje i teška iscjedak iz nosa i usta, potrebno je prestati uvoditi novu hranu i ponovno razmotriti prehranu životinje.

Katkad mačka odbija jesti, čak i ako hrana ostaje ista. U tom slučaju, vlasnik treba zapamtiti je li promijenio unutrašnjost ili stavke s kojima je povezan proces hranjenja životinja. Neke životinje odbijaju jesti jer ih zastrašuju nove kuhinjske prostirke ili neobičnu zdjelu. Tijekom vremena, strah odlazi i mačka počinje normalno jesti.

PreporučeniMačka ima zagušljiv nos: uzroci i liječenje rinitisa

2Stress

Ne samo da ljudi imaju stresne situacije u životu. Mačić može odbijaju jesti zbog promjene kuće, odrasle mačke zbog smrti vlasnika ili loše atmosfere u obitelji. Odbijanje jesti u ovom slučaju bit će popraćeno depresijom, apatijom, nespremnošću za kontakt i igranje s drugim životinjama.

Da biste poboljšali stanje ljubimca, morate pronaći uzrok stresa i, ako je moguće, ukloniti ga. Ako to nije moguće, samo trebate pričekati i pokušati sudjelovati u životu mačke, tako da se ne osjeća napušteno. Možete se posavjetovati s veterinarkom i dobiti recept za sedative – ali samo ako je stres previše jak i problem se ne može riješiti bez lijekova.

PreporučeniZašto mačka ili mačka njuškaju kad disanje

3Pogoda

Ako ulica ima više od trideset stupnjeva, mačka će ležati u sjeni i ne kretati se – vrlo je malo energije potrošeno na nju, tako da uopće nema životinje.

Pokušavajući se silom hraniti kućnog ljubimca ili brinuti o njegovu zdravlju, ne vrijedi – kad mačka dobije glad, sama će jesti. Bolje je povremeno provjeravati zdjelu s vodom – ako je jako vruće, ima smisla promijeniti sadržaj tako da mačka može ohladiti tijelo čistom pitkom vodom.

PreporučeniMačka ima vodene oči i smeđe iscjedak: simptomi i prva pomoć.

4 prljave posude

Mačke su prilično čiste životinje same, tako da neće jesti iz prljavih jela. Iskusni uzgajivači savjetuju vam da nakon svakog hranjenja očistite zdjele tako da nemaju preostale suhe hrane iz prethodnog hranjenja, ali ako vlasnici nemaju vremena za stalno pranje mačje hrane, dovoljno je isprati zdjelice svake večeri.

Treba slijediti ovo pravilo, čak i ako mačka tolerira miris kiselog hrane i mnoštvo mrava. Prljave zdjele – vrućine bakterija i klica, zbog kojih je životinja ozbiljno bolestan. Bolesti koje počinju zbog prljave zdjelice mogu proći nezapaženo u početnim fazama, ali s vremenom će novi simptomi biti dodani nevoljkosti jesti, a kućni ljubimac će morati biti prikazan veterinaru.

5 Hormoni

Hormonske promjene u životinjskom tijelu javljaju se u sljedećim slučajevima:

 • pubertet;
 • estrusa;
 • trudnoća.

Tijekom tih razdoblja, životinja može potpuno odbiti jesti, a to je apsolutno normalno. Neke mačke tijekom estrusa ne jedu tjedan dana, a to ne utječe na njihovo zdravlje. Apetit se normalizira odmah nakon završetka odgovarajućeg razdoblja.Ako mačka izgleda iscrpljeno i razrjeđivač nakon takvih pojačala, možete razgovarati s veterinarkom – on će napisati vitamine kako bi održao oblik životinje.

6Parazity

Crvi i krvotokovi uzrokuju mnogo neugodnosti nosiocu, trovanjem krvi proizvodima njegove vitalne aktivnosti. Što je dulja mačka nosilac, brže se stanje pogoršava, jer se paraziti razmnožavaju nevjerojatnim brzinama. Ako crvi ili buhe postanu previše, javljaju se izraziti simptomi:

 • povraćanje;
 • proljev;
 • kašalj;
 • svrbež;
 • loš san

Kako bi se izbjegla takva situacija, dovoljno je promatrati preventivne mjere, pratiti stanje životinje i povremeno provoditi opće čišćenje – smanjuje rizik od prijenosa parazita.

7Velika vune u želucu

Ako mačka ima vunenu čašu u želucu, tu jednostavno nema mjesta za hranu. Taj je problem tipičan za sve mačke s dugom i srednjom vunom čiji vlasnici povremeno zaboravljaju na češljanje.

S akumulacijom vunenih grudica u trbuhu mačke počinju povraćanje i poremećaji stolice. Da biste riješili problem, trebate povremeno češljati mačku, kupiti posebne alate koji ne stvaraju grudice i, na prvim manifestacijama, vodite do veterinara za savjet.

8Infektsiya

Ako imate bolest s groznicom, ne želite jesti – ovo pravilo također radi za mačke. Infekcija može pogoditi i domaću mačku koja ne izlazi izvan stana. Ako je životinja letargična, sluz izlazi iz nosa, povraća mucus i krv, nemoguće je samoizlječiti – samo iskusni veterini mogu izliječiti mačku s minimalnim posljedicama za njegovo zdravlje.

Životinja se može izliječiti tek nakon konzultacija s veterinarom i donošenjem testova. Prema njima, stručnjak će odrediti što se točno dogodilo i propisati odgovarajući tretman.

9Anoreksiya

Ova bolest je inherentna ne samo kod ljudi, samo kod mačaka odbijanje jesti opravdano je gubitkom mirisnih ili taktilnih funkcija. Ova mačka jede loše, brzo gubi težinu, postaje vrlo spora i trom. U nekim slučajevima viskozna sline protječe obilno.

Samodopad u takvim slučajevima dovodi do smrti kućnog ljubimca pa se preporučuje da odmah kontaktirate profesionalca. Naći će uzrok tog ponašanja i napisati tečaj rehabilitacijske terapije, zahvaljujući kojoj će mačka ponovno početi jesti.

10Zaklyuchenie

Ako je stara mačka u redu i ne izgleda bolesno, možete ga ostaviti na miru – takvo hranjenje neće imati koristi od ljubimca.Dovoljno je promatrati životinju tijekom tjedna – za to vrijeme, ili će se obnoviti apetit ili će se pojaviti dodatni simptomi, prema kojima veterinar može dijagnosticirati bolest.

Nemoguće je zanemariti slučajeve s izraženim simptomima – da ne biste pogoršali stvari, odmah nazovite liječnika i zatražite primarni savjet. Stanje zdravlja kućnog ljubimca u ovom slučaju treba stalno pratiti tako da vlasnik u trenutku posjete veterinara ima maksimalne podatke – samo slijedeći ova jednostavna pravila možete brzo i bez ikakvih problema baviti gotovo bilo koju bolest.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: