🐈 Zašto mačka ima kosu u čupercima i čireve kože, što trebam učiniti?

Zašto mačka ima vunu i što učiniti s njom?

Djelomični gubitak dlake u mačaka prirodni je proces. Ali ako iznenada poveća broj pramenova vune na podu i predmeta situacije, a generalna neumjerenost kućnog ljubimca, naprotiv, se smanjuje, onda je to razlog da se obratite pozornost na stanje zdravlja životinje. Postoji mnogo razloga zašto mačka ima puno vune. Neki od njih su potpuno bezopasni, ali drugi mogu biti ozbiljna opasnost.

 • 1. Prirodni uzroci
 • 2. Prolijevanja
 • 3. Djelomična alopecija njuške
 • 4. Mogući zdravstveni problemi
 • 5. Nepravilna prehrana
   • 5.0.1. Kako popraviti situaciju?
 • 6. Hormonski neuspjeh
 • 7. Alergija
 • 8. Paraziti
 • 9. Problemi imuniteta
 • 10. Bolesti kože
 • Pokaži sve

1Naturalni uzroci

Da biste utvrdili uzroke gubitka kose, morate obratiti pozornost na opće stanje ljubimca. Glavni znakovi zdrave mačke:

 • vlažan nos uobičajene boje;
 • jasne, čiste oči bez iscjedka;
 • normalnu kožu kože, bez lokalne i lokalne iritacije;
 • snažno ponašanje, ne razlikuje se od svakodnevice.

Ako su svi ti znakovi prisutni, onda je riječ o uobičajenom prolijevanju.

PreporučeniZašto mačka nema rane u vratu i kako ih liječiti?

2Linka

Divlja životinja mijenja dio kaputa dvaput godišnje: u proljeće i jesen. Kod kućnih mačaka, proces ponekad je pomalo poremećen uslijed udaljenosti od prirodnih uvjeta.

Na primjer, u jesen, kada u prirodi sve životinje aktivno grade toplo podnožje za zimu, kućni ljubimci mogu započeti obrnuti proces. Taj je fenomen povezan s uključivanjem grijanja. Zrak postaje suh i vruć, tako da je ljubimac u žurbi da se riješi viška vune. Štoviše, proces muliranja kod kuće ponekad traje puno više vremena nego u prirodnom, to je apsolutno normalno.

Proces promjene aktivne vune nije uzrok zabrinutosti. Sve što je potrebno je ponovno pratiti prehranu mačke, za ravnotežu i zasićenost vitaminima i mineralima. Ako dijeta nema nekih korisnih tvari, nedostatak se nadoknauje stjecanjem posebnih vitamina i minerala u trgovini kućnih ljubimaca.

I još uvijek životinja treba češće češljati. Ako se u uobičajeno vrijeme postupak može provesti jednom u roku od 7 do 30 dana, a tijekom razdoblja mrtvljenja postaje svakodnevno. A ako vaš ljubimac ima dugu kosu, možete ga češljati dva puta dnevno.Ali čak i tada morate češće usisavati stan.

PreporučeniMačka je ćelavica iznad očiju, blizu ušiju: uzroci i liječenje

3Parcijska alopecija njuške

Drugi uobičajeni uvjet je gubitak kose u područjima njuške između očiju i ušiju. Takva mala lokalna alopecija je alopecija lica. Pojavljuje se kod životinja starijih od 14 i manje od 20 mjeseci.

Stanje je povezano s uobičajenim promjenama vezanim uz dob u kaputu. Trčanje do veterinara ne vrijedi, proći će sama po sebi kada mačka dostigne odgovarajuću dob.

PreporučeniMačka licks do rana i ogrebotina, što liječiti?

4 Mogući zdravstveni problemi

Ako nije vrijeme za molt, ali mačka ima vunu u velikim čupercima, onda je to uzrok zabrinutosti. Pogotovo u slučaju kada je ćelavost toliko jaka da se tijelom formiraju ćelavost i sve je popraćeno svrbežom. Ovo stanje ukazuje na kvar u tijelu. Postoji nekoliko razloga za to.

5 Neispravna prehrana

Dijeta životinja bilo koje dobi, od mačića do mačke, mora biti uravnotežena. Najčešća pogreška vlasnika u vezi s kućnim ljubimcem – hranjenje od zajedničkog stola.Ovim pristupom problemu hrane u zdjelici životinje nalaze se razni ostaci, pržena hrana, kobasice i kobasice, ostaci masnih i slanih jela. To je sve što je kategorizirano kontraindicirano kod mačaka.

Također, stanje zdravlja može utjecati na uobičajenu želju za uštedom. Na primjer, vlasnici kupuju suhu hranu iz jedne od najjeftinijih linija. Takva hrana će ljubimcu osjećati sitost, ali će donijeti niz zdravstvenih problema. Sastav takvog hrane nije uvijek optimalan, pa njihov učinak na tijelo može biti katastrofalan.

Zbog toga se izbor hrane mora vrlo pažljivo pristupiti. Suha hrana bi trebala biti premium ili super premija. Takav proizvod ima uravnoteženu kompoziciju, uključuje sve potrebne elemente u tragovima, ali košta više od široko oglašenih proračunskih proizvoda. S druge strane, posjeti veterinaru zbog lošeg kvaliteta hrane i naknadnog dugotrajnog liječenja koštat će mnogo više na kraju.

Da biste utvrdili da li se gubitak kose upravo zbog nepravilne prehrane ili siromašne hrane, morate obratiti pozornost na sljedeće simptome:

 • glavni gubitak dlake javlja se na leđima, repu i vratu;
 • na svim ostalim dijelovima tijela, vuna postaje dosadna;
 • oči rastu mutno, iscjedak s vremena na vrijeme;
 • svrbež i upaljenih ušiju;
 • ćelave točke koje se pojavljuju na mjestu pali zakrpe također postaju upaljene i svrbež, gornji sloj kože na ovim mjestima počinje guliti, mačka se češlja prije pojave čireve.

5.0.1 Kako ispraviti situaciju?

Ovaj problem je jednostavno riješen: trebate prilagoditi prehranu mačke u skladu sa svojim potrebama. Ako se hrani sa suhom hranom niske kvalitete, onda ga treba prebaciti na bolji, što je premium ili super premium proizvod. Također se događa da je životinja izvorno hranjena vrhunskim proizvodom, ali ipak su postojali problemi s kaputom. Ponekad se tako manifestira pojedinačna netolerancija određene hrane, stoga se jednostavno treba mijenjati u drugu. Možete imati istu razinu, ali s drugom kompozicijom ili s drugog proizvođača.

Ako se preferira prirodna hrana, morat ćete pažljivije prilaziti prilagodbi prehrane. Kategorije ne možete dati sljedeće proizvode:

 • sve kobasice;
 • začinjena ili kuhana hrana;
 • bilo koja hrana visoke masnoće;
 • svinjski;
 • krumpira;
 • proizvodi od brašna;
 • slatkiši;
 • soli u sastavu svih jela.

Mlijeko, što je štetnije nego korisno, bilo bi vrijedno dodati na ovaj popis. Ali neke mačke i dalje to dobro podnose. Dakle, ako stvarno želite hraniti životinju mlijekom, najprije morate dati mali dio i pogledati reakciju organizma. Ako postoji oštra pojava proljeva (naime, ova reakcija se najčešće nalazi na ovom proizvodu), tada ne biste trebali nastaviti ili ponoviti eksperiment.

Obrazac mačke trebao bi se sastojati od žitarica, žitarica i nemasnog mesa piletine ili govedine, koja bi trebala biti prvo kuhana. Povremeno je vrijedno davati skupe sir, ribu, jaja. U proljeće i jesen, preporuča se dodavanje posebnih vitamina i minerala kompleksa kupljenih u trgovini za kućne ljubimce na prehranu. Uz ovaj pristup formiranju prehrane, problemi s gubitkom kose uskoro će nestati i neće više podsjećati na sebe.

Nedostatak hormona

Najčešće se ta situacija javlja u pozadini uporabe hormonskih lijekova: pilule ili kapi za smanjenje seksualne želje životinje.Zahvaljujući njima, ljubimac prestaje tražiti partnera i obilježiti teritorij. Ali takva nasilna promjena u hormonalnoj pozadini obično ne prolazi bez traga. Ako se kućni ljubimac, koji se redovito daje takvim lijekovima, počinje razbiti kaput, a također postaje trom, ravnodušan, slabo jede, vidi i čuje gore, onda u većini slučajeva to znači hormonalni neuspjeh.

Taj se problem treba uputiti veterinaru tako da propisuje korektivnu terapiju. Hormonska sredstva koja su korištena za smanjenje žudnje, morate odmah otkazati. Pravodobna kastracija ili sterilizacija životinje eliminirat će mogućnost takvih neuspjeha, a istodobno i probleme s kosom uzrokovanim hormonima.

7Allergiya

Kao i kod ljudi, alergijske reakcije kod životinja najčešće se pojavljuju na koži. Gubitak kose javlja se simetrično, a paralelno s njom pojavljuju se crvenilo, svrbež i upala ušiju.

Alergija najčešće uzrokuje bilo koji prehrambeni proizvod, uključujući suhu hranu. Čak i ako potonji pripada super premium klasi, to ne isključuje mogućnost individualne netrpeljivosti.U takvim slučajevima, samo trebate prilagoditi prehranu.

Ali problem nije uvijek hrana. Alergije mogu biti na šamponima ili proizvodima za njegu kose, na materijalu iz kojeg se proizvodi zdjela ili mačka. Stoga, u nedostatku problema s hranom, morate nakratko ukloniti sve stvari životinje. Čim se prestanu pojavljivati ​​alergije, stvari se trebaju vratiti jednu po jednu, pažljivo promatranjem, nakon čega će se reakcija ponovno pojaviti. To je ova stavka i morate se konačno povući iz životinje mačke.

8Parazity

Pogrešno se smatra da je mačka sposobna podići male štetne stanovnike samo na ulici. Stoga, za kućne ljubimce koji žive kod kuće bez slobodnog raspona, preventivne mjere se obično ne primjenjuju. Ali paraziti lako mogu ući u kuću na odjeći i obuci ljudi koji žive u njoj. I onda idi u mačku.

Prisutnost parazita u životinji može se odrediti s nekoliko znakova. Pet se nervozno ponaša, svrbeći tako često i snažno da se rane pojavljuju na koži. Vuna izlazi, ali nije previše tvrda, ne prijeti velikim ćelavim mrljama. Najočitiji znak prisutnosti parazita je njihova neposredna prisutnost na životinjama. Postoje neke od najčešćih vrsta takvih štetnika.

 1. 1. Buhe.Mali, tamni, sjajni insekti, koji se lako mogu vidjeti na ljubimcu golim okom. Buhe hrane krvlju. Da bi dobili hranu, oni grickaju kožu osobe na kojoj žive. Nakon obroka buha, oštećeno područje počinje svrbež, što uzrokuje veliku zabrinutost životinji. Učinak je posebno težak kada su paraziti prisutni na nosaču u velikim količinama. Mačka pokušava ublažiti svrbež i počinje sam češljati. Blitve se umnožavaju vrlo brzo, stoga se morate odmah riješiti nakon otkrivanja.
 2. 2. Uši. Paraziti, koji se nazivaju i trepavice, hrane se česticama vune i kože životinje na kojoj žive. Mnogo su manje od buha, pa ih je vrlo teško uočiti na vrijeme i na taj način spriječiti reprodukciju na samom početku. Možete se usredotočiti na simptome: ljubimac je nervozan, ugriza krzno, ne spava dobro, ne poslušava, gubi kosu i svrbeći beskrajno. Ako se takvi znakovi dogode, možete poslati svjetiljku na mačku i pričekati oko 10 minuta. Ako je uši prisutan na životinji, oni će sigurno letjeti bliže vrućini, a onda možete biti sigurni u razlog zbog kojeg mačka ima kosu.
 3. 3. Grinjolj. Još neugodniji parazit od prethodnih.Možete ga vidjeti samo s mikroskopom, tako da uzrok jakog svraba odmah ne postaje jasan. Jedan od indikativnih simptoma je pojava malih ćelavih područja na glavi, abdomenu i šapama. Ako pronađete takav znak, morate odmah pokazati životinju liječniku. Neke vrste grinja šuga mogu se prenijeti ljudima, tako da morate izbjeći mačku parazita što je prije moguće.
 4. 4. Subkutano krpelj. To uzrokuje demodekciju. Uzrokuje oštećenja kože i dlake životinje. Ne postoji konsenzus o tome kako zaraziti. Neki vjeruju da se parazit prenosi od bolesnih životinja. Drugi su mišljenja da je potkožni krpelj uvijek na životinjama, ali počinje destruktivno djelovati samo u uvjetima oslabljenog organizma nosača. Glavni znak djelatnosti parazita je padati kaput. Mjesta u blizini ušiju, obrva, usta i nosa su pogođena, a šape i pate. Postupno ćelavost postaje izraženija i razvija se dermatitis.
 5. 5. Crvi. Oni donose tijelu ogroman broj problema. U ovom slučaju, problemi s kaputom samo su jedan od sekundarnih simptoma.Kaput se smanjuje, a zatim počinje padati. U ovo su dodani problemi s probavom, općenito slabost, loš dah, uski trbuh, oslabljeni imunitet i anoreksiju. U nedostatku liječenja, infekcija s crvima može dovesti do ozbiljnog stanja, pa čak i smrti. Također je vrijedno razmotriti da se mnoge vrste prenose ljudima. Stoga, trebate vremena da spasite ljubimca od crva i još bolje – pravovremeno provoditi prevenciju.

Svi gore navedeni paraziti u različitim stupnjevima, uzrokuju djelomični gubitak kose i teške svrbež. Ta je situacija teško za životinje i vlasnike. Dovođenje parazita nije tako lako, jer se mnogi od njih protežu ne samo na vunu osobe na kojoj žive, nego i na tepisi i tapeciranom namještaju. Stoga je potrebno obraditi i kućni ljubimac i cijeli apartman.

Mnogo je lakše poduzeti preventivne mjere unaprijed, tako da takav problem uopće ne proizlazi. Mačke treba redovito tretirati antiparazitarnim proizvodima. Potrebni proizvodi se prodaju u trgovinama za kućne ljubimce i koriste se prema uputama na pakiranju. Njihova raznolikost je prilično velika: šamponi, balzi,kapi, posebni ovratnici, pilule – samo trebate odabrati najprikladniju opciju koja će uzrokovati najmanje neugodnosti i životinji i vlasnicima.

Ako se dogodila infekcija, preporučljivo je posjetiti veterinara kako bi mogao napraviti točnu dijagnozu i propisati potrebne lijekove. Naravno, možete se riješiti jednostavnih parazita, poput buha, bez konzultacija. Dovoljno je kupiti potrebna sredstva u trgovini za kućne ljubimce i obraditi životinju. Ali u slučaju infekcije krpeljima ili crvima, ipak je poželjno razgovarati s liječnikom o liječenju i doziranju lijekova.

9Immune problem

Kada se obrana tijela osiromašila, to utječe na sve. Vuna je jedan od prvih koji pati. Najčešće se takve situacije javljaju tijekom razdoblja kada se životinja oporavlja od ozbiljne bolesti ili operacije. Ne postoji ništa što treba učiniti, samo trebate čekati dok tijelo ne počne raditi punom snagom. Međutim, pomoć ne boli. U takvim slučajevima, preporuča se privremeno prebaciti mačku na visoku kvalitetu, prirodnu, uravnotežena prehrana.

Također je potrebno konzultirati se s veterinarkom o dodatku prehrani vitamina-mineralakompleks. Korisne tvari su vrlo relevantne u ovom trenutku, ali samo liječnik treba propisati određeni lijek. Inače, vjerojatno će uzrokovati više štete vašem ljubimcu.

10Skin bolesti

Postoje mnoge vrste kožnih bolesti, a većina njih dovodi do djelomičnog ili potpunog gubitka kaputa. Izuzetno je teško odrediti koja je od njih dovela do depresivnog stanja kućnog ljubimca. To može biti:

 1. 1. Gljivične bolesti. Isprva se pojavljuju kao male, okrugle, ćelave površine koje su prekrivene ljestvicama. Tada ove ćelavosti postaju sve više i više, postupno formiraju velike upaljene dijelove. Najčešće u takvim slučajevima govorimo o micozi ili ringwormu. Ako se pojave takvi simptomi, prva stvar koju treba učiniti jest ograničiti kontakt s mačkom, jer se gljivične infekcije lako prenose od životinja do ljudi. I onda bi trebali pokazati vašem ljubimcu liječniku.
 2. 2. Seborrhea. Ova lijepa riječ označava perut. Seborrhea je od dvije vrste: primarna, koja je naslijeđena i sekundarna, koja proizlazi iz parazita ili bolesti.Prvi simptom bolesti je neugodan miris koji dolazi iz kože životinje koja postaje upaljena i postaje masna. Vuna sa seborrhea vrlo aktivno pada po cijelom tijelu. No unatoč prilično specifičnim vanjskim znakovima, točna dijagnoza može se provesti samo u klinici nakon struganja kože i krvnog testiranja.
 3. 3. Erythema multiforme. Simptom ove bolesti je prisutnost više vezikula u pazuhu, blizu ušiju i usta, kao i u prepone. Gubitak kaputa također je značajan. Bolest je uzrokovana onkologijom ili drugim grubim dijagnozama, tako da odmah trebate pokazati mačku veterinaru.
 4. 4. Adenitis žlijezda lojnica. Na tijelu mačke pojavljuju se površine okruglog oblika, koje su prekrivene koricama i ljuskama. Ta su mjesta smještena na glavi, ušima i vratu. Bolest je prilično rijetka, tretira se s šamponom za perut i uvođenjem masnih kiselina u prehranu.
 5. 5. Solarna dermatoza – alergija na sunce. Koža postaje crvena, uši i nosači, pada vuna. Ulceri se postupno pojavljuju. Ova bolest obično je karakteristična za mačke s bijelim ušima.
 6. 6. Simetrična alopecija.Proces ćelavosti, zbog čega se površine bez dlačica simetrično nalaze na abdomenu, u prepona i na stražnjoj strani bedara. Svrbe i druge manifestacije ne, samo vuna počinje padati vrlo lako.
 7. Folikulitis. Pojavljuje se na pozadini mačje VIC infekcije ili alergija. U ovoj bolesti, folikuli dlake su pogođeni infekcijom. Ponekad se koža svrbi, a vuna se penje.
 8. 8. Psihogena alopecija. Uzrok bolesti je stres. U ovom slučaju, vuna ne pada, ali je sama mačka nervozno gnuwed. Pogođena područja obično se pojavljuju na mjestima gdje životinja može doći: na prednjim šapama, bedrima, u prepona, na trbuhu i na leđima. Jedino što je potrebno u takvoj situaciji je mirna atmosfera. Kako se životinja smiri, problem obično nestaje.
 9. 9. Gniježđenje ćelavosti. Gubitak kose u odabranim područjima. Uz standardni tijek bolesti, vrat, tijelo i glava su pogođeni, ali ništa ne svrbi. Bolest je autoimuna, mora se liječiti pod nadzorom liječnika.
 10. 10. Kongenitalni hipotireoza. Ova bolest nije povezana s gubitkom kose, jer nije tamo u početku.Mačić je rođen ili ćelav ili s vrlo malim brojem dlaka. Nakon što stigne u dobi od četiri mjeseca, rijetka fine vune također nestaje.

Postoji toliko mnogo razloga za gubitak kose, a simptomi su tako nejasni i slični jedni drugima, da se preporuča kontaktirati veterinar čim postoji razlog za zabrinutost. Samo liječnik može napraviti testove, provoditi istraživanja i kvalitativno ispitati životinju. Kožne bolesti šire se vrlo brzo kroz tijelo, tako da ne biste trebali posjetiti. Pored toga, obično su praćeni teškim svrbežom, kao rezultat toga, kućni ljubimac se češlja prije pojave rana na koži i može uzrokovati neku vrstu infekcije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: