🐈 Suha suha mačka: uzroci, dobro ili loše, što to znači?

Zašto mačka ima suhi nos i vrijedi li ga brinuti?

Poznato je da je mokar i hladan nos znak zdravlja kod mačaka. Odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca uvijek obraćaju pozornost na ovo. A kad vlasnik iznenada otkrije suho nos na kućnom ljubimcu, počinje se zabrinuti. Međutim, anksioznost je preuranjena. Suha suha mačka nije uvijek znak bilo koje bolesti.

  • 1. Kada nema razloga za zabrinutost?
  • 2. Kada trebam brinuti?
  • 3. Suhi miris organa u mačića
  • 4. Što učiniti ako mačka ima suhi nos?

1 Kada nema razloga za zabrinutost?

Mačji nos umočen je posebnom tajnom koju proizvodi životinjsko tijelo. Tijekom dana, tajna se može sušiti ili se ne može razviti u određenim razdobljima. Postoji nekoliko razloga za potpuno zdravu životinju da ima suho nosno zrcalo:

  1. 1. Mačji osjećaj mirisa je suh tijekom spavanja i pola sata nakon buđenja.
  2. 2. Razlog suhoće nosnog zrcala je dugi boravak u blizini radijatora ili suhog zraka u sobi.
  3. 3. Aktivne igre povećavaju tjelesnu temperaturu mačke i sluznice se suše.
  4. 4. Pet je dugo proveo na suncu.
  5. 5.Životinja se uplašila ili je pretrpjela snažan šok.
  6. 6. Mačka vodi sjedilački stil života.

U mačkama je tjelesna temperatura znatno veća nego kod ljudi, pa se ponekad čini vlasnicima kućnih ljubimaca da kućni ljubimac ima previše vruće ogledalo za nos.

PreporučeniMačka ima zagušljiv nos: uzroci i liječenje rinitisa

2 Koji se slučajevi trebaju brinuti?

Ako suhoća nosnog zrcala popraćena takvim manifestacijama kao letargija, odbijanja da jede i povećanje potrebe za korištenjem WC-a – to je razlog za brigu o zdravlju životinje.

U odraslih mačaka, sušenje nosnog zrcala u nekim je slučajevima uzrokovano prejedanjem ili začepljenjem želuca s vunenim grudama. Ti se problemi rješavaju jednostavno. Kada prejedanje bi trebalo ograničiti mačku u prehrani umjereniji dio hrane. Ako postoji sumnja da mačka pati od nesposobnosti da se riješi vune u trbuhu, morate kupiti u trgovini za kućne ljubimce posebnu hranu koja lagano uklanja kosu s tijela.

Ako se primijetio da je nosni zrcalo životinje suhe i vruće tijekom dana, trebali biste je paziti. Gubitak apetita i nespremnost da igrate sa svojom omiljenom igračkom mogu biti znakovi bolesti.

Potrebno je ispitati uši životinje.Ako su ružičaste iznutra i vruće na dodir, to znači da je temperatura porasla. To je osnova za kontakt s veterinarom.

Temperatura mačaka mjeri se rektalno.

Vrijedno je obratiti pozornost na to da li postoji iscjedak iz nazalnih sinusa. Obično bi trebali biti transparentni. Ako ispuštanje neugodnih mirisa ili čudne boje – kućni ljubimac je bolestan.

Uzrok previše hladnog i suhog osjećaja mirisa u životinji je trovanja ili jak strah. Ako mačka neprestano povraća tijekom dana, nema labavih stolica i odbija jesti – kućni ljubimac je pojedeo nešto pogrešno. Odmah je potrebno pokazati veterinaru.

Ako životinja ima toplo i vrlo blijedo nos – to je također razlog za oprez. Pallor mirisnog organa ukazuje na neispravnost srca i cirkulacijskog sustava.

PreporučeniZašto mačka ili mačka njuškaju kad disanje

Miris s 3Dry Kitty

Kod mačića, osobito u vrlo mladoj dobi, termoregulacija tijela je još uvijek nesavršena. Stoga, oni imaju suho nosno zrcalo češće nego kod odraslih životinja.

Također, mačići su puno aktivniji način života od odraslih mačaka pa imaju veću tjelesnu temperaturu. Dakle, ne biste trebali brinuti previše ako pronađete da je vaš nos previše vruć i suh.

PreporučeniMačka ima vodene oči i smeđe iscjedak: simptomi i prva pomoć.

4Što učiniti ako mačka ima suhi nos?

Obično je suhi nos njenog mačka popraćen hipertermijom. Nakon što je pronašao ovaj simptom u životinji, potrebno ga je promatrati. U tom slučaju, ako se tjelesna temperatura ne smanji tijekom dana, a drugi znakovi bolesti mogu se pratiti, potrebno je kontaktirati veterinara.

Ni u kom slučaju ne bi trebalo pokušati smanjiti temperaturu lijekova namijenjenih liječenju ljudi.

Osloboditi stanje ljubimca prije dolaska liječnika može biti malo mokri njegov kaput. Također je dopušteno primjenjivati ​​hladne predmete na prepone i ispod pazuha.

Ne biste trebali neovisno pokušati utvrditi koji je ljubimac bolestan. Dijagnozu treba obaviti iskusni stručnjak. Brzo traženje pomoći od veterinara smanjuje rizik od razvoja bolesti, čiji je simptom suhoća životinjskog olfaktornog organa.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: