🐈 Zašto mačka grunts - razloge i što učiniti

Zašto mačka grunts?

Mačke su jedinstvene i smiješne životinje koje stalno pada u smiješne situacije, a njihova prava karizmom neumorno su dotaknuli svi ljubitelji mačaka. Oni ne samo da mogu uzeti komične poze, nego i napraviti različite zvukove. Vrijedi pitati – zašto mačka grunts, ako se ponavlja s vremena na vrijeme i jasno ometa normalnu kvalitetu života. Postoji nekoliko razloga za to.

sadržaj

 • Prirodna sklonost
 • Paroksizmalno disanje
 • bot
 • traheitis

Prirodna sklonost

Među mnogim pasminama mačaka nalaze se brachycephalic vrste, koje obično nisu atipične za druge vrste strukture lubanje. To su poznate perzijske, britanske mačke, kao i njihove mestizove, koje karakteriziraju "ravna" njuška i skraćeni oblik glave. Zbog abnormalne fiziologije kod takvih životinja:

 • česte prehlade u hladnoj sezoni;
 • kratkoća daha u vrućini;
 • niska sposobnost filtriranja, tako da prašina i druge male čestice imaju oštar nadražujući učinak;
 • kršenja strukture mekog nepca, koji ometaju normalan protok zraka.

© shutterstock

Karakteristični gutljaj mačke prati svaku od opisanih situacija. U svakodnevnom životu, oni sniffle i hrkanje. Mačka može kihati kada imate hladnoću ili u prašnjavim sobama. Abnormalni oblik nepca ne samo da otežava disanje, već također izaziva povraćanje. Rješenje problema može biti samo operacija.

Paroksizmalno disanje

Svaki je vlasnik barem jednom svjedočio situaciji u kojoj mačka grunts, sneezes i pokušava disati u isto vrijeme. Istodobno, njezine su oči široke, baca luk i pritisne njezine prve šape na prsa. Veterinari opisuju ovo stanje kao paroksizmalno disanje. Uglavnom, to ne predstavlja nikakvu prijetnju, ali vrijedno je upozoriti ako:

 • učestalost napada povećava se u kratkom roku;
 • sekundarni simptom je povraćanje, a još više krv;
 • mačka je počela nemirno spavati i u snu se činilo da se guši.

Ne samo da mačke pate od toga, već i psi. Napadi se mogu smatrati rijetkim, ako se ne javljaju najviše 1-2 puta mjesečno. Ako se problem svakodnevno trudi, trebali biste što prije vidjeti liječnika.

© shutterstock

bot

Opsežna parazitska lezija može objasniti zašto mačka grunts. Neke vrste crva razvijaju se u plućima. Hranjenje krvlju, tkiva i množenjem u dišnim putevima, crvi izazivaju pojavu upalnog procesa i stvaranje patogenih mikroflora. Kao rezultat toga, mačka razvija probleme s disanjem, nakon čega slijedi grunting.

U naprednim fazama grunting i kašalj završavaju u povraćanju u kojem se mogu otkriti živi paraziti. Liječenje kućnih ljubimaca s anthelmintikim sredstvima treba provoditi ne samo u medicinske svrhe već i za profilaktičke svrhe.

traheitis

Ako mačka glasno grunts, često trljanje nosa, kašlja, odbijaju jesti i povraćati, sasvim je moguće da je njegov dušnik postao upaljen. Hipotermija je česti prekursor traheitisa. S vremenom, ne uzimajući medicinske mjere dovode do pogoršanja bolesti i razvoja bronhitisa, upale pluća, u kojima je uporaba antibiotika neizbježna. Grunting i povremeno kašljanje mogu se ustrajati i nakon oporavka zbog specifične obnove oštećenog tkiva.

Mačka je poput novorođenčeta koji ne može reći da je zabrinut i treba hitnu pomoć kada se pojave tjeskobni simptomi., Osim opisanih razloga, što može objasniti zašto je mačić grickao, prisutnost stranog tijela u dišnom putu, razvoj neoplazme i raznih zaraznih procesa ne može se isključiti. Mačka grunting može biti znak opasne bolesti, stoga je najbolje kontaktirajte veterinara i provesti temeljit pregled.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: