🐈 Mačka često malo odlazi na zahod: razlozi, što treba učiniti?

Zašto mačka često odlazi na zahod na malen način?

Česti mokrenje kod mačaka zove se pollakiuria. Uobičajeno, mačka odlazi 3-4 puta dnevno u zahod, ne osjeća nikakvu nelagodu i bol, urin je čist, bez nečistoća i mirisa. Ako mačka često i lagano peče, morate ga promatrati kako biste utvrdili uzrok takvog ponašanja, budući da to mogu biti ponašajne osobine životinje, ali ozbiljna bolest nije isključena. Pogotovo ako čudni simptomi pridružuju čestim mokrenju i kućni ljubimac se sumnjičavo ponaša. U tom slučaju hitna potreba da se obratite veterinaru.

 • 1. Uzroci pollakiurije
 • 2. Psihološki čimbenici
 • 3. Fiziološki uzroci
 • 4. Dijagnoza, liječenje i prevencija

1 Uzroci pollakiurije

Najviše nedužan razlog zbog kojeg mačka često odlazi u zahod malo je instinkt vlasnika teritorija. Životinja označava mjesta koja smatra imovinom. Da biste utvrdili da je to moguće, sljedeće značajke mogu:

 • mačka se nasloni u stranu na površinu koju je odlučila označiti;
 • njegove repne trzanje;
 • urin ima neobičan miris.

Ovo je značajka ponašanja mačaka, pa liječenje životinje u ovoj situaciji nije potrebno.

PreporučeniŠto ako mačić ne može zanijeti?

2 Psihološki čimbenici

Životinje su sklone stresu i živčanom soju. Svaka promjena u životu mačke, koja krši uobičajeni ritam postojanja i negativno se percipira, može izazvati promjene u ponašanju kućnog ljubimca. Česti putovi na zahod malo – jedna od promjena, tako da životinja pokušava privući pozornost na sebe ili osvetiti vlasnika zbog neugodnosti koja mu je nanesena. Uzroci poremećaja u ponašanju mogu biti rođenje djeteta u obitelji, dolazak gostiju, mijenjanje mjesta za hranjenje ili popravke u kući.

Kastrirana mačka je također u stresnom stanju po prvi put nakon operacije, pijan često i postupno. Poremećaj je privremen, možete pomoći životinji, pružajući mirnu atmosferu, hraniti svoje omiljena jela, pažnju i privrženost. Tijekom vremena se kućni ljubimac prilagođava, a uriniranje će se vratiti u normalu.

PreporučeniŠto ako mačka često suze s vunom?

3 Fiziološki uzroci

Bolesti genitourinarnog sustava imaju veću vjerojatnost da se muče muškarci Najčešći je cistitis, javlja se kod odraslih, mačići se ne razbole prije godine.Cistitis je akutan i kroničan. Simptomi: mačka često pees, urin ima miris amonijaka, urination uzrokuje nelagodu, što je vidljivo u njegovo ponašanje. Životinjski gromovi žalosno mogu otići do toaleta pokraj pladnja, pogrbljenog prilikom hodanja.

Čimbenici koji izazivaju cistitis: metabolički poremećaji, bubrežni kamenci, infekcije. Glavni razlog je neishranjenost. Posebno pažljivi bi trebali biti vlasnici koji hrane hranu za kućne ljubimce. Mačka koja jede jeftinu, niskokvalitetnu, suhu hranu i piće nedovoljnu vodu ima visoku vjerojatnost razvoja cistitisa ili urolitijaze. Drugi uzroci povećane mokrenja:

 1. 1. Formiranje kamenja i pijeska u bubrezima. Kada je bolest tamni urin, krv, izlučuje se kap po kap. Povezani simptomi: letargija, depresija, nedostatak apetita, moguće povraćanje i vrućica.
 2. 2. Poremećaj bubrega. Mačke koje su navršile 8 godina su loše. Bolest se lako prepoznaje neugodnim mirisom iz usta, blijedim mukoznim membranama i teškim disanjem. Stanje bolesti je izuzetno ozbiljno, bez intenzivne terapije, životinja umre.
 3. 3.Dijabetes melitus. Karakterizira ga konstantna žeđ, smanjena aktivnost, miris acetona iz usta i teški hod. Pet-ov kaput zgušnjava i uzima grudice.
 4. 4. Mokraćna inkontinencija nije neovisna bolest, već simptom unutarnje patologije u razvoju uzrokovanog ozljedama, problemima živčanog sustava, sporim kroničnim procesima.

Da bi se utvrdio uzrok pollakiurije, životinja mora biti pregledana od strane veterinara, nemoguće je utvrditi problem na temelju nekih vidljivih simptoma samih. Liječnik će propisati testove i preglede potrebne za svaki slučaj. Bez hitne skrbi za teškim oštećenjem bubrega, životinje umiru.

PreporučeniMačka je bolesna: ne jede ili pijete, stalno povraćanje – mogući uzroci

4Dijagnostika, liječenje i prevencija

Da bi se točna dijagnoza, mačka je uzeta za analizu krvi i urina i ultrazvuk je učinio. Ako se sumnja na dijabetes, postavljene su razine glukoze u krvi.

Liječenje uključuje sljedeće:

 1. 1. U teškim i naprednim slučajevima, urolitijaza često zahtijeva operaciju.
 2. 2.Kada se cistitis koristi antibakterijska sredstva, antispasmodici za ublažavanje boli.
 3. 3. U slučaju dijabetesa, potrebno je slijediti nisku razinu ugljikohidrata, inzulin, hormonska sredstva, eliminaciju toksina uz pomoć kapaljke.

Mačke propisuju posebne lijekove namijenjene životinjama. Lijekovi za liječenje ljudi ne odgovaraju njima.

Glavni uvjet za prevenciju bolesti urinogenitalnog sustava mačaka je pravilno uravnotežena prehrana. Prednost treba dati prirodnoj domaćoj hrani ili visokokvalitetnoj premium i super premium hrani. Jeftina, reklamirana hrana sastoji se od otpada i kemijskih aditiva koji uzrokuju ovisnost kod mačaka i izazivaju formiranje kamenja u bubrezima i mokraćnom mjehuru.

Za prevenciju cistitisa, potrebno je da se kućni ljubimac s toplim i dražesnim mjestom za spavanje i odmor. Da bi se izbjegle infekcije, životinja treba pravodobno cijepljenje i ograničavanje kontakta sa zalutalnim rođacima.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: