🐈 Mačak mirisi iz usta: razlozi, što da radimo?

Zašto mačić ima loš dah?

Mačke su čiste životinje, i obično nemaju smrdljivi miris iz usta. Isto vrijedi i za male mačiće, koji vrlo rijetko imaju ozbiljne bolesti u dobi do jedne godine. Ali ako ima oštar i neugodan miris iz usta, a mačić ne jede ništa i apatično se ponaša, onda ga hitno treba pokazati veterinari.

Ako je mačić aktivan, ali još uvijek ima loš dah, onda je najvjerojatnije uzrokovan problemima s njegovim zubima. Postoji niz specifičnih razloga za pojavu neugodnog "mirisa" iz usta.

 • 1. Uzroci
 • 2. Kako se riješiti neugodnog mirisa?

1 Uzroci nastanka

Ako mačić mirisne iz ustima, postoji nekoliko glavnih razloga:

 1. 1. Promijenite zube. Kada mačići mijenjaju zube, pojavljuju se upale i crvena granica oko zuba. Miris se zbog toga pojavljuje kod beba u dobi od 4 do 8 mjeseci i predstavlja normu. Liječenje u ovom slučaju nije potrebno, a miris će nestati samostalno nakon trajnog zuba. Potrebno je konzultirati stručnjaka samo u slučaju kada zub ne prodire ili ako trajno mlijeko raste na mjestu ne-levitiranog mlijeka.
 2. 2. Loša hrana i razmažena hrana.Ako je mačak pregledavao kantu za smeće i pronašao nešto što se može jestivo, na primjer, nedostaje komad kobasice, a onda kada se pojede, ima neugodan dah i ponekad ozbiljne zdravstvene probleme. Neugodan miris iz usta životinje može i kada koristi industrijsku klasu hrane.
 3. 3. Stomatološki kamen. Taj se problem pojavljuje uglavnom kod odraslih mačaka, ali kod neprijateljnih ugriza ili ozbiljnih poremećaja hranjenja može doći i kod mačića. Stomatološki kamen izaziva upalu usta i neugodnog mirisa.
 4. 4. Povreda oralne higijene. U pravilu, mačići se brinu o svojim zubima i ne trebaju dodatno čišćenje. Ali kad se hrane s vlažnom hranom i nepravilnim ugrizom, vlasnik će morati sami zubiti zube kako bi izbjegao neugodan miris i druge zdravstvene probleme.
 5. 5. Sistemske bolesti. Brojne bolesti izazivaju fetidni "miris" koji potječe od mačkoga usta. Specifičan miris upućuje na razvoj određene bolesti u bebi. Na primjer, miris amonijaka ukazuje na kršenje bubrega, "aroma" trulih riba, riba ili trulje signalizira bolesti želuca ili crijeva.Ako mačić razbije usta s acetonom, onda može biti bolestan od dijabetesa.
 6. 6. Bolesti zuba. Problemi poput ozljede karijesa i zuba dovode do pojave određenog mirisa iz usne šupljine. Sami sebe možete prepoznati ako promatrate ponašanje mačke dok jedete hranu. Pet žvače pažljivo i jede vrlo sporo.
 7. 7. Strani objekt u ustima. Kada jedete ribu, posebno rijeku, u ustima mačića, ponekad se zaglavi kosti, koje, dugo u ustima, izazivaju upalu i pojavu neugodnog mirisa. Svaki strani predmet, kao što je nit ili sliver, ozljeda zubnog mesa i nepca, i mora se ukloniti iz usta životinje što je brže moguće.
 8. 8. Tumor. Čak ni mali mačići nisu osigurani protiv stvaranja tumora. Razlog za miris u ovom slučaju je tumor jezika, sa svojim rastom, tkiva počinju raspadati, krvarenje se javlja, a mačić gubi sposobnost da jede i opere normalno.
 9. 9. Viralne bolesti. Bolesti poput kalcijaloze i rinotraheitisa, na koje su mačići osjetljivi, ozljedjuju sluznicu usne šupljine.Ulceri se stvaraju u djetetovim ustima, mikroorganizmi počinju množiti i pojavljuje se smrdljivi miris.
PreporučeniŠto ako mačić ne može zanijeti?

2 Kako se riješiti neugodnog mirisa?

Možete se osloboditi mirisa koji se emitira iz kućnih ljubimaca kod kuće, ali samo ako nije uzrokovana ozbiljnom bolešću i nije popraćena dodatnim simptomima kao što su nedostatak apetita, proljev i letargija. Za početak morate pažljivo pregledati usnu šupljinu ljubimca. Ako je u njemu strani predmet, mora se hitno ukloniti. Ako to ne možete sami, onda se mačić hitno mora pokazati veterinaru istog dana. Nemoguće je odgoditi put do liječnika čak i za jedan dan, budući da se strano tijelo počinje truliti i izazvati upalu u usnoj šupljini.

Ako je kućni ljubimac otrovan hranom slabe kakvoće, onda nije potreban poseban tretman, ali je potrebno ukloniti posude iz nje tako da se problem ne ponovo pojavi. Potrebno je revidirati dijetu kućnog ljubimca, koja hrani loše industrijske hrane. Poželjno je hraniti bebu samo s hranom koja nije ispod vrhunskog klase.Preporuča se zamjena mokre hrane sa suhim.

Pasmine mačaka, poželjno je četkati zube s posebnim četkicom i pasta za zube. Ako je nemoguće provesti ovaj postupak kod kuće, kućni ljubimac treba odnijeti u veterinarsku kliniku.

Ako se otkrije osebujni miris acetona ili truleži, a ljubimac se sumnja da ima kućnog ljubimca, hitno je pokazati veterinara. Nemoguće je liječiti bilo koje bolesti mačaka samostalno, bez savjetovanja s specijalistom, jer će se stanje mača samo pogoršati.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: