🐈 Zašto mačić stalno spava?

Zašto mačić cijeli dan spava?

Mačka treba oko 16 sati dnevno za spavanje – zbog toga često i duge pauze za spavanje za mačke su norma. Mačići provode još više vremena za spavanje, posebno tijekom dojenja. Prvih dana nakon rođenja, životinje gotovo cijelo vrijeme spavaju. Trajanje sna spušta se kada mačići otvore oči i počnu istraživati ​​svijet oko sebe. Nakon početka samohranjenja, trajanje sna postaje još manje, a pola godine mačić dobiva dovoljno sna u 15-17 sati.

 • 1. Norma trajanja spavanja u mačiću
 • 2. Čimbenici koji utječu na kvalitetu sna u životinji
 • 3. Faze spavanja kod mačaka
 • 4. Razlozi dugog sna mačića

1Duration of sleep u mačiću

Novorođeni mačići mogu spavati 22 do 23 sata dnevno, a trajanje se postupno smanjuje. Do 1-2 mjeseca kućni ljubimac provodi oko 18 sati sna, a ostatak vremena provodi se igranje, istraživanje svijeta, jedenje i odlazak na zahod. Za 4-6 mjeseci, mačić je prerasporeden na način odrasle životinje i spava 14-16 sati.

Kvaliteta spavanja izravno utječe na njeno trajanje, tako da životinja mora imati mirno mjesto za osamu, gdje se možete osjećati sigurno.Ako je mačić stalno napeta ili prestrašen nečim, on će cijeli dan spavati, ali ipak ostaje trom. To može uzrokovati buduće bolesti.

PreporučeniMačka ima zagušljiv nos: uzroci i liječenje rinitisa

2 Čimbenici koji utječu na kvalitetu sna u životinji

Na trajanje sna životinje utječu tri skupine čimbenika:

 1. 1. Neurološki. Određena emocionalnim i živčanim stanjem mačke (na primjer, u miru je ili uzbuđena).
 2. 2. Hormonska. Ovisno o seksu i dobi mačića.
 3. 3. Sredovye. Osigurati utjecaj okoliša i prehrane životinje.

Kombinacija tri faktora određuje trajanje odmora. Glavna stvar je da u ovom trenutku ljubimac ne smeta ništa, inače će trebati više vremena za spavanje dobro.

PreporučeniZašto mačka ili mačka njuškaju kad disanje

3 faze spavanja kod mačaka

Svaki je vlasnik primijetio da životinja u snu trzaju šape ili brzo pomiče očne jabučice. Ponekad ljubimac, naprotiv, spava vrlo osjetljivo i kod svakog šuškanja provjerava okolinu. To ovisi o fazi koja se događa u jednom ili drugom trenutku.

 1. 1. Drijemež.Početni stupanj sna ili kratki ostatak životinje. U tom razdoblju, mačka opušta mišiće, ali ne gubi budnost, ljubimac čuje sve savršeno, percipira i miriše. Tijekom drijemež, mačka je uvijek spremna braniti se ili napadati. Ova faza zauzima većinu vremena.
 2. 2. Plitko spavanje. Karakterizira ga opuštanje mišića i aktivnu podjelu stanica tkiva. Mozak mačke počinje raditi bržim tempom, životinja ne percipira mirise, ali i dalje to osjetljivo osjeća.
 3. 3. Deep sleep. Stadij potpunog opuštanja mačjih mišića. Možete primijetiti oštre jerking, oni nastaju kao rezultat živčanih impulsa. U vrijeme ove faze, njezin imunološki sustav aktivno radi što je više moguće.
 4. 4. REM faza ili brz san. To razdoblje kada životinja vidi snove. Tijekom REM faze, mačka aktivno pomiče svoje očne jabučice, što je njegov znak. Ova faza je najkraća i može trajati samo nekoliko sekundi. Instinkt samoodržanja životinje ne dopušta dugotrajnu brzinu spavanja, jer je tijekom svog razdoblja ljubimca mišića potpuno paralizirana.

Za većinu ostalog, životinja samo spava, što vam ne dopušta brzo se oporavlja, pa ljubimac treba puno vremena za spavanje. Ako mačić dugo spava, dobro jede, dobiva težinu i osjeća se budan nakon buđenja, ne brinite se. Ako postoje drugi sumnjivi znakovi, trebate kontaktirati stručnjaka da biste odredili uzrok.

PreporučeniMačka ima vodene oči i smeđe iscjedak: simptomi i prva pomoć.

4 Razlozi dugog sna mačića

Mačak treba dovoljno sna, jer njegovo tijelo nije u potpunosti odraslo i puno je energije potrebno za istraživanje i prilagodbu svijetu.

Ako kućni ljubimac spava puno, trebate obratiti pozornost na situaciju tijekom svog odmora. Možda zbog buke, stresa, novog mjesta i drugih čimbenika, mačić se ne može opustiti i zaspati normalno. Ako je stalno uspavan, onda to jednostavno nije dovoljno za stjecanje snage, tako da će kućni ljubimac biti trom i stalno budan.

Potrebno je dogovoriti mjesto za spavanje mačića u najudobnijem i dalekom kutu kuće. Ne dopustite djeci da uznemiri i zastraši životinju u snu.Čim mačić dobro spava, ukupna količina vremena za odmor će se smanjiti. Ako se ne možete nositi sami, morate se obratiti klinici.

Uzroci dugog sna mačića:

 • Osjećaji bolova. Kod kućnog ljubimca dugo je nemoguće odabrati mjesto i udobno se smjestiti, stalno se baca i okreće. Saznajte gdje to boli, možete upotrijebiti točnu palpaciju.
 • Česti posjeti u ladicu. Ovo je posljedica problema s bubrezima i mokraćnim sustavom.
 • Neurološki poremećaji. Osim teške uzbudljivosti, stresa, straha, buke itd.
 • Glad. Ako hrana za mačiće nije bazirana na kalorijama, onda ne dobiva dovoljno hranjivih tvari.

Ponekad mačić stalno spava zbog zdravstvenih problema. Dugi odmor je potreban kada:

 • helminti i drugi paraziti u tijelu koji oslabljuju imunološki sustav (dakle, životinja stalno osjeća umor);
 • zarazne bolesti s karakterističnim simptomima (groznica, problemi s stolicom, suzenje, nazalni iscjedak, povraćanje, odbijanje jesti);
 • onkološke bolesti (pogoršanje kvalitete vune, odbijanje jesti, gubitak težine, povraćanje, proljev, zatvor itd.);
 • problemi u radu bilo kojeg tijela.

Sve bolesti imaju primjetne simptome, no one se ne mogu pojaviti odmah, što komplicira situaciju.

Odrasle životinje i mačići osjetljivi su na vrijeme, pa će na kišnom ili oblačan dan radije provesti više vremena na ležaljkama. Mačka uvijek može spavati jednostavno zbog dosade i lijenosti, rijetko se odnosi na mačiće, ali vrijedno je pokušati aktivno igrati sa kućnim ljubimcem za vrijeme budnosti – možda će mu to pomoći da sljedeći put dobro spava.

Dugotrajni san mačića ne bi trebao izazvati alarm vlasnicima ako se pas dobro jede, dobije težinu i aktivno provodi vrijeme nakon buđenja. Ako postoje neki drugi simptomi i bolesti u životinji, potrebno je pokazati veterinaru dijagnozu i rješavanje problema.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: