🐈 Mačić ne pije vodu: razloge što učiniti?

Zašto mačak ne pije vodu?

Način pijenja važna je komponenta uravnotežena prehrana mačića. Zdravlje životinje u velikoj mjeri ovisi o tome koliko se dobro kontrolira količina vode koju koristi. Pažljivi vlasnici trebaju biti upozoreni na situaciju kada mačak uopće ne pije vodu ili ga vrlo malo koristi.

Dovoljna količina tekućine koju pijete preduvjet je normalnog tijeka probavnih i metaboličkih procesa u tijelu mačaka. Dehidracija odmah utječe na izgled životinje, utječe na njegovu dobrobit. Vuna postaje dosadna, integratori gube elastičnost, počinju guliti. Krv i limfa postaju debeli, metabolizam vodene soli je uznemiren. Sve su preduvjete stvorene za razvoj urolitijaze, čiji je tužan kraj često fatalan.

 • 1. Brzina potrošnje vode
 • 2. Tjelesna težina životinje
 • 3. Uvjeti okoline i posebna razdoblja života
 • 4. Vrsta i kvaliteta hrane za životinje
 • 5. Zašto mačak ne pije vodu?
 • 6. Kako podučiti mačića za piće?
 • Pokaži sve

1Vrijeme potrošnje vode

Stopa tekućine u prehrani mačke može se malo promijeniti tijekom cijelog životnog vijeka. Ovisi o nekim čimbenicima:

 1. 1.Mačka tjelesna masa.
 2. 2. Uvjeti okoline.
 3. 3. Posebna razdoblja u životu životinje.
 4. 4. Vrsta i kvaliteta hrane za životinje.

PreporučeniMačka ima zagušljiv nos: uzroci i liječenje rinitisa

2A masu životinjskog tijela

Možete samostalno izračunati dnevnu stopu potrošnje vode, ovisno o težini mačke. Da biste to učinili, potrebno je umnožiti tjelesnu težinu za faktor od 0,03. Ispada da mačka treba piti oko 30 do 40 mililitara po kilogramu svoje težine. Odrasla životinja trebala bi primiti 150-250 mililitara vode dnevno. Norma za mačića, odnosno, je nekoliko puta manja.

PreporučeniZašto mačka ili mačka njuškaju kad disanje

3 Uvjeti okoliša i posebna razdoblja života

Ponekad uvjeti okoliša doprinose dehidraciji. To se mora uzeti u obzir pri izračunavanju stope potrošnje vode za životinje. U ovom trenutku, trebalo bi puno više piti, pokrivajući nedostatak tekućine u tijelu:

 1. 1. Vruće ljetno vrijeme uzrok je povećanog gubitka prirodne vlage.
 2. 2. Prekomjerno osušeni unutarnji zrak stvoren radnim grijačima također može dovesti do dehidracije.
 3. 3.Trudnoća i laktacija – poseban uvjet mačkoga tijela, praćen prekomjernim protokom tekućine.

PreporučeniMačka ima vodene oči i smeđe iscjedak: simptomi i prva pomoć.

4 Tip i kvaliteta feeda

Brzina potrošnje vode jako ovisi o tome što mačić jede. Što više tekućine sadrži hranu, to je manje životinjske potrebe za dodatnim pićem:

 1. 1. Dijete koje se hrani majčinskim mlijekom ne treba dodatno zalijevanje jer dobiva svu potrebnu vlagu (kao i sve hranjive tvari) s mačjim mlijekom.
 2. 2. Mačići koji jedu prirodnu hranu, meku hranu i konzerviranu hranu ne bi trebali piti puno vode. Gotovo svu potrebnu vlagu koju dobiva s hranom.
 3. 3. Mačak, čija je glavna hrana suha hrana, mora popiti dovoljno vode. Inače mu se tijelo suočava s dehidracijom. Negativne posljedice u ovom slučaju ne mogu se izbjeći.

5Zašto mačić ne pije vodu?

U većini slučajeva, strahovi vlasnika o činjenici da mačić ne pije vodu pretjeruju. Ako beba ima dobro raspoloženje, on je razigran, mobilan, često odlazi u WC (2-3 puta dnevno), ima debeli i sjajni kaput, što znači da nema ništa za brigu. Kućni ljubimac prima toliko tekućine koliko joj treba tijelo.

Ponekad je odbijanje vode tako očito da je nemoguće ne obratiti pozornost. Evo nekoliko situacija koje mogu biti njezini uzroci:

 1. 1. beba rano odmae od majke. Možda mačka-majka nije imala vremena podučavati ovaj postupak. Sada to učinite vlasniku.
 2. 2. Piće nije dovoljno čisto. Urođena kvaliteta mačke – čistoća. Neće piti iz prljave posude. U tom slučaju, njezin izbor će pasti na ostala osamljena mjesta gdje se možete piti (sudoper ili akvarij).
 3. 3. Posuda za piće ima oštar vanjski miris ili svijetle boje. Idealna zdjela za vodu trebala bi biti izrađena od visokokvalitetne, neutralne keramike.
 4. 4. Loša kvalitetna voda koja ima miris klora. U bocama ili filtriranoj filtri najprikladnija je za navodnjavanje životinja. Ne biste trebali dati vašem ljubimcu kuhanu vodu. Vrlo brzo se pogoršava i postaje teren za uzgoj patogenih bakterija i mikroorganizama.
 5. 5. Ako mačka prolazi ulicom, on ne smije dotaknuti svoju kućnu pjenu, već piti vodu iz prirodnih izvora u obliku lokvi. Nemojte psovati ljubimca za ovo ponašanje. Potrebno je provesti pravodobno deworming, obogatiti prehranu s dovoljnom količinom vitamina i elemenata u tragovima koji podupiru imunološki sustav.
 6. 6. Mačić je postao bolestan.Ako beba iznenada prestane piti i jesti, a također ne ide na zahod, to je alarmantan signal. Važno je ne propustiti vrijeme i pokazati ga veterinaru.

Prekomjerna uporaba tekućih životinja također bi trebala izazvati strah vlasniku. Takvo ponašanje može ukazivati ​​na visoku temperaturu, bubrege ili želučane probleme, dijabetes. U ovom slučaju, potrebno je savjetovanje veterinara. Specijalist će dati sve potrebne preporuke uzimajući u obzir dob i životni stil kućnog ljubimca, odabrat će individualni režim liječenja.

Britanski i škotski mačići vrlo su znatiželjni, ali imaju nejasan osjećaj žeđi. Stoga ih treba podsjetiti da je potrebno piti. Trebao je jednostavno dovesti mačića u korito i ponuditi mu da ugasi žeđ.

6 Kako podučiti mačića da pije?

Obično mama podučava pranje, wc, pijenje svoje djece. Ako mačka više nije tamo, vlasnik preuzima odgovornost za odjel.

Možete poučiti piti od mjesec dana. Ne preporučuje se mačkica mahati s njuškom u punom tanjuriću, inače postoji opasnost da se postigne suprotan učinak. Najsigurniji je način pokušati zanimati vašeg ljubimca:

 1. 1.Počnite učiti bolje nakon aktivnog kretanja, trčeći se oko stana. Važno je koristiti trenutak kada je životinja izgubila puno vlage i želi piti.
 2. 2. Preporučuje se korištenje metode odabira. Da biste to učinili, morate staviti piće u različite dijelove stana. Dječak će odabrati mjesto gdje je ugodnije ugasiti žeđ.
 3. 3. Možete ponuditi životinji piti zdjele različitih dubina i oblika. Iskustvo pokazuje da mačići često privlače široka jela.
 4. 4. Dokazano je da je potok potok popularan među životinjama, tako da mnogi mačići vole kročiti od fontane. Također možete povremeno otvoriti slavinu za vodu, dajući životinji piće.
 5. 5. Neki vlasnici dodatno upijaju mačka hranu. Tako kućni ljubimac dobiva određenu količinu tekućine iz hrane. Treba napomenuti da se ne preporuča namočiti suhu hranu. To će dovesti do brzog pogoršanja.
 6. Ponekad mačiće voli grijanu vodu. Možete eksperimentirati nudeći vašem ljubimcu piće različitih temperatura.
 7. 7. U vodu se može dodati meso mesa, mlijeko ili mala količina soli.
 8. 8. U slučaju kategoriziranog odbijanja potrebno je obavezno zalijevanje.Da biste to učinili, voda se izvuče u štrcaljku i, otvarajući djetetovu usta, ubrizgava potrebnu količinu tekućine.

Sfinkske mačke posebno vole tekuću vodu. Često, za vodu mačka, vlasnici moraju napustiti slavinu kapajući i gurnuti stolicu bliže sudoperu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: