🐈 Treći kapak u mačiću, mačka: uzroci, kućno liječenje

Zašto je treći trepavica mačke vidljiva i kako se nositi s tim?

Treći kapak se nalazi u blizini unutarnjih uglova očiju. To je tanki film, inače se također naziva i treptajuća membrana. Normalno, kada su mačke oči otvorene, nije vidljivo. Treći kapak stvara suzu, pomaže ravnomjernom navlaženju cijelog oka i uklanja čestice prašine i ostale sitne krhotine koje su pale u nju. Kada se film povećava, ona u potpunosti ne izvršava svoje funkcije, a to dovodi do problema.

  • 1. Zašto treći kapak postaje vidljiv?
  • 2. Kako se treći očni kapak može izliječiti kod mačke kod kuće?

1Zašto treći kapak postaje vidljiv?

Uobičajeno, treći kapak se ne bi trebao prikazivati ​​stalno. Čini se samo kad mačka trepne ili ako silom otvorite oči dok životinja spava. Ako je film ispružen preko pola očiju ili zamagljenih očiju, to već znači da se tijelo psa unišlo.

Razlozi zbog kojih se treptanje membrane povećao i postali vidljivi su sljedeći:

  1. 1. Pad trećeg stoljeća. To nije neovisna bolest, već simptom koji signalizira početak upalnog procesa u mačju oko. Film je jako natečen i povećava se.Najčešće se može vidjeti ako mačka počinje konjuktivitis. To može biti alergijska reakcija, ozljeda rožnice, virusna bolest (rinotraheitis, kalcijaloza, klamidija), infekcija, gljivična bolest (histoplazmoza, kriptokokoza, kokcidioidomikoza). Vidljivi treći kapak u jednom oku je znak da je mali strani predmet pao u oči, u ovom slučaju jednostavno je potrebno oprati oko i promatrati ponašanje filma neko vrijeme. Ako ne nestane, morat ćete se obratiti lijekovima. Ako je treći kapak vidljiv u oba oka, jasno pokazuje početak upalnog procesa ili početak očne bolesti. Uz očne bolesti, treći kapak ukazuje na probleme s gastrointestinalnim traktom.

  1. 2. Adenoma iz trećeg stoljeća. Adenoma je benigni tumor koji vrlo brzo raste u mačju oko. Razlozi su: infekcija, ozljeda, hormonska neravnoteža (osobito kod žena). Najveća predispozicija za adenom je tartufa, uglavnom Perzijanci i egzotici. Nemoguće je započeti tumor, jer zbog nje dolazi još jedna infekcija u oči, a oko nije dovoljno hidratizirano, što dovodi do problema s vidom.Adenoma se uklanja kirurškom intervencijom pomoću anestezije, a tek nakon toga propisuje se terapija lijekom. Ponekad vlasnici nude potpunu uklanjanje trećeg kapka, ali to će dovesti do činjenice da je potrebno neprestano vlažiti oči uz pomoć kapi, a konjuktivitis će postati kronična bolest.
  2. 3. Eversion u trećem stoljeću, Ovo je hrskavica dvorane iz trećeg stoljeća. Izvana izgleda poput adenoma, ali pokriva mnogo veće područje oko očiju. Ova bolest pojavljuje se u vrijeme aktivnog rasta mačića (2-3 mjeseca), uglavnom u pedigreed mačkama. Razaranje se uklanja samo uz pomoć operacije, ne može se izliječiti sama.

  1. 4. Paraziti. Ako, pored trećeg stoljeća, kućni ljubimac postaje spor, jede malo i pije i pokuša voziti na tepihu, ovo je siguran znak infekcije crvima. Ovi se paraziti čak mogu pojaviti u domaćoj mačkoj, jer vlasnici mogu donijeti ličinke s ulice na cipele. Može se lako izliječiti kod kuće uz pomoć tableta i suspenzija.

  1. 5. Gripa. U ranoj fazi mačke gripe, životinja počinje gubiti svoje treće stoljeće, temperatura se podiže i gnoj izlazi iz očiju.U tom slučaju, oči se moraju češće oprati, možete koristiti posebne kapljice za životinje. Moraju se dati lijekovi za veterinarsku prehranu, budući da je ova bolest kobna za mačke.

Pored gore navedenih razloga, vidljivi treći kapak u mačaka može ukazivati ​​na smanjenje imuniteta kod životinje. To ne zahtijeva skupo liječenje, samo pokupite vitamine za injekcije mačaka i tablete za jačanje tijela. Drugi razlog za nastanak trećeg stoljeća je stresna situacija u postoperativnom razdoblju. U nekim mačkama film se pojavljuje na oku nakon sterilizacije i traje jedan ili dva dana. Prije nego što počnete trčati liječniku, morate gledati mačku nekoliko dana.

PreporučeniRak dojke u mačiću: uzroci, simptomi, liječenje, prognozu

2 Kako se treća kapka može izliječiti kod mačke kod kuće?

Za početak, možete pokušati oprati oči mačića. Da biste to učinili, ni u kojem slučaju ne možete koristiti stare metode s čajem pirja ili izvarak nepoznatog bilja, jer možete staviti infekcije u oči i započeti snažnu upalu.U veterinarskoj ljekarnici prodaju se posebni proizvodi za pranje oka, na primjer, BEAPHAR Oftal. To će savršeno pomoći za pranje stranih čestica iz oka i uklanjanje iritacije.

Nakon nekog vremena nakon pranja u očima morate kapati posebne kapi: Floxal, Levomycetinum ili Actipol. Neki veterinari preporučuju prokapyvat nekoliko lijekova u isto vrijeme i provode tečaj od najmanje dva tjedna. Ove kapljice su velike ako je uzrok trećeg oka konjuktivitis ili infekcija. Možete kombinirati Floksal i Korneregel. Važno je imati na umu da su to lijekovi namijenjeni ljudima, a njihova doza za mačku trebala bi biti nekoliko puta manja. Inače, možete uvelike oštetiti oči i onda se ne može izbjeći sastanak s veterinarom.

Umjesto kapi, možete koristiti mazivu za oči. U ovom slučaju, osim doziranja, potrebno je odabrati način primjene sredstva na površinu oka. Mačka se trese i izbija, tako da se mast izravno iz cijevi u oči ne preporuča, dovodi do ozljeda. Mast lagano položi ispod donjeg kapka s indeksom, nakon čega se oko mora neko vrijeme masirati. Ako vlasnik ima dugačke čavle, trebate ih izrezati ili povjeriti nekom drugom.

Mačka je fiksirana tijekom trajanja postupka pomoću deke ili pokrivača. To smanjuje vjerojatnost da će mačka ogrebati ili gristi. Najbolje je da se pomogne drugoj ili dvije osobe koje su već dobro upoznate sa navikama životinje.

Važno je napomenuti da je, nakon što je lijek za oči nemir će biti pojačan i mačka će nastojati riješiti svrbež i gori, tako da će se početi trljati oči šape, čime riskiraju da se stavi na svoje oči još više prljavštine i klice. Zato je kuća uvijek treba imati posebnu ogrlicu koja odgovara na vratu životinje i ne pustiti ga češljem oči.

Pažnja molim te! Ne morate se trčati u ljekarnu i odabrati svoje jake antibiotike! Ako su svi navedeni postupci su provedena, ali poboljšanje u nekoliko dana nije došao, svakako posjetite veterinara!

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: