🐈 Zašto mačke pokapaju hranu, što to znači?

Zašto domaća mačka pokušava pokopati svoju hranu?

Neke značajke ponašanja domaćih mačaka čine se neobjašnjivima. Jedna od tih manifestacija je pokapanje hrane ili pokušaje sakriti ispod tepiha, namještaja i drugih dijelova stana. Psihologija objašnjava ove akcije kućnih ljubimaca grabežljivim instinktima, ugrađenim u njih po prirodi. Drugi razlog je promjena u prehrani mačaka. Ponašanje životinje može se ispraviti slijedeći nekoliko preporuka.

  • 1. Zašto mačke skrivaju hranu?
  • 2. Drevni instinkti
  • 3. Promjena u prehrani
  • 4. Kako spriječiti ovo ponašanje mačke?

1Zašto mačke skrivaju hranu?

Često vlasnici domaćih mačaka primjećuju takvu zanimljivu osobinu svog ponašanja: prije nego što jedu ili nakon što jedu, životinje ostružu poda pored zdjele sa svojim prednjim šapama, kao da pokrivaju nešto. Neke mačke mijenjaju dio hrane u šalicu vode, dok ih drugi kriju ispod kuta tepiha, odnesu ga na skrovita mjesta diljem kuće ili pokušavaju pokriti hranu s novinama, salvete ili krpe. Mačke koje se provode ovim procesom mogu gurati svojim nosom i premjestiti zdjelu hrane u kuhinju.

Nisu sve mačke to rade, ali tvrdoglavost nekih uzrokuje zabrinutost njihovim vlasnicima. Zapravo je normalno za mačke.Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovaj ponašanje pasa:

  • instinktivno ponašanje koje je svojstveno svim članovima obitelji mačaka;
  • promijeni feed na drugu.

Preporučeni7 glavnih razloga zašto mačka jede mačiće

2 Drevni instinkti

Kada divlji rođaci domaćih mačaka ubiju plijen, sakriju onaj dio hrane koju ne mogu kontrolirati u jednom pokretu. Stoga, mačke instinktivno pokušavaju sakriti hranu od potencijalnog suparnika, čak i ako ih nitko ne pokuša ukrasti. Privlačnost konkurenata na njihov teritorij je nepoželjna za njih. Ako u kući postoji nekoliko mačaka, onda životinja pokušava sakriti hranu od njih.

Drugi razlog za to ponašanje jest da, u prirodi, miris trupla mrtve životinje privlači grabežljivce na teritorij – ne samo suparnike iz iste obitelji životinja, nego i druge čije žrtve mogu biti sama mačka. U divljini, mačke obično jedu na istom mjestu gdje spavaju. Da se miris ne širi, lavovi i jaguari pokapaju ostatke žrtve u zemlji, a leopardi ga sakriju na drveću.

U južnim zemljama, meso ubijenog plijena brzo se pogoršava u toplini pod užasavajućim zračenjima sunca i počinje se raspadati, postajući neprikladno za hranu divljih mačjih životinja.Možda je to još jedan razlog zbog kojeg mačke pokapaju hranu u tlu ili pokušavaju sakriti ispod vegetacije.

Ovo ponašanje mačaka izgleda smiješno, jer oni sami shvaćaju da neće moći zakopati hranu na podu. Mačke ne shvaćaju zašto ga pokopati. Hoće li u budućnosti pojesti ostatke hrane, ali urođeni instinkti, nasljedni činovi uzrokuju da to učine.

PreporučeniZašto se mačke međusobno borite i kako se boriti?

3Promjene u prehrani

Neki vlasnici mačaka primjećuju želju mačke da zakopaju hranu kada im se nude druga hrana. Uz ove akcije, životinja pokušava obavijestiti svog vlasnika da mu se ne sviđa nova hrana, pa se pokušavaju riješiti hrane.

Najčešće, mačke to čine sa mokrom, a ne sa suhom hranom. Takvo ponašanje može izazvati promjenu mjesta zdjelice s hranom. Odbijanje jesti u novim uvjetima je tipično za mlade životinje. Ako odrasla mačka pokušava pokopati hranu i uopće ne jede, onda to može signalizirati nedostatak apetita kao rezultat bolesti. Ako se to dogodi bez ikakvog razloga, onda bi to trebalo upozoriti vlasnika kućnog ljubimca.

PreporučeniGlavne navike mačaka: kako razumjeti što ljubimac želi?

4 Kako spriječiti ovo ponašanje mačke?

Ako mačka prečesto pokušava sakriti hranu, ogrebotine, ruševine tepiha ili namještaja povlačenjem hrane, tada možete primijeniti nekoliko preporuka kako biste spriječili takvo ponašanje životinja:

  • dati maloj hrani u malim obrocima;
  • čistiti zdjelu s hranom odmah nakon što se mačka pojede ili unutar 30-60 minuta nakon davanja hrane;
  • ometati životinju igračkama kada počinje pletenati po podu;
  • umjetno stvarajući "nedostupnost" hrane uz pomoć posebnih hranilica koje stimuliraju lovni instinkt.

Punu zdjelu hrane, ostavljeno cijeli dan, potiče ovo ponašanje mačke. Ako nema hrane, onda neće biti ništa za skrivanje, tako da reguliraju opskrbu hranom i njegovom količinom pomoći će u potpunosti ukloniti taj problem. Kada zdrava životinja u potpunosti odbija jesti, trebate ga pokušati dati drugom hranom.

Grijana hrana u mikrovalnom zraku potiče neke mačke da ga pojede.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: