🐈 Zanimljive činjenice o mačkama

Zanimljive i zabavne činjenice o mačkama

U svakom trenutku, mačke imale su drugačiji stav. U srednjem vijeku, oni su smatrani stvorenjima đavla i spaljeni, dok su u drevnom Egiptu bili počašćeni i tugovani ako su umrli. Mačke su balzamirane, na njihova lica stavljena je maska ​​i pokopana u obiteljskom grobu. Za krijumčarenje mačaka u Egiptu pogubljen je. Ovi kućni ljubimci bili su široko rasprostranjeni nakon što su ih doveli u Sjedinjene Države kako bi se borili protiv štakora.

  • 1. Struktura i zdravlje mačaka
  • 2. Znanstvene činjenice

1Dogradnja i zdravlje mačaka

Mačke su puno kao ljudi. Među predstavnicima obitelji mačaka nalaze se ljevake i desničari, ali mačke najčešće koriste lijevu šapu kućnih ljubimaca i desnu mačku mačaka. Slično čovjeku, mozak četveronožnog ljubimca je uređen, do receptora koji su odgovorni za emocije. Kod nekih mačaka se uočava netolerancija laktoze, a potrošnja mlijeka u hrani dovodi do alergijske reakcije.

Mačak je jedinstveni organ nosa, a mačka je moguće prepoznati po otisku prsta. Uši mačaka, za kretanje od kojih je 20 mišića odmah odgovorne, zanimljivo su uređene i zahvaljujući tome, životinja ih može pomicati u različitim smjerovima.Receptori su neobično kod mačaka, a zahvaljujući njima ne mogu osjetiti slatki okus. Njihov osjećaj mirisa je 14 puta jači od one osobe.

Zanimljivi podaci: alergija ne izaziva životinjska kosa, već poseban protein koji se nalazi u njihovoj slini.

Najpoznatija činjenica o strukturi predstavnika mačke obitelji je da su u mogućnosti vidjeti savršeno u mraku zahvaljujući svojim brkovima. Ali čak iu svjetlu, kućni ljubimci ne razlikuju boje. Srce mačaka otkucaje s frekvencijom od 140 otkucaja u minuti, što je dvostruko veća od učestalosti ljudskog impulsa. Mačak rep nije samo njegov ukras, već i pomaže u održavanju ravnoteže kada kućni ljubimac hoda na uskoj površini.

Ljudi koriste aspirin za liječenje mnogih bolesti, dok je za svoje kućne ljubimce ovaj lijek najjači otrov, što je kobno. Poznata pića i hrana poput kave, grožđa, octa i češnjaka imaju negativan učinak na zdravlje mačaka. Omiljena od strane mnogih mačaka valerian je pravi lijek za kućne ljubimce, a njegova zlostavljanja dovode do neočekivanih posljedica.

Iznenađujuća činjenica: tzv. Mačka jezik, uz pomoć kojih kućni ljubimci komuniciraju s ljudima i kongenijima. Četverostruki kućni ljubimci mogu proizvesti više od 100 različitih zvukova i mogu čak oponašati plač djeteta.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2Znanstvene činjenice

Stručnjaci su otkrili zanimljive znanstvene činjenice o mačkama:

  • mačke su velike dormice, spavaju oko 75% svog života;
  • Kućni ljubimci lizati se ne samo u svrhu davanja vune dobro njegovanom izgledu, već i oprati neugodan ljudski miris;
  • samopouzdani znakovi mačića nasljeđuju od svog oca;
  • mačka je bila gradonačelnica deset godina u malom gradiću na Aljasci;
  • Najpopularnije mačke u Australiji, gdje njihovi domovi sadrže više od 90% populacije;
  • Rijetka vrsta kave je proizvod koji se dobiva iz mačjeg gniježđenja koja jede žitarice i bobice, a takav proizvod košta oko 1000 dolara po 1 kg.

Postoji takva bolest – Aylurophilia – prekomjerna ljubav prema mačjoj.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: