🐈 Zašto mačke često peru svoje lice, razlog

Zanimljive činjenice o tome zašto mačke laju svoje lice tako često

Mačke su jedna od najčišćih životinja, troše oko 30% života na pranje. Životinje ne prakticiraju životinje samo u higijenske svrhe. Za njega postoji velik broj drugih prirodnih uzroka. Ako kućni ljubimac odjednom prestane održavati čistoću kaputa, treba obratiti pažnju na njegovo zdravlje. Ljudska uvjerenja također daju svoje interpretacije tog procesa.

 • 1. Glavni razlozi pranja
 • 2. Zašto kućni ljubimci prestanu lizati vune?
 • 3. Narodni znakovi

1 Glavni razlozi za pranje

Vlasnici kućnih ljubimaca više puta su primijetili da mačke cijelo vrijeme posvećuju besplatnim igrama i spavaju se na pranje. Ova prirodna čistoća rezultat je mnogih razloga:

 1. 1. genetska memorija. Prvi i glavni razlog čestog pranja leži u instinktu dobivenom od divljih predaka. Čak i najdominirane mačke su grabežljivci, koji se razlikuju po sposobnosti da čekaju svoj plijen u zasjedi satima. Tako da potencijalna žrtva ne miriš na prirodni miris lovca i ne pobjegne, mačka joj lovi krzno svakih pola sata.
 2. 2. Osobna higijena. Mačke su velike čišćenje.Čiste lice sa svojim prednjim šapama, dovodeći svoj obrok, nakon što su posjetili pladanj, i svakodnevno se operu mnogo puta, uklanjajući zaglavljeni trun i drugih onečišćenja iz krzna. Osim toga, ne toleriraju neugodne mirise na sebe i, nakon što su pomilovani, radije donose krzno.
 3. 3. Termoregulacija i stvaranje vodootpornog sloja na vunu. Uz pomoć čestih lizanja, životinje stimuliraju žlijezde koje se nalaze u podnožju folikula dlake, koje izlučuju tajnu ulja – sebum. To štiti vunu od vlage i naglih promjena temperature u okolišu. Zimi, uz pomoć posebnog polaganja vlasi s jezikom, mačke se zagrijavaju, a ljeti se štite od pregrijavanja, povećavajući prostor između dlačica do otvorenog zraka na koži.
 4. 4. Postupak moltinga. Tijekom tog razdoblja, sve mrtve vlasi ne mogu pasti na sebi, jer se kućni ljubimci češljaju iz jezika.
 5. 5. Oslobađanje od stresa. Vlasnici su više puta primijetili da u stanju straha i u stresnim situacijama, pahuljasti kućni ljubimci počinju aktivno oprati. Ovo je jednostavno objašnjenje. Tako se smiruju.Lizanje djeluje poput opuštajuće masaže. Osim toga, tijekom stresa, životinjska tjelesna temperatura raste. Prerada jezičnog krzna doprinosi njegovom smanjenju.
 6. 6. Izraz društvene aktivnosti. Gotovo uvijek mačke dobro se slažu s drugim kućnim ljubimcima. Lizajući ih, izražavaju svoju ljubav i naklonost.

Zanimljiva je činjenica da majke mačke lizaju novorođene bebe ne samo zbog higijene. S njihovim grubim jezikom, oni ih čine masažom, normalizirajući krvotok, probavu i toniranje još slabih mišića, potiču dišni proces. Mačka sline sadrži antiseptičke tvari koje pomažu u liječenju rađanja suze u bebama.

Preporučeni7 glavnih razloga zašto mačka jede mačiće

2Zašto kućni ljubimci prestanu lizati vune?

Proces lizanja kaputa prirodna je potreba mačke. Ali ponekad vlasnici primijetiti da je njihov ljubimac prestao oprati i održavati čistu kosu. To ukazuje na prisutnost raznih bolesti u životinji:

 • Bolesti zubnog mesa ili zubi.
 • Artritis, koji uzrokuje bol u zglobovima, ne dopuštajući mačiću da učinkovito opere.
 • Pretilost. Zahvaljujući njemu, mačje mačke jednostavno ne mogu lizati.
 • Vrlo jaki stres, kada se ljubimac može jednostavno zaboraviti na redovito pranje.

U pozadini nedostatka pranja kad je vaš ljubimac lošeg zdravlja, takvi znakovi poput letargije, apatije, gubitka apetita, interesa za igre i domaćina također bi se trebali pojaviti. U tom slučaju odmah se obratite veterinarskoj klinici.

Prekomjerno pranje pokazuje da mačka ima problema s psihološkim stanjem. Drugi uzroci: prisutnost parazita u tijelu i alergijske reakcije.

3 osobe znakove

Među narodnim uvjerenjima postoje i oni koji objašnjavaju zašto se mačke toliko često operuju. Evo nekoliko razloga:

 1. 1. Mačka predviđa vrijeme. Ako lizne samo rep i leđa, treba očekivati ​​kišu i lošeg vremena, ali ako ona pere kosu, bit će jasan dan vani.
 2. 2. On ulijeva goste, a lijevu uhu – za dolazak žene i prave – treba očekivati ​​muškarca. Ako u vrijeme pranja mačke ima topla šapa, rodbina će doći, a ako su šape hladne, netko će se pojaviti.
 3. 3. Kada mačka pranje sa obje šape, morate ga gledati gdje će se okrenuti u ovom trenutku. S ove strane treba očekivati ​​jak vjetar.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: