🐈 Zašto mačka smrdi od trulih usta?

Uzroci trulog mačjeg mirisa iz usta

Gledajući vašeg krznenog prijatelja, trebali biste obratiti pažnju na njegov dah. Često se događa da mačka razbije propuštenu materiju iz usta, a to ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme. Ne morate oklijevati, odmah potražite pomoć od veterinara koji će propisati liječenje.

sadržaj

 • Zašto ustima smrdi
 • Kako postupati
 • prevencija

Glavni uzrok neugodnog mirisa je velika nakupina i povećanje broja štetnih bakterija. Razvijaju se iz raznih razloga, na primjer, bolesti usta, zuba, pluća, bubrega, jetre itd. U svakom slučaju, liječnik će propisati pregled i odrediti uzrok.

Zašto ustima smrdi

Ako mačka ima trulo miris iz usta, to nije razlog za paniku. Često takve posljedice mogu biti od jednostavnog prejedanja., Potrebno je vrijeme dok se hrana ne probavi, a ostatci ostave iz usne šupljine.

© shutterstock

Dogodilo se da neke vrste hrane ostavljaju neugodan miris. To uključuje ribu, sirovo meso, mliječne proizvode, konzerviranu hranu za mačke. Ako životinja koristi takve proizvode, osobito nekoliko puta dnevno, trebali biste biti spremni za posljedice neugodnog mirisa.

Drugi razlog leži u usnoj šupljini. Čak i osoba tijekom godina, zubi postaju slabiji, stoga je neugodan miris, Isto se može reći io mačkama. Mogu stvoriti karijes, plaketu na zubima, kamenu i još mnogo toga. Nije neuobičajeno i krvarenje desni, njihova upala. Sukladno tome, u ustima se pojavljuju mnoge štetne bakterije, koje čine da miris trule.

Ovi razlozi ne bi trebali izazivati ​​posebnu zabrinutost vlasnicima. Ali ima ozbiljnijih posljedica, različitih vrsta opasnih bolesti, zbog čega cijeli probavni sustav pati. Životinje, poput ljudi, mogu razviti gastritis, čireve i druge probleme s probavom, jetrom i plućima. Također može ukazivati ​​na virusne bolesti, prisutnost benignih ili malignih tumora, crva. Nemoguće ga je ostaviti bez pozornosti.

Vlasnici pasmina kao što su Perzijanci, britanske ili sijamske mačke trebaju posvetiti posebnu pozornost na miris truleži iz usta, jer su skloni ozbiljnijim i neugodnim bolestima u usporedbi s drugim pasminama.

Ne manje važan razlog može se smatrati i neishranjenost ili nepravilna hrana. Ako mačka miris poput trulo usta, moguće je da koristi hranu koja je jeftina, niske kvalitete, koja sadrži mnogo okusa i kemikalija.

Morate pažljivo pratiti vašeg ljubimca. Mnogo mačaka i mačaka jede nešto strašno u smeću. To su njihovi instinkti, stoga ih je valjalo pažljivo pratiti i ne dopustiti da se bilo koji truljenje baci s tla.

Uobičajeno, veterinari kategoriziraju mačke u tri glavne kategorije koje imaju svoje razloge za neugodan miris:

 1. Mačići do godinu dana.
 2. Mačke od 1-9 godina.
 3. Mačke od 9-20 godina.

Ako se miris pojavio u mačići, onda razlozi mogu biti nasljeđivanje ili:

 • Kršenje procesa mijenjanja zuba, stvaranje pogrešnog ugriza u mačiću, zbog čega se štetne bakterije množe mnogo brže.
 • Oštećenje usne sluznice kod mačića. To može biti posljedica gutanja čvrste hrane ili oštećenja oštrim predmetom. Lako je primijetiti, čireve i rane se pojavljuju u ustima. Kada se unese hrana, rana postaje upaljena i pojavljuju se štetne bakterije.

© shutterstock

U mačaka od 1-9. Na zubima može biti kamen uzrokovan poremećajima prehrane ili pretjeranom hranom, traumom usne sluznice, upalom koja se može pojaviti zbog različitih vrsta infekcija.

U mačaka i mačaka starijih od 9 do 20 godina, neugodan miris uzrokuje metabolički poremećaj. tvari kao posljedica neispravnosti probavnog sustava, bolesti unutarnjih organa poput bubrega, pluća, želuca, crijeva i dijabetesa, te drugih bolesti.

Samo kažite zašto mačka smrdi od trulih usta iz usta, samo veterinar može.

Kako postupati

Prije nego što nešto poduzmete, morate provesti pregled životinja, nakon čega će veterinar napraviti točnu dijagnozu i propisati liječenje. Nemojte sami lijekirati, jer to može dovesti do ozbiljnijih posljedica.

Ako je uzrok mirisa trulirane ribe iz usta bolest usne šupljine ili kamena na zubima, tada životinja treba redovito čišćenje zuba i druge postupke. Sve ove metode provode se u veterinarskoj klinici. Nakon toga, vlasnici trebaju sami očistiti zube u svrhu prevencije. Mačići se prodaju posebnim gelovima, četkama, rješenjima koja će vam pomoći riješiti problem.

Ako mačić ima karijes, parodontitis, tumore s gljivama, zubima usitnjenima, i još mnogo toga, tada će to zahtijevati operaciju. To je jedini način da uklonite kamen iz zuba ili uklonite zub.

Dobar vlasnik redovito će pregledavati usta njegovog mačića. Ako se pojavio plak, čireve ili rane, onda to ukazuje na infekciju. U tom slučaju trebali biste potražiti savjet od veterinara.

Ako se uzrok nalazi u želucu, crijevima, bubrezima ili jetri, mačić može mirisati iz usta mačića. Moguće je riješiti takve razloge tek nakon što su testovi i ispiti prošli.

© shutterstock

prevencija

Što učiniti kako mačić nema problema s neugodnim mirisom:

 • Svakog dana je potrebno čistiti zube vašeg ljubimca. Da biste to učinili, koristite posebnu tijesto i četkicu. Preporučljivo je započeti takav postupak dok je mačić još uvijek vrlo mali, pa će se brže koristiti i neće biti problem za sve.
 • Redovito provoditi preventivne mjere protiv parazita, posebno kod mačića, trudnica i mačaka koje dojiljuju.
 • Potrebno je hraniti ljubimce pravilno i na uravnotežen način.
 • Ako postoje barem neki simptomi neugodnog mirisa, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Ova jednostavna pravila pomoći će očuvati život i zdravlje vašeg ljubimca.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: