🐈 Mačka pyometra: simptomi i liječenje upale, što je to, postoperativno razdoblje

Uzroci, simptomi i liječenje pyometra kod mačaka

Pyometra – ginekološka bolest kod mačaka. U nedostatku pravodobnog liječenja dolazi do smrti. Ranije se vjerovalo da je piometrija mačaka patologija koja se dijagnosticira u nerođenih životinja kod starijih osoba, ali kasnije se ispostavilo da apsolutno sve ne sterilizirane mačke pate od pyometra.

 • 1. Što je pyometra?
 • 2. Uzroci bolesti
 • 3. Simptomi pyometra kod mačaka
 • 4. Dijagnoza i liječenje bolesti
 • 5. Liječenje narodnih lijekova
 • 6. Lijek i kirurško liječenje
 • 7. Postoperativna skrb
 • 8. Preventivne mjere
 • Pokaži sve

1Što je piometra?

Pyometra u mačaka je upala maternice s otpuštanjem purulentnog izlučaja, što je posljedica zanemarenog endometritisa. Kada se patogena mikroflora unese u životinju, unutarnja površina maternice postaje upaljena. Kasni tretman je uzrok infekcije cijelog organizma, što dovodi do smrti životinje.

Mačke bilo koje dobi pate od pyometra, ali životinje između dobi od 3 i 5 godina su najosjetljivije na bolest.

PreporučeniBolesti mačjih jetre: znakovi i liječenje

2 Uzroci bolesti

Glavni uzroci pyometre su hormonalni poremećaji i nestabilni endometritis. Drugi uzroci također mogu uzrokovati bolest:

 • Poremećaj jajnika. Zbog visoke razine progesterona i estrogena u tijelu mačja, javlja se upala sluznice maternice (endometrijska hiperplazija). Hiperplasija prati formiranje cista, koja ulazi u kroničnu fazu. Oštećene tjelesne funkcije dovode do upale maternice.
 • Razvoj infektivnog fokusa. Kada patogena mikroflora ulazi u životinjsku, patogenu bakteriju, infekcije na različite načine – kroz krv, limfe, tijekom spolnog odnosa, u slučaju patologije radne aktivnosti ili ozljeda ramenoga kanala. Svi ovi problemi mogu biti posljedica upale maternice u mačiću.
 • Nepoštivanje hormonskih lijekova. Spontana upotreba antibiotika i antiseptika dovodi do formiranja održivog djelovanja mikroorganizama na lijekove. Hormonski lijekovi koji djeluju na spolnu aktivnost životinje, dovode do promjena u tkivu maternice i često uzrokuju razvoj bolesti.
 • Ozljede pri rođenju, nepoštivanje sterilnih stanja (neiskusna pomoć za opstetriranje). Zamišljen je po prirodi da mačka rađa bez pomoći čovjeka. Ali ako vlasnik želi biti siguran u povoljan ishod tog postupka, onda je poželjno pokazati ljubimac veterinaru.
 • Oštećen imunološki sustav. Njegova glavna funkcija je zaštita tijela od virusa, bakterija, toksina, parazita. Neuspjeh u imunološkom sustavu životinje dovodi do razvoja različitih patologija.
 • Sjedeći način života, nedostatak vitamina.

PreporučeniSimptomi i liječenje lipidoze jetre kod mačaka

3 Simptomi pyometra kod mačaka

Simptomi pyometra ovise o obliku bolesti. Otvorenim oblikom pyometra, mačka često liccne genitalije, na leđima možete naći gnojno ispuštanje svijetlo smeđe boje. U zatvorenom obliku, simptomi su najizrazitije, jer guma ne izlazi. U tom se slučaju promatra mačka:

 • pogoršanje općeg stanja;
 • bez apetita;
 • javlja se povraćanje;
 • povećanje tjelesne temperature;
 • povećana žeđ;
 • učestalo mokrenje;
 • uvelike povećava želudac, bol s palpiranjem.

Pyometra – bolest koja se brzo razvija, a gotovo dva dana uterinska šupljina može biti ispunjena gnojem. Veliki volumen tekućine u maternici dovodi do puknuća, zbog čega se peritonitis razvija i mačka umre. Stoga, u najmanjoj sumnji, potrebno je hitno kontaktirati veterinara.

PreporučeniUzroci kubne kile na mačjem trbuhu i njegovom liječenju

4Dijagnostika i liječenje bolesti

Dijagnosticiranje pyometra u mačaka uključuje funkcionalne i laboratorijske metode istraživanja:

 • kompletan broj krvi;
 • analiza urina;
 • X-zrake;
 • Ultrazvuk maternice.

Samo uz sveobuhvatan pregled, možete napraviti 100% točnu dijagnozu.

5Pripravljanje narodnih lijekova

Potrebno je shvatiti da je nemoguće liječiti gnusnu upalu maternice s narodnim lijekovima. Oni se mogu koristiti kao terapija održavanja u sprezi s lijekovima nakon operacije.

U postoperativnom razdoblju možete koristiti infuzije i dekocije koprive, kamilice i kalendule.

6Drug i kirurško liječenje

Tijek liječenja lijekom provodi se za uklanjanje gniježđenja iz maternice, za borbu protiv patogene mikroflore i njezinih negativnih utjecaja na tijelo.

medicinaDoza za lijekoveRazdoblje korištenjabilješke
Oksitocin, Prostaglandin0,1-0,5 mg / kg tjelesne težine subkutano 1 puta dnevnoNa imenovanje liječnikaKoristi se za smanjenje i otvaranje maternice, čime se oslobađa tijelo od gnoja.
BrulamitsinInjektirano je intramuskularno, 0,2-0,3 ml 3 puta dnevnounutar 2-3 tjednaAntibiotik, dobro dokazan u liječenju pyometra kod mačaka
kloprostenol5 mg na 5 kg žive težine, subkutano, 1 puta na dan3 danaKoristi se u kombinaciji s amoksicilinom
amoksicilin20 mg po 1 kg žive mase, 1 puta na dan7 danaKoristi se u kombinaciji s kloprostenolom
Immunofon1 ml, subkutano3 danaPovećava otpor tijela. Važno je da ne propustite injekcije, inače ćete najprije morati ponoviti tečaj.

Uz farmakološko liječenje pyometra kod mačaka, moguće je očuvati reproduktivnu funkciju, ali s većim rizikom za život ljubimca zbog mogućih relapsova. Kirurgija je najradikalniji način liječenja životinje. Operacija se obavlja pod općom anestezijom, mačka je uklonjena jajnici i maternicu s gnojem. Ako je to učinjeno na vrijeme, onda postoji 80-100% šanse za oporavak.

7 Njega u postoperativnom razdoblju

Njega nakon operacije za životinje je minimalna. U pravilu, mačka se odmakne od anestezije tijekom dana, nakon čega se kućni ljubimac aktivno obnavlja. Nakon operacije, životinja mora nositi poseban postoperativni palac, štiti od infekcije u šav i ne dopušta lizanje rane. Treba ga provjeravati svaki dan, ako je suho i čisto, sve je u redu. Ako se krv oslobađa iz rane, trebate kontaktirati stručnjaka.

Nakon uklanjanja šavova, mačka se može okupati. Gotovo odmah morate dati hranu i piće, u prvim danima nakon operacije mačka može odbiti jesti. Možete pokušati ponuditi svoje omiljene poslastice. Hrana mora biti potpuna, lako probavljiva.

8Preventivne mjere

Da bi se spriječio piometra, sterilizacija životinje ostaje najbolja prevencija. Pokazuje se kada se u tijelu mačaka dijagnosticiraju hormonalni poremećaji, patološke promjene ili kronične bolesti u reproduktivnom sustavu koji mogu dovesti do rađanja bolesnih potomaka i smrti same životinje. Sterilizacija mačke smanjuje otpuštanje estrogena, odgovorno za seksualnu aktivnost životinje.Nakon sterilizacije životinje opaža se opuštenije raspoloženje, a ona ne pati od hormonskog vala. Kao rezultat sterilizacije, smanjuje se rizik od različitih tumora maternice, cista jajnika, tumora dojke, kao i drugih bolesti povezanih s reproduktivnim sustavom i uporabom hormonskih lijekova.

Ako se mačka ne sterilizira, veterinarima preporučuje provođenje godišnjeg pregleda ultrazvučnim pregledom, bez potrebe da ne koriste hormonske pripravke, potrebno je provesti parenje samo s testiranim mačkama.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: