🐈 Klamidija kod mačaka: simptomi, režim liječenja, opasnost za ljude

Uzroci, simptomi i liječenje klamidije kod mačaka

Bakterija Chlamydia psittaci iznimno je opasna. Simptomi ove bolesti su vrlo slabi, ne privlače pažnju vlasnika, tako da mnogi vlasnici ne pružaju pravodobno liječenje ljubimcu. Sve to dovodi do činjenice da se bakterije u mačjem tijelu počinju množiti u oštećenim tkivima epitela, postupno napadajući životinjski imunološki sustav. Za pravodobnu dijagnozu bolesti i početak liječenja, mačka mora biti prikazana na vrijeme veterinaru.

 • 1. Simptomi klamidije kod mačaka
 • 2. Uzroci i metode prijenosa
 • 3. razvoj klamidije kod mačaka
 • 4. opasnost od prijenosa bolesti na ljude
 • 5. Liječenje klamidije u kućanstvu.
 • 6. Prevencija bolesti kod mačaka
 • Pokaži sve

1 Simptomi klamidije kod mačaka

Klamidija je prilično podmukao bolest, teško dijagnosticirati. U većini slučajeva, jedini simptomi mogu biti vodene oči. Bolesna životinja postaje neaktivna. Iako u nekim slučajevima postoje i drugi, izraženije simptomi:

 • visoka temperatura, zbog čega je životinja troma i gubi apetit (često se manifestira u mačića);
 • česte kihanje i rinitis;
 • mačeve oči postaju crvene, postupno bubre;
 • gnojno iscjedak (konjunktivitis);
 • postupno otjecanje "trećeg stoljeća".

Vrlo često, infekcija kod mačaka je asimptomatska, to jest, u latentnom obliku, ali s upalom oka kod životinje, ona mora biti ispitana.

PreporučeniParaziti kod mačaka: njihove vrste, simptomi, liječenje

2 Uzroci i metode prijenosa

Chlamydia je uzrokovana Chlamydia psittaci. Kada mačka dolazi u dodir s zaraženim izmetom bolesne životinje, postoji velika vjerojatnost infekcije. Zbog toga se kućnog ljubimca treba pažljivo pratiti ako se nalazi u istoj prostoriji kao već bolesna ili bolesna mačka.

Klamidija se prenosi na tri načina:

 • kontakt;
 • seksualno;
 • kapljica.

Dugo vremena, samo područje na kojem žive više mačaka, koje alternativno prenose infekciju, može biti izvor infekcije. Razdoblje inkubacije za klamidiju traje od pet do petnaest dana. Najčešće se bolest manifestira u mačića u dobi od 5 tjedana, budući da stres odvikavanja od majke negativno utječe na tijelo. Odrasle su životinje rijetke.

PreporučeniSimptomi i liječenje demodikoze kod mačaka

Razvitak klamidija kod mačaka

Neko vrijeme nakon što bakterije ulaze u tijelo, pojavljuju se prvi znak bolesti – konjunktivitis, a prvo se pojavljuje samo u jednom oku. Nakon nekog vremena, bolest se prenosi u drugo oko, a iscjedak postaje gnječan. Nakon završetka razdoblja inkubacije, bolest može trajati nekoliko mjeseci, ponekad i kronično. Tijekom razvoja, infekcija i dalje utječe na različite sustave, prvo dišni sustav, zatim želučani, intestinalni i urogenitalni sustavi. To čini zarazu mačka izmet.

U čistom obliku, klamidija kod mačaka se promatra samo u početnoj fazi, nakon čega se pridružuju dodatne infekcije. To dovodi do činjenice da su bolesti mješovite, komplicirajući liječenje. Postupno, zbog bolesti, nastaje uretritis i oštećenje organa skrotuma, što dovodi do neplodnosti. Posebno često se taj učinak javlja ako se bakterija spolno prenosi.

Bolest je standardna u dva oblika:

 • subklinički, kada se bakterija aktivno replicira bez ikakvih kliničkih manifestacija;
 • latentno, tj. bez uzgoja parazita.

Nekoliko dana nakon bolesti, temperatura mačke raste, a iscjedak iz očiju postaje sve obilniji. Oči su crvene, a krvne žile u njima se nabrekle. Kada se sneezing i rinitis pridruže, bez liječenja životinja može umrijeti od plućnog edema.

PreporučeniNačelo rada ovratnika od buha i krpelja za mačke i mačke

Preosjetljivost prijenosa bolesti na ljude

Zvanično je potvrđeno da se bolest prenosi ljudima. To se događa vrlo rijetko i samo ako osoba ima vrlo slab imunitet. Klamidijskih patogena može biti više vrsta. Ljudsko tijelo je slabo podložno tipu klamidije koju pate od mačaka. Kod ljudi, bolest utječe na epitel u urinarnom traktu. Također je očitovao kršenja u organima vida, dišnog sustava i crijeva.

Ako je kućni ljubimac bolestan, tada je tijekom tog razdoblja potrebno kontaktirati s velikim oprezom, jer je zarazna. Važno je provoditi svakodnevno čišćenje wc-a, temeljito oprati sapunom i ne dopustiti maloj djeci da dotaknu bolesnu životinju. Klamidija je uglavnom bolest uličnih mačaka, a ne domaćih, tako da je rizik infekcije kod ljudi neuobičajeno nizak, jer se u svakodnevnom životu rijetko događa sudar s takvom životinjom.Štoviše, za infekciju treba vrlo bliski kontakt s bakterijama. To se ne događa ni sa kućnim ljubimcem, a one bakterije koje pada na objekte kućanstva s izlučevinama iz očiju su prilično nestabilne i male da nose prijetnju.

Ekstremni slučaj infekcije životinja manifestira se kod atipičnog klamidijskog konjunktivitisa, koji je prilično blaga, ali zahtijeva poseban tretman. Njene posljedice nisu ozbiljne.

Liječenje klamidije u kućanstvu

Klamidija kod mačaka može se izliječiti i kod kuće. Tijek liječenja uvijek propisuje liječnik pojedinačno, na temelju rezultata analize nakon prikupljanja sluznice.

U slučaju klamidije, samo antibiotici koji pripadaju tetraciklinskoj skupini mogu pomoći. Trebaju se primjenjivati ​​dulje vrijeme (najmanje tri tjedna).

Kako bi se spriječio nuspojava u obliku disbakterijusa, mačka treba biti hranjena bakterijama mliječne kiseline, dodavajući jogurt u kapsule ili Linex na dijetu.

Nakon točne dijagnoze veterinar bi trebao propisati injekcije antibiotika (tetraciklin, metaciklin). Postoje i drugi antibakterijski lijekovi, ali manje su učinkoviti.Ako je životinja previše iscrpljena, tada prije injekcije stavite IV. Liječnici propisuju lijekove koji povećavaju razinu magnezija i željeza.

Da biste dobili osloboditi od konjunktivitisa, morate oprati maca oči s kamilicom decoction ili razmazati s tetracycline mast.

Kada su nestali svi simptomi bolesti u životinji, potrebno je nastaviti primjenjivati ​​lijekove još tjedan dana. Ako postoji nekoliko mačaka kod kuće, svi bi trebali biti tretirani istodobno kako bi se spriječilo širenje.

Kada je prošla opasnost od bolesti, potrebno je proći analizu kako bi se osiguralo da u tijelu kućnog ljubimca nema bakterija.

Prevencija bolesti kod mačaka

Cijepljenje mačaka pomaže u sprečavanju klamidije. Uvođenje cjepiva ima niz prilično ozbiljnih nuspojava, pa je nepoželjno napraviti kućni ljubimac ako u blizini nema zaraze infekcije.

Najbolja opcija za zaštitu životinje od infekcije smatra se stalnim praćenjem ljubimca i posjetom veterinarku koji može preporučiti smanjenje kontakta mačke s drugim životinjama, posebno ako izaziva zabrinutost.Prije viskozne životinje potrebno je testirati obje mačke za prisutnost bolesti, jer se često seksualno prenosi.

Nema nikakvih prirodnih imuniteta kod mačaka protiv klamidije, pa pažljivo pratite prehranu. Nakon bolesti, mačje tijelo ne proizvodi protutijela, pa postoji mogućnost ponovne infekcije. Vrlo je važno spriječiti ulazak bolesti u kroničnu fazu, jer to dovodi do neplodnosti ili tumora genitalnih organa.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: