🐈 Povećana salivacija mačaka - uzroci i liječenje

Uzroci povećane salivacije kod mačaka

Imajući mačka u kući, mnogi ljudi ne razmišljaju o njezinoj mogućoj viseći salivaciji. No, kada se suočava s tim problemom, vlasnik počinje tražiti kako se nositi s tim. Stoga, morate unaprijed znati uzroke slinjenja mačaka kako biste spriječili takvu bolest u vašem kućnom ljubimcu na vrijeme. A onda će vas životinja moći zahvaliti svojim iznenađujuće dobrom raspoloženju.

sadržaj

 • Značajke procesa
 • Očigledni znakovi
  • Znakovi da mačka neprestano drogira:
 • Zašto se to događa
  • Glavni razlozi
 • Drooling kao nuspojava
 • Nužne radnje domaćina
 • Metode liječenja
 • Preventivna akcija

Značajke procesa

U tijelu životinje, sline obavlja niz važnih funkcija. Prije svega, zaštita zuba, desni i sluznice mačjih usta od bilo kakve štete. Omekšava hranu kako bi lakše progutala. I osim stimulira receptore jezika.

Ova tekućina stalno proizvodi žlijezde slinovnice. A kada dođe do snažne salivacije, to se, napose, obilno od mačjih usta. Taj se proces naziva hipersalivizacija. I razlozi za ovaj fenomen mogu biti mnogi.

Očigledni znakovi

Kada se neka bolest očituje u mačiću, ne može se približiti vlasniku i reći mu o tome. Stoga, morate stalno pratiti kućni ljubimac, posebno proces salivacije. Uostalom, svaka se bolest može pretvoriti u kroničnu bolest.

© shutterstock

Znakovi da mačka neprestano drogira:

 • mokri vrat, brada i kaput na prsima kućnih ljubimaca;
 • životinja redovito proguta slinu;
 • vrlo često se isperu;
 • utrlja protiv namještaja i ugla u kući;
 • Jezik kućnog ljubimca je letargičan, ponekad i pada;
 • mokre točke mogu se vidjeti u spavaćem kutu životinje.

Ako vlasnik vidi takvo ponašanje u svojoj mački, odmah se obratite veterinarki za pomoć.

Zašto se to događa

Vješanje salivacije u mačkoj može biti iz više razloga. Podijeljeni su u nekoliko kategorija. I prema tome, lako je odrediti zašto vaš ljubimac ima toliko mnogo drobljenja.

Glavni razlozi

Najozbiljnija bolest može biti infekcija ili čak prisutnost neoplazme u životinjskom tijelu. U slučaju ove bolesti, izuzetno je teško sletjeti.Situacija je slična trovanju mačke. Pored povećane odvajanja sline, kućni ljubimac ima slab izgled, gubi apetit i može imati povraćanje.

U slučaju problema vezanih uz usnu šupljinu, oni su također obilježeni bogatom salivacijom. Osim toga, mačka će žvakati hranu polako i pažljivo, s teškoćom da ga proguta. Istodobno, jezika kućnog ljubimca je izbačena i, osim iznimne salivacije, iz usta će biti neugodan miris.

Takvi simptomi su uzrok gastrointestinalnih bolesti. Osim toga, to može biti alergijske reakcije ili prisutnost crva u kućanstvu. I može izazvati kasno liječenje crva ili neadekvatno cijepljenje.

Opasnija bolest je bjesnoća. A kad se mačka iz usta šlja zbog prisutnosti ove bolesti, odmah je potrebno započeti s liječenjem. Uostalom, takva se bolest smatra vrlo opasnom ne samo za životinju, nego i za ljude.

© shutterstock

Drooling kao nuspojava

Postoji nekoliko razloga zašto tijelo tako reagira na različite promjene u onome što se događa s kućnim ljubimcem:

 • Nakon velikog šoka, rezultat će biti poremećaj u živčanom sustavu životinje.
 • Prije nego što jedu mačke, postoji povećanje salivacije.
 • Tijekom liječenja, kada se ljubimcu daju neugodne tablete za okus.
 • Kada mačka nudi novu hranu, različitu od prethodne u okusu.
 • Kao rezultat pretjerane komunikacije s djecom.
 • U nekim životinjama – reakcija na milovanje vlasnika.

Svi gore navedeni uzroci uzrokuju povećanu salivaciju kod mačaka, a to izravno utječe na njihovo zdravlje. Stoga je potrebno pravodobno dijagnosticirati bolest i odmah ga podvrgnuti liječenju.

Nužne radnje domaćina

Prilikom drobljenja mačaka, neprestano izlaganje jezika ili drugog neprirodnog ponašanja, odmah se obratite veterinaru. On će propisati određene testove ili ispitati bolesnog ljubimca kako bi postavio dijagnozu. I tek nakon toga moći će se početi liječiti.

Tijekom posjeta liječniku, potrebno je detaljno opisati zadnjih nekoliko dana, tijekom kojih mačka ima vješanje drooling. Kakav je bio apetit, promjene u prirodi životinje i njezin izgled. Ne manje važne informacije su informacije o cijepljenju, korištenim drogama i mogućim učincima toksina. Na taj način možete saznati zašto mačka ima snažnu salivaciju i propisati točan tretman.

Ako se strano tijelo nalazi u grlu, životinje ga moraju ukloniti.To se može odrediti nakon što liječnik vidi i ispituje rendgenske zrake. I tek tada, izvlačenje kosti ili čak igračke, liječnik liječi usnu šupljinu dezinficijensom kako ne bi zarazili ranu.

© shutterstock

Metode liječenja

Potreban kriterij za određivanje prekomjerne salivacije je isporuka svih testova koje je propisao liječnik. Ako su izmet i krv, onda im možete pomoći da saznate o prisutnosti crva u životinji. U slučaju uriniranja, rezultati će pokazati moguće promjene u urinarnom sustavu kućnog ljubimca.

Nakon što prođe sve potrebne testove i druge postupke, veterinar će moći pronaći uzrok obilne slinavke. Osim toga, on će napraviti točnu dijagnozu i dati preporuke u vezi s liječenjem. I to će pridonijeti oporavku mačke i istodobno utjecati na povećanje funkcije žlijezda slinovnica.

Kada liječnik otkrije ozljede ili rane u ustima životinje, propisuje određene kapljice i masti., Prvo znači da trebate kapati na jeziku mačke, a drugi za podmazivanje grla i unutrašnjosti usta. Potrebno je za ozdravljenje rana i oporavak kućnog ljubimca.

U ozbiljnijim slučajevima nužna je potpuna dijagnoza. To će vam pomoći u određivanju uzroka obilne slinavke, stupnja bolesti i mogućih načina liječenja. U nekim slučajevima može biti potrebna hospitalizacija.

Preventivna akcija

Kada mačka počne pušiti, odmah se obratite veterinaru. No, ponekad, kako bi se spriječile takve situacije, potrebno je spriječiti takve bolesti, osobito obilne drooling. I u budućnosti, ne brinite o zdravlju vašeg ljubimca.

 • Redovito čistite usta životinja (zubi, jezik).
 • Kapi iz buha moraju se nanositi na vunu na mjestima gdje ih mačka ne može lizati.
 • De-worming u pravom trenutku.
 • Redovite preglede liječnika kako bi se izbjegla ozbiljna bolest.

Samo takva prevencija pomoći će vašem ljubimcu da se ne razboli. Uostalom, stalno praćenje zdravlja mačke neće doprinijeti visi salivacija.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: