🐈 Grčevi mačke: razlozi, što učiniti?

Uzroci i liječenje grčeva mačaka: što učiniti?

Napadaji grčeva u mačkama pojavljuju se neočekivano i izgledaju zastrašujuće. Oni nisu bolest sama po sebi, ali ukazuju na razvoj teške bolesti u tijelu kućnog ljubimca. Odredite točnu dijagnozu samo od strane kvalificiranog veterinara. U svakom slučaju, potrebno je znati o promjenama koje se javljaju u životinjskom tijelu za brzu eliminaciju bolesti. Prisutnost agresije je prvi znak konvulzija u mačiću.

 • 1. Simptomi kod grčeva mačaka
 • 2. Utvrđivanje uzroka napada
 • 3. Bolesti koje uzrokuju grčeve
 • 4. Prva pomoć kućnom ljubimcu
 • 5. Veterinarska pomoć

1 Simptomi kod konvulzija mačaka

Životinja tijekom konvulzivnog napadaja doživljava akutnu bol, koja je približno slična onoj koju osoba pati tijekom kontrakcije mišića. Šape slučajno i nasumično trzaju u različitim smjerovima. U drugim slučajevima, udovi su napete i prešani do trbuha.

Mačji učenici su uvećani, brkovi su se šištali u različitim smjerovima ili su pritisnuli lice. Pet glasno vrisne, ali ne dopušta osobi da dotakne sebe pa čak i pokazuje agresiju prema njemu. Vlasnik kućnog ljubimca neće prepoznati glas.S redukcijom stražnjih nogu, životinja pada i povlači udove.

Tijekom konvulzija, životinja je toliko uplašena da se čak boji se kretanja. U nekim slučajevima, ljubimac pokušava ustajati, ali ti pokušaji nisu okrunjeni uspjehom, jer se stražnje noge trzaju i životinja ponovno pada. S posebnim akutnim napadima iz usta pjena se oslobađa, a ponekad dolazi i prisilno pražnjenje mokraćnog mjehura.

Ubrzo prestaje konvulzije mačke, dolazi redom i nastavlja se ponašati na uobičajeni način. Neki vremenski period ponekad ne prepoznaje svoj dom, ljude, zbunjuje poznata mjesta.

PreporučeniZašto mačka limping na njegovu stražnjoj šapa bez vidljivih ozljeda i što učiniti u ovoj situaciji?

2. Utvrđivanje uzroka napadaja

Vlasnici rijetko uzimaju kućne ljubimce nakon napada na veterinara sve dok se simptomi ne ponove. Ovo je ozbiljna pogreška, jer napadaji mogu signalizirati razvoj ozbiljne bolesti koju može odrediti samo kvalificirani stručnjak.

Da bi se utvrdila točna dijagnoza, liječnik će provesti niz istraživanja s mačkama, koji uključuju:

 • MRI mozga;
 • biokemijski test krvi;
 • Ultrazvuk trbuha i trbuha;
 • prsima x-zraka;
 • EKG srca.

Gore navedeni postupci se odvijaju dulje vrijeme, tako da veterinar propisuje kućnog ljubimca protiv napadaja kod kućnih ljubimaca, što se mora poduzeti prije nego što su svi testovi spremni. Doziranje lijekova ovisi o dobi i tjelesnoj težini mačke.

PreporučeniMačka šapa je natečena: uzroci i liječenje

3D bolesti uzrokuju konvulzije

U većini slučajeva, napadaji su uzrokovani razvojem epilepsije, ali postoje i druge bolesti u kojima se ovaj simptom manifestira. To uključuje tumore mozga, metaboličke poremećaje.

Sljedeći uzroci ovih simptoma su zarazne bolesti:

 • tempera;
 • bjesnoće;
 • toksoplazmoza;
 • gljivične bolesti.

Grčevi mogu poslužiti kao znak nedostatka vitamina B1, vaskularnih poremećaja i ozljeda kranijalnog odjela.

Konvulzija ponekad ukazuje na nedostatak glukoze u krvi (hipoglikemija), koja obično prati bolesti jetre i dijabetes. Hipokalcemija je slična, to jest nedostatak kalcija u krvi.Ona, pak, posljedica je zatajenja bubrega i kršenja ekskretornog sustava.

Trovanje, opijanje štetnim tvarima, bolesti crijeva izazvanih parazitima također mogu uzrokovati konvulzije. Mogu se pojaviti zbog poremećaja štitne žlijezde.

Najviše neugodan uzrok konvulzija kod mačaka je agoncija prije smrti, obično popraćena napadajima. U takvim situacijama životinja rijetko pomaže nekome i umire za nekoliko minuta.

Ovo je popis glavnih, ali ne i svih mogućih uzroka razvoja napadaja kod mačaka. Takvo veliko raspršivanje bolesti koje uzrokuju napadaj ukazuje na teškoću uspostavljanja točne dijagnoze.

PreporučeniKako razumjeti da mačka ima bol u trbuhu: glavni znakovi

4 Prva skrb za kućne ljubimce

Grčevi životinja izgledaju prilično zastrašujuće, a vlasnik se traži da se ne paniče i zadrži prisutnost uma. Potrebno je ukloniti od potresanja u napadu životinje sve predmete koji mu mogu uzrokovati fizičku štetu tijekom nepažljivog kretanja.

Morate pokušati zamotati mačku u deku.U toplini će postati lakše, a ljubimac neće biti u stanju povrijediti ništa. Preporučljivo je zaštititi ruke, jer životinja u ovoj situaciji pokazuje ljutnju i može čak ugristi.

Postoji tehnika masaže za ljubimce tijekom napada. U stanju grčeva, možete pokušati postaviti mačku na mekanu glatku površinu i nježno ublažiti ugovoreni dio. Nakon toga, noge i donji dio životinje trebali biste pričvrstiti grijaću podlogu ili bilo koji drugi spremnik s toplom vodom.

Zaplijenjenost obično traje manje od 5 minuta, ali strah i zbunjenost mačke dulje traju. Ne možete je ostaviti na miru. Vlasnik mora smiriti i utješiti životinju udarcima, milima i dobrim riječima.

Tijekom napada i nakon njega, možete pokušati staviti nekoliko kapi valocordin ili Corvalol na vašem jeziku. Ti lijekovi će umiriti životinju i olakšati njegovu patnju. Ne mogu se dati drugi lijekovi bez preporuke stručnjaka.

Nakon završetka konvulzija na pristupačnoj udaljenosti od mačke, poželjno je staviti zdjele vode i odredbe, s obzirom da se neko vrijeme ne može pravilno kretati u svemiru.Posebno prisiljavanje životinje da jede ili pijete nije preporučljivo.

U nekim slučajevima grčevi se javljaju u neobrađenim mačkama. Nakon kastracije, napade prestaju.

Ako se konvulzije prvi put dogodile s mačkom i brzo završile, tada nije potrebno prijeći na kliniku veterinaru. Ali ako je napad trajao duže od pet minuta, ili se ponovio, ili se nije dogodilo u odrasloj životinji, već u mačiću, potrebno je što prije dostaviti ljubimac liječniku. Nositi životinju posebnim nošenjem.

5Za pomoć

Ispravnost dijagnoze bolesti ovisi o tome koliko preciznih informacija o mačiću i simptomima njegovih zdravstvenih problema koje liječnik prima od vlasnika. Također trebamo informacije o prehrani svakodnevnice, o prenesenim bolestima i o korištenim lijekovima. Potrebno je objasniti liječniku kada je došlo do napadaja – tijekom spavanja ili budnosti kućnog ljubimca.

Uobičajeno, veterinari propisuju sljedeće lijekove za liječenje napadaja:

 • Primidon je vrlo učinkovit lijek protiv epilepsije, koji se koristi za liječenje ne samo mačaka, već i drugih životinja i ljudi;
 • Phenobarbital je lijek koji zaustavlja napadaje kod kućnih ljubimaca u roku od nekoliko minuta nakon injekcije, pod uvjetom da je doziranje ispravno izračunato.S produljenom uporabom u preostalim tvarima akumuliraju se životinje, tako da se životinja mora redovito provjeravati za njihovu prisutnost;
 • Pagluferal je lijek temeljen na fenobarbitu.

Navedena sredstva na ovaj ili onaj način imaju opojni učinak, stoga ih kupujte u ljekarnici bez recepta neće uspjeti.

Nakon što je liječenje propisano, potrebno je strogo slijediti upute veterinara i vratiti mu se u slučajevima recidiva.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: