🐈 Usporedba mačje hrane (suha, mokra): analiza po sastavu, tablica

Usporedba analize mačje hrane i sastava

Mnogi vlasnici odabiru gotove hrane za svoje kućne ljubimce kao dobru prehranu. To je izvor proteina i svih esencijalnih hranjivih tvari koje mačka treba. No, zamjena prirodne hrane bez štete zdravlju hrane može se samo ako je odabrana ispravno. Da biste to učinili, morate znati što treba sadržavati u njemu, koje su komponente korisne, kao i provesti usporednu analizu različitih marki.

 • 1. Analiza sastava mačje hrane
 • 2. Raznolikost hrane
 • 3. Mogućnosti izbora hrane za mačku

1 Analiza sastava mačje hrane

Detaljna studija o sastavu hrane mora uzeti u obzir da može sadržavati štetne tvari. Stoga je važno osigurati da na pakiranju nema štetnih sastojaka štetnih za zdravlje mačke. To uključuje:

 • Šećer, karamel, glikol, celuloza.
 • Umjetna boja E127 (doprinosi razvoju raka).
 • Veliki broj odrezaka. U jeftinoj hrani, ovaj koncept znači otpad koji osoba ne jede (kljun, koža, perje).
 • Riječ "meso", bez dodatnih objašnjenja. Paket mora navesti vrstu mesa i njegovu ocjenu.
 • Antioksidansi E324, E320, E321, koji na kraju utječu na jetru.
 • Konzervansi, okusi i aromati.

U dobrom hranjenju (suho ili mokro) postoje:

 1. 1. Meso (piletina, govedina, puretina, zec, riba) – treba biti u sastavu na prvom mjestu. Masena frakcija u ukupnom volumenu – ne manje od 35%.
 2. 2. Protein (jaje ili mlijeko) – 20%.
 3. 3. Kvalitativni ostatak – 10%.
 4. 4. Povrće (krumpir, riža, pšenica, zob, grašak) – ne više od 25%.
 5. 5. Minerali i vitamini (askorbinska kiselina, kalcij, kobalt, željezni sulfid, oksid željeza, bakar, cink, vitamini E, C, B5, H, K, B3, B6, B2, Bl).

Prilikom odabira hrane za svog kućnog ljubimca treba obratiti pažnju na dnevnu stopu hranjenja. Trebate odabrati onu u kojoj je proglašena najniža vrijednost.

PreporučeniOriJen mačka hrana: glavni tipovi i upotreba

2 Vrsta napajanja

U trgovinama za kućne ljubimce predstavljala je ogromnu količinu suhe i vlažne hrane za kućne ljubimce s četiri noge. Ali nisu svi od njih korisni. Stoga, prilikom odabira proizvoda, potrebno je proučiti ono što je napisano na pakiranju, a to je da obratite pažnju:

 • u zemlju proizvođača (preferira se prehrana proizvedena u Kanadi, Velikoj Britaniji, Danskoj, Njemačkoj i SAD-u);
 • feed tvrtki (mnoge marke imaju veliki broj pozitivnih recenzija);
 • o sastavu hrane.

Važno je proučiti klasifikaciju hrane ovisno o pripadnosti određenoj klasi i provesti komparativnu analizu.

klasastrukturaProcjena korisnosti ili šteteprimjeri
ekonomijaKukuruzni sok, gluten, životinjska mast, sojina brašna, otpad (reciklirana koža, kljun, kosti), okusi i aditivi
 • Zbog arome može biti zarazna hraniti.
 • Za zasićenje mačka jede nekoliko puta više nego što bi trebalo biti.
 • Pije puno vode.
 • Česta potrošnja dovodi do problema s trbuhom.
 • Apsorpcija 60-65%
Whiskas, Kitekat, Oscar, mačka i hrana, Friskies, Felix
premijaPšenice, životinjska mast, brašno, bjelančevine, meso, vitamini, minerali
 • Postoji podjela po dobi (mačići, starije osobe), svrha (za povlačenje vune, steriliziranih mačaka).
 • Mačka troši manje hrane od klase gospodarstva, tako da nema velikog opterećenja bubrega.
 • Objašnjenje 70-75%.
 • Idealna vrijednost za novac
Royal Canin, Pro Nature, brda, sretna mačka, PurinaPro plan, Sheba, Eukanuba
superpremiumVisoka kvaliteta žitarica, visoko meso, vitamini, minerali, minimalni okusi i aditivi
 • Sadrži sve potrebne tvari za zdravlje.
 • Osjetljivost 85-95%.
 • Dizajniran da odgovara pasmini mačaka
1st Izbor, Nutra Nuggets, Arden Grange, Acana
holističkiPiletina, losos, piletina ili losos, škrob, grašak, piletina
 • Postoje samo kvalitetni sastojci.
 • Nedostatak okusa i aroma.
 • Biljne komponente se ne tretiraju pesticidima, a životinje se uzgajaju bez hormona.
 • Možete kupiti samo rezerviranjem
Innova, Evo, Ljudski stupanj (Holistik), Idi i sada Holistik

Ispod je tablica koja uspoređuje feedove različitih klasa (ekonomija, premija) po sastojcima. Ovdje je ilustrativni primjer sastava proizvoda jer se smanjuje.

SastojciWhiskas Eukanuba mačića
1Kukuruzne granulePileće meso
2Obrazi (piletina)Obrazi (piletina)
3Bez glutena kukuruzapalentom
4Životinjske mastiKukuruzne granule
5PiletinaŽivotinjske masti
6Zobena brašnaPulovna repa

Iz tablice se može zaključiti da je sastav Eukanuba (premium klasa) bolji od Whiskasa. Na prvom mjestu označava meso pilića, a zatim i piletinu. Također su prisutne životinjske masti nepoznatog podrijetla, ali cjelokupni sastav je bolji od hrane za životinje. U Whiskasu se na prvom mjestu nalaze piljevina, koji se mogu sastojati od recikliranih pera, kljuna i drugih otpadaka, kao i takvih štetnih tvari kao glutena,kukuruzno brašno i razne aromate.

3 Osobine za mačje hrane

Znanstvenici su dokazali da šteta od stalne uporabe dobre suhe i vlažne hrane ne postoji. Njihov sastav je gotovo identičan, samo se razlike sastojaka razlikuju.

Najprije morate shvatiti kako proizvesti suhu hranu. Prvo, stručnjaci pripremaju recept. Zatim ga izradi posebni stroj, peče i daje mu potrebni oblik. Nakon toga masnoća se nanosi na komade, što čini proizvod ukusnim.

Prema zakonu, proizvođač mora na pakiranju naznačiti udio konačnog proizvoda, a meso koje se obrađuje ne posjeduje udjel veći od 50%. Idealan omjer količine mesa do ukupnog volumena iznosi 35%. Stoga, u suhoj hrani na pakiranju, meso može biti označeno daleko od prve linije popisa sastojaka.

Razlika između suhe i konzervirane hrane je vlaga. Ako znate postotak vlage, tada možete izračunati točan postotak proteina i ugljikohidrata. Na primjer, morate izračunati postotak vlakana. Da biste to učinili, morate proučiti sastav naveden na pakiranju: vlažnost – 80%, udio suhog ostatka – 20%, vlakno – 5%.Da biste izračunali udio vlakana ispravno, morate ga podijeliti prema udjelu suhog ostatka, odnosno 5% podijeljeno s 20%. Rezultat je 0,25 ili 25%. Slično tome, možete izračunati udio proteina i ugljikohidrata.

Vrijedno je obratiti pozornost na biljne, životinjske masti. Čak i ako je meso u sastavu na prvom mjestu, to ne znači da sadrži najveću količinu u vlažnoj hrani. Možda je to: brašno, mekinje, kukuruz su prikazani u malim frakcijama, ali ako ih sve zajedno, ispostavilo se da njihov ukupni udio znatno premašuje postotak sadržaja mesa.

Još jedan važan detalj: ako je paket označen okusom (znači "s okusom"), onda umjesto stvarnog mesa u hrani postoje razni aditivi koji oponašaju okus. Namijenjeni su privlačenju pažnje ljubimca, ali imaju vrlo negativan učinak na stanje zdravlja.

Ako hrana označava "100% meso" ili sve, onda je vrijedno odbiti kupiti ovaj proizvod jer se svaka hrana ne može sastojati isključivo od jednog proizvoda. Zaključak se predlaže: prodavatelj ukazuje na netočne podatke, što znači da se ne biste smjeli povjeriti takvom proizvođaču.

Odabir hrane za četveronožne ljubimce nije lako. I prije nego što zaustavite izbor na određenom proizvodu, pažljivo pregledajte informacije o paketu. Uostalom, mačja hrana je vrlo važna, a zdravlje ljubimca izravno ovisi o tome.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: