🐈 Ušice u mačkama - je li opasno za ljude?

Ušica za uši kod mačaka: je li opasno za ljude

Otodekteza je vrlo neugodna bolest uzrokovana pojavom zvijezda ušiju u životinji. Često se događa kod kućnih ljubimaca, uglavnom kod mačaka i pasa. Druge se životinje također razbole od njih – na primjer, lisice i druge krznene životinje. Pitanje je je li uši grinja u mačkama opasne za ljude, mnogi vlasnici su zabrinuti, koji su suočeni s bolesti svog ljubimca.

sadržaj

 • Simptomi bolesti
  • Znakovi koji se mogu pratiti otodektoz:
 • Dijagnoza i liječenje
 • Može li se osoba zaraziti životinjom?
 • Prevencija otodekoze

Što čini parazit, kako je životinja zaražena, kakvi su simptomi karakteristični, da li se bolest prenosi osobi, važno je znati svima koji imaju pse ili mačke u kući.

Simptomi bolesti

Ušna grinja je sićušan artropod-parazit, idealno stanište čija je toplina i vlaga. Zato se obično smjeste u uši pasa i mačaka, uzrokujući ušne uši ili otodektu.

Netko vjerojatno neće moći vidjeti ovaj kukac golim okom, ali je vrlo lako primijetiti znakove njegove aktivnosti.

Prije svega, bolest utječe na male mačiće koji mogu biti zaraženi mačkama, a mlade životinje su skloniji tome u prvoj godini života. Ali u odraslima se može nalaziti krpelj.

© shutterstock

No, nema jamstva da mačka neće zaražen krpeljom ako nikada nije bila na ulici. donijeti parazit ili njegove ličinke koje osoba može s ulice – na primjer, na cipelama ili ako je imao kontakt s bolesnom životinjom.

Ako u kući postoji više životinja, tada izgled otodekoze u jednoj od njih nosi rizik infekcije za druge pa morate pažljivo pregledati uši svih kućnih ljubimaca.

U početku, kada se u mačkome uhu pojavljuje tamno cvjetanje – smeđe kore i mrvice, osoba može preskočiti početak bolesti, uzimajući ga kao običnu prljavštinu. Istodobno, ako ga očistite, crustovi će se uskoro pojaviti. Ovo sugerira da je vrijeme da se oglasite alarmom i počnete tretirati životinju.

Znakovi koji se mogu pratiti otodektoz:

 • Unutarnji dio mačjeg uha postaje crven, postaje prljav, ima kora i ostaci vitalne aktivnosti krpelja, slično mrvicama mljevene kave.
 • Mačka je zabrinuta, tresla glavom, ozbiljna svrbež često ga češlja uši.
 • Loši miris iz ušiju.
 • Temperatura može porasti.
 • Ako se propadne pojava bolesti, u naprednom stadiju uho počinje da se mokra, pojavljuju se gurgling zvukovi, mogu biti zagađene ispuštanja.

Uši kod mačaka su opasni, jer ako se ta bolest ne liječi, ona može dati veliki broj komplikacija: sekundarne infekcije od ogrebotina, gljiva. Toksini koji izlučuju grinje, oslabljuju tijelo životinje i nanose štetu zdravlju.

Ako započnu upalu, može utjecati na srednje i unutarnje uho, uzrokovati gluhoću ili čak uzrokovati upalu meninga, koja je već puna smrti.

Takve komplikacije su prilično rijetke, uglavnom u slabim životinjama, ali ipak je potrebno poduzeti mjere.

© shutterstock

Dijagnoza i liječenje

Ako mačka ima znakove otodekoze, treba pokazati veterinara. On će uzeti struganje, utvrditi ispravnu dijagnozu i propisati liječenje.

Obično, nije teško liječiti otodecosis – to će biti postupci za čišćenje aurikula i pokapanje posebnih kapi. Antihistaminici i posebne masti olakšavaju iritaciju i crvenilo od grebanja.

Ako, pored krpelja, postoji i lezija s gljivicom ili bakterijama, tada će se propisati dodatni antibakterijski i antifungalni lijekovi.

Može li se osoba zaraziti životinjom?

Nije teško razumjeti brige vlasnika o temi krpelja uha nekoj osobi, jer među životinjskim bolestima postoje takvi koji se prenose ljudima, stoga se apsolutno želite zaštititi sebe i vaše voljene, a posebno djecu, od opasnosti.

Zabluda da je ulja grla u mačkama zarazna ljudima nije neuobičajena. Srećom, ne biste se trebali brinuti zbog toga – ne prenose se osobi. Ponekad postoje neke druge vrste uho grinja u ljudi. – u osnovi, oni su donijeli turista iz vrućih egzotičnih zemalja, ali mačke također ne inficiraju takve krpelje, oni utječu samo na ljude. Jedna od vrsta parazita koja utječe i na domaće životinje i ljude je svrbež.

© shutterstock

Nema ni jednog slučaja u svijetu koji je povezan s činjenicom da se ušna školjka u mačaka prenosi ljudima. Međutim, neki problemi s zdravljem mačjeg krpelja i dalje mogu isporučiti. Prije svega, može uzrokovati alergije kod osobe koja je predispozicija za to.

Prevencija otodekoze

Kako bi se spriječila infekcija, dovoljno je da osoba slijedi neka jednostavna pravila:

 • Redovito pregledajte uši uši, kada postoje sumnjivi znakovi, pokazuju mačiću liječniku.
 • Zaštitite kućne ljubimce od kontakta sa beskućnicima, ako je osoba u kontaktu s sumnjom životinjom, operite ruke, operite odjeću i operite cipele prilikom dolaska kod kuće.
 • Redovito dezinficirati posteljinu, nemojte koristiti higijenske predmete drugih ljudi.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: