🐈 Uši u mačkama [pedikuloza]: Je li opasno za djecu kako postupati

Uši mačaka

Mačji uši (pedikuloza) – paraziti koji žive na krznu životinja i hranjenje na keratinizirane slojeve kože. I barem oni se ne prenose čovjeku, životinja može pružiti opipljivu nelagodu. Članak će vam pomoći da saznate kako odrediti prisutnost uši u mačiću, koliko su opasni i kako riješiti životinju ušiju.

sadržaj

 • Kako izgledaju
 • Načini infekcije
 • simptomi
 • Više nego opasno
 • Kako postupati
 • Folk metode

Veličina mačka uši Zbog uši na koži mačke pojavljuju se ogrebotine Mačke za uši (3D modeliranje)

Nakon pregleda fotografije, možda ste shvatili da mačka nema uši, ali još uvijek buhe. Pročitajte više o kontroli buha.

Načini infekcije

 1. Po kontaktu bolesne životinje s zdravom.
 2. Kroz alate koje groomer koristi prilikom šišanja mačaka.
 3. Prilikom hvatanja bolesne i zdrave životinje od strane osobe, bez pranja ruku.

Simptomi infekcije

Na mnoge načine, znakovi uši i infekcije buha kod mačaka su slični., međutim, drugi su skakali i aktivnije se kretali. Ljepotica može biti procijenjena pojavom gnjida u mačju krzna. Drugi simptomi infekcije:

 • životinja postaje nemirna, "jerky", nervozna, kao insekti ga ugrize stalno;
 • mačka često itches, i pokušava osloboditi svrbež ne samo s kandžama, ali ponekad sa zubima;
 • na tijelu mačke svibanj pojaviti ćelav mjesta zbog gubitka kose;
 • ogrebotine i rane pojavljuju se na koži zbog grebanja;
 • na dodir možete vidjeti da je koža mačića ili odrasle mačke postalo grubo, dermatoza, ekcemi su se pojavili;
 • vizualno u vuni, možete vidjeti ne samo ličinke (gnjide), već i izlučivanje uši, koje izgledaju kao crni papar.

Što su opasne mačke uši

Ako vrijeme ne primjećuje infekciju ušima, mačka može izgubiti dio krzna.

Košulja kože može krvariti, oni lako mogu dobiti infekciju koja može ozbiljno štetiti zdravlju vašeg ljubimca ili čak dovesti do smrti.

Uši u mačkama i mačkama – nositelji crva, odnosno jaja. Tijekom vremena, crvi potpuno iscrpljuju mačku, jer se hrane organskim tkivom, krvlju i limfom životinje, mogu uzrokovati crijevnu opstrukciju, a razgradnja mrtvih pojedinaca dovodi do opijenosti tijela.

Vidi također: Kako se brinuti za vunu mačaka.

Kako liječiti pedikulozu mačaka?

U uvjetima veterinarske klinike, koristi se 0,1% ili 0,2% otopina "Butox" ili "Stomazan", međutim vlasnici ne bi trebali eksperimentirati s tim lijekovima kod kuće.

Samoobrađivanje pedikuloze mačaka moguće je s preparatima na bazi piretrina (šamponi, prašci, sprejevi). Vrlo učinkovit sprej za mačke "Fipronil".

Uz zadatak da oslobodi mačku ušiju, lijekovi namijenjeni ubijanju buha rade izvrsno, jer su također i insekticidi. Za samostalan tretman bez posjete veterinaru koristit će se sljedeća sredstva:

 1. kapi ("Front Line", "Leopard", "Hartz", "Bayer", "Advantiks"). Nanose se u podnožju lubanje, na grebenu, duž kralježnice i na podnožju repa.
 2. Sprejovi ("Frontline", "Hartz", "BlochNet"). Spreji trebaju tretirati cijelu kosu životinje i spriječiti ulazak vode nekoliko dana u tijelo, te mora biti osigurano da mačka ili mačić ne lizati insecticoacaricidal sprejevi.
 3. šamponi ("Meadow", "Demos Lux", "Rolf Club", "Delicates", "Phytoelite"). Ti su alati manje učinkoviti od specijaliziranih lijekova, ali s malim stupnjem infekcije mogu se nositi s ušima u mačića ili odraslih mačaka.

Sva ta sredstva utječu uglavnom mladim i odraslim ušima, nitima, u većini slučajeva ne boji se.Zbog toga je nužno re-procesirati insekticidne preparate u 10-14 dana, kada će larve prethodno položene izrezati, ali neće proizvoditi potomke.

Ako su uši uočeni uši, bilo koji se način treba koristiti u nižoj dozi (obično je navedeno u uputama za pripremu).

Za prevenciju pedikuloze mačaka možete koristiti univerzalne ovratnike od krpelja i buha ("Hartz", "Barsik", "Celandine", "Kiltix"), ali morate zapamtiti da mogu uzrokovati alergijsku reakciju kod životinje.

Nakon što je moguće ukloniti mačke uši, potrebno je provesti neplaniranu deworming.

Folk metode

Ako je nemoguće koristiti kupljene lijekove, možete koristiti tradicionalne metode liječenja uši kod mačaka.

Najpopularniji je dekocija pelina.

Za dvije čaše vode trebate uzeti 1 žlicu suhe trave ili 2 žlice svježeg lišća. Puna je napunjena kipućom vodom, omotana u ručnik i ohlađena na sobnu temperaturu. Nakon toga, uz pomoć pamučne podloge, potrebno je obraditi cijelu kosu životinje, gurajući je tako da će dekocija također pasti na podsloj.

Nakon obrađivanja dekocija pelina, morate pažljivo češljati mačku s malim, češćim češaljom za uklanjanje mrtvih kukaca, njihovih ličinki i izmeta.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: