🐈 Urolitijaza kod mačaka: simptomi i liječenje kod kuće, prevencija bolesti

Urolitijaza kod mačaka: simptomi, liječenje, prevencija

Pijesak, au naprednim slučajevima bubrežni kamenci ili mjehuri u životinji nazivaju se urolitijazom. Mačke ne samo da prolaze operaciju uklanjanja testisa, već i ne sterilizirane su nekoliko puta sklonija urolitijaziji od mačaka. To je IBC koji je najčešći uzrok smrti kod kućnih ljubimaca. Znajući razloge zbog kojih životinja započinje ovu bolest, a glavni simptomi, vlasnik mačke moći će brzo pogoditi problem i kontaktirajte veterinara. Što prije dijagnosticira bolest, lakše će i uspješnije liječiti životinju.

 • 1. Uzroci urolitijaze kod mačaka
 • 2. Glavni simptomi kojima možete odrediti prisutnost ICD-a u mačiću
 • 3. Liječenje urolitijaze kod mačaka
 • 4. Dijeta terapija
 • 5. Medicinska hrana
 • 6. Lijek terapije
 • 7. Kateterizacija
 • 8. Sredstva tradicionalne medicine
 • 9. Kirurška intervencija
 • 10. Sprječavanje ICD-a
 • Pokaži sve

1 Uzroci urolitijaze kod mačaka

Urolitijaza ili inače urolitijaza može se pojaviti kod mačaka različitih dobi, bez obzira na spol. Međutim, znanstvenici su otkrili da su mačke manje osjetljive na ovu bolest. To je zbog različite strukture mokraćnog trakta. U mačaka su veće zakrivljene.

Mnogi vjeruju da je to kastracija koja je uzrok bolesti. Daleko od toga. Kastracija može samo komplicirati tijek bolesti. Uklanjanje testisa u prerojoj dobi (do šest mjeseci) pridonosi činjenici da uretra ostaje nedovoljno razvijena. Kao rezultat toga, ICD će se vrlo teško prenijeti iz neuteriranih mačaka. Zrnca pijeska brzo će začepiti uski lumen uretre, a kućni ljubimac jednostavno ne može normalno otići do toaleta. Takvom patologijom postoji velika vjerojatnost smrti.

Jedan od uobičajenih uzroka ICD smatra se neispravnim metabolizmom.

Često se vlasnici kućnih ljubimaca ne pridržavaju slijeda hrane za svoje kućne ljubimce. Oni hrane kućne ljubimce s njihovih ruku masnom ili slanom hranom, što je strogo kontraindicirano za životinje. Takva hrana dovodi do pretilosti, i kao rezultat toga se pojavljuje ICD. To se osobito odnosi na eunuove, koji se već malo kreću.

Čimbenici koji pridonose nastanku i razvoju bolesti:

 • Prisutnost u prehrani previše svježe ribe.
 • Hranjenje životinje s jeftinim hranom klase.
 • Uključivanje u prehranu životinjske obične hrane, uz suhu hranu.
 • Nedovoljna količina hrane za kućne ljubimce sa slatkom vodom ili slabom vodom.
 • Prekomjerna težina ili neadekvatno mobilni način života.
 • Kongenitalne patologije mokraćnog sustava.
 • Genetički čimbenici, nasljedstvo.
 • Prisutnost infekcije u urogenitalnom sustavu.

Drugi važan faktor je klimatski uvjeti u mjestu prebivališta mačke. Ako je temperatura zraka previsoka u sobi, urin se koncentrira i teško je filtrirati kroz bubrege. Najčešće, urolitijaza se javlja kod životinja od jedne do sedam godina.

PreporučeniSimptomi i liječenje pijelonefritisa kod mačaka

2 Glavni simptomi koji mogu odrediti prisutnost ICD-a u mačiću

Rana faza bolesti praktički nije vidljiva pred očima. Teško je utvrditi da ljubimac ima urolitijazu, a ne nešto drugo. Mnoge životinje dugo žive s tim bolestom dok se ne pogorša, a vlasnik ne primjećuje loše stanje zdravlja mačke. Ali postoje neki znakovi, primjećujući da morate vidjeti veterinar. Nemojte pokušavati pomoći životinji kod kuće, to može dovesti do smrti mačke.

Simptomi urolitijaze:

 1. 1. Mačka često leži, prestaje igrati i kreće se.
 2. 2. Pet je izgubio apetit, on je počeo odbiti hranu i piće.
 3. 3. Životinja se vrti oko ladice, a zatim se uklapa, a zatim odlazi. Često se spušta, ali ne urinira. Može vrištati i čini se da je naprezanje.
 4. 4. Nakon što je prekomjerno lizanje WC-a genitalije.

Kada se stanje pogorša, pojavljuju se sljedeći simptomi:

 1. 1. Mačka može dugo sjediti u pladnju, pokušavajući otići do toaleta.
 2. 2. Mokrenje postaje sve češće.
 3. 3. Vrištanje prilikom mokrenja.
 4. 4. U pladnju se mogu vidjeti krvni ugrušci, a sam urin je ružičasta.
 5. 5. Mačka prestaje idući u ladicu i mokri na drugim mjestima.
 6. 6. Pet postaje nemiran, skriva se u kutovima, pokušava se sakriti od očiju.
 7. 7. Temperature mogu porasti. Započeti napadaji. Životinja često povraća i trese.

Ako su posljednjih 7 simptoma prisutni, život životinje je u pitanju. Soli su već počeli kretati duž uretralnih kanala. Kanali postaju začepljeni i urin se počinje gomilati u mjehuru. To dovodi do opijenosti.

Ako urin ne napušta tijelo više od jednog dana, to je destruktivno za životinju. Trebali biste odmah kontaktirati svog veterinara.

PreporučeniZaustavite cistitis kod mačaka: opis i upute

Liječenje urolitijaza kod mačaka

Naravno, životinja će se liječiti kod kuće, ali pod obveznim nadzorom veterinara.

Ni u kom slučaju nikad ne bi trebala dati diuretici, to će samo pogoršati situaciju. Da biste ublažili stanje životinje i uklonili grčeve, možete dati pilulu bez smjera. Ako se krv prati u urinu, injekcije boli za ublažavanje boli su prihvatljive. Ovaj homeopatski lijek će ublažiti bol i potaknuti ozdravljenje rana uzrokovanih kretanjem kamenja duž kanala. Na toj pre-medicinskoj pomoći trebao bi završiti. Odluku o daljnjem liječenju treba napraviti stručnjak na temelju rezultata istraživanja.

PreporučeniIdiopatski cistitis kod mačaka: uzroci i metode liječenja

4 Dietoterapija

U liječenju ICD, od velike je važnosti pravilna prehrana mačaka. Moraju se promatrati životinje koje jedu prirodnu, a ne suhu hranu. Vlasnici mačaka moraju slijediti određena pravila hranjenja:

 • Pratite režim koji savjetuje veterinara. Nakon što mačka jede, hrana se mora ukloniti i ne smije davati do sljedećeg hranjenja. Višak određenog dijela hrane povećava sadržaj minerala u mokraći.
 • Kada se nalazi u bubrezima životinjskih struvita (topljivog kamenja), mliječni proizvodi i jaja trebaju biti isključeni iz hrane. Urin će morati zakiseliti. Ako mačka ne odbije piti zakiseljenu tekućinu, možete kapati u posudu s vodom sok od limuna ili crnog ribizla.
 • Ako se u životinjskom tijelu pronađu oksalatni kamenci (netopljivi kamenčići, njihovo stvaranje nastaje uslijed višak kalcija u mokraći), kiselo povrće i voće, jetra i hrana bogata kalcijem isključeni su iz prehrane. Kuhano meso, riba i mliječni proizvodi daju se s oprezom.
 • Uvijek slobodan pristup mora biti svježa čista voda. Potrebno je natapati hranu, ako mačka ne pijete.

Također, liječnik mora propisati lijekove koji promiču uklanjanje kamenja i pijeska iz bubrega.

5Zdravstvena hrana

Često stručnjaci inzistiraju na tome da se životinja tijekom liječenja hrani posebnom tvornicom hrane. Ali kućni ljubimci se uvijek ne slažu s tim.Vlasnici mogu pokušati kombinirati prirodnu hranu i medicinsku hranu.

Važno je ne kombinirati prirodnu i ljekovitu hranu.

Medicinska prehrana se odabire ovisno o vrsti kamena pronađenih u bubrezima životinje:

 • Doprinose otapanju struvita i njihovom uklanjanju iz tijela takve hrane kao što su Hills Prescription Dijeta Feline S / D, Eukanuba Struvite urinalna formula.
 • Kad se ljubimac oksalati nalaze u bubrezima, oni se hrane Hills Prescription Dijeta Feline X / D ili Eukanuba Oxalate mokraćne formule.
 • Ako se obje vrste kamena nalaze u tijelu, dobiva se Royal Canin mokraćni S / O Feline.

6 Medicinska terapija

Ako je urolitijazija otkrivena na vrijeme, kirurško liječenje nije potrebno. Ali samo praćenje prehrane i prehrane svi problemi se ne mogu riješiti. Potrebno je pomoći mačiću liječenjem. Kada je ICD obično propisao ove lijekove:

 1. 1. Antibiotici. Liječnik ih propisuje ako postoji ko-infekcija u tijelu. Mačkama se daju antibiotici iz skupine cefalosporina, kao što su cefarin ili kefzol. Mačka ih treba piti 5-7 dana, jednu tabletu dva puta dnevno.
 2. 2. Uroseptics. Ovi lijekovi djeluju izravno na urogenitalni sustav. Mačke mogu uzimati lijekove kao što su 5-NOK ili Furagin, 1/4 pilule, 2 puta dnevno.
 3. 3.Uz jaku dehidraciju tijela, mačka je propisana Regidronom. Razrijediti prema preporuci liječnika i preliti mačku u male dijelove.
 4. 4. Homeopatski lijek Kantaren propisan je u prisutnosti snažnih grčeva i bolnih osjeta kod mačke. Također djeluje kao diuretik. Tijek liječenja je obično od 7 do 10 dana.

Ne možete se baviti liječenjem mačke bez znanja stručnjaka. Nisu svi ljudski pripravci prikladni za životinje.

7Kateterizatsiya

Stavlja se kateter ako mačka ne može sami urinirati. Posebna cijev umetnuta je u mokraćni kanal, kroz koji urin ostavlja mjehur. Ako su kamenje mokraćnog mjehura pretjerano velike ili je uretra previše natečena, cijev se može zarezati nekoliko dana.

Nakon postupka, potrebno je izliječiti opijenost koja je nastala u mačiću zbog akumulacije urina. Specijalist će imenovati kapaljku za životinje s detoksikom.

8Folk medicine

Folk lijek može se koristiti samo u početnoj fazi bolesti. Prije početka liječenja vrijedi konzultirajte s veterinarom.

Za narodne lijekove za mačke obično uključuju dekacije bilja koje daju piti kućnim ljubimcima. Mogu biti izrađene od plantaža, breskve, grimizne, medvjeđe.Također je dobra prevencija urolitijaze.

Kirurška intervencija

Operacija mačaka je neophodna u sljedećim slučajevima:

 • Kamenje u bubrezima ili mokraćnom mjehuru vrlo su velike i ne mogu izaći sami.
 • Kalcij oksalati se nalaze u tijelu. Budući da se ne otapaju, morat će ih ukloniti kirurški.
 • Mokraćni kanali su blokirani.

Postoje dvije vrste operacija uklanjanja kamena:

 • Urethrotomy. U urinarnom kanalu napravite malu rupu kroz koju se uklanja kamenje. Dok se stanje zdravlja mačke ne poboljšava, rupu nije dopušteno rasti.
 • Cystotomy. Ova se operacija koristi samo u najtežim slučajevima kada postoji malo izgleda za liječenje. Dno crta je da je mjehur otvoren za mačku i kamenje se izvadi. Takva složena intervencija provodi se samo kada su kamenje vrlo velike i ne mogu se ukloniti na bilo koji drugi način.

10Prevencija ICD-a

Urolitijaza ima česte relapsa. Zbog toga obje oporavljene i nikad bolesne životinje zahtijevaju profilaksu koja ima za cilj kontrolirati kiselost urina:

 • Od dobi od jedne godine proći urinalysis svakih šest mjeseci.
 • Slijedite dozu u prehrani.
 • Pratite svježinu vode i redovito ga promijenite barem jednom dnevno.
 • Praćenje učestalosti mokrenja. Norm – dva puta dnevno.
 • Igrajte više s mačkom, tako da metabolizam ne usporava.
 • Kupi posebnu hranu za prevenciju ICD.

Važno je zapamtiti da je bolest najlakše izlječiti u ranim fazama. Potrebno je promatrati kućnog ljubimca, primijetiti znakove bolesti. I, naravno, obratite pažnju na preventivne mjere.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: