🐈 Kada ukloniti šavove nakon cat sterilizacije

Uklanjanje šavova u mačiću nakon sterilizacije

Kastracija (sterilizacija) domaće mačke je jednostavna operacija. Što se tiče trajanja, traje 10-20 minuta, ali to zahtijeva neku postoperativnu skrb za životinju. Potrebno je dosta vremena nakon kirurških manipulacija, a dolazi do vremena kada je potrebno ukloniti materijal za šivanje. Ako je moguće, ovaj postupak najbolje je ostaviti profesionalnom veterinaru.

sadržaj

 • Ono što vlasnik mačke treba znati o postoperativnim šavovima
 • Koliko dugo se šavovi apsorbiraju?
 • Koliko dugo nakon sterilizacije mačjem uklanja šav?
 • Uklanjanje šavova iz sterilizirane mačke kod kuće

No, postoje razlozi zbog kojih neki pahuljasti vlasnici kućnih ljubimaca ne mogu ići liječniku. U tom slučaju možete sami izvaditi nit nakon što ste proučavali detaljne upute za izvršavanje takvih manipulacija. Ovaj članak će vam reći kada treba ukloniti šavove nakon sterilizacije mačke i je li moguće provesti takav postupak kod kuće.

Ono što vlasnik mačke treba znati o postoperativnim šavovima

Kirurška sterilizacija mačaka uključuje obvezno postavljanje postoperativnih materijala za šivanje.Vlasnik kućnog ljubimca trebao bi biti svjestan da u uvjetima klinike veterinar koji obavlja kirurški zahvat može nametnuti dvije vrste šavova.

 • Unutarnja.
 • Eksterijer.

Prvi se nalaze ispod kože i nisu vidljivi kada se gledaju izvana. Uz njihovu pomoć, povezivanje disekcijskih tkiva (mišića, dijelova gastrointestinalnog trakta, potkožnog tkiva), ligacija oštećenih posuda nakon sterilizacije. Odgovornost za kvalitetu aplikacije šavnih materijala unutar njega snosi veterinarski liječnik, Ako je ovaj posao učinjen neispravno, životinja može razviti komplikacije u obliku krvarenja ili gubitka unutarnjih organa (hernije).

Dakle, vjerojatnost razvoja postoperativnih komplikacija izravno ovisi o kvaliteti šivanja rane nakon što se životinja sterilizira.

© shutterstock

Koliko dugo se šavovi apsorbiraju?

Moderne veterinarske klinike koriste za stvaranje unutarnjih ožiljaka poseban šavni materijal koji se može samostalno rastaviti. To jest, u teoriji, nije potrebno uklanjanje niti koja se nalazi ispod kože. Ali u praksi njihova apsorpcija nije uvijek.Ako nakon nekoliko godina mačka prolazi kroz drugu operaciju, stručnjaci ponekad pronađu zatvoreni stari materijal za šivanje. To ne uzrokuje nikakve probleme i neugodnosti životinji, tako da ga ne morate ukloniti.

Koliko dugo nakon sterilizacije mačjem uklanja šav?

Vanjski ožiljak tijekom sterilizacije često se također stvara s apsorbirajućom šavom. Ali vrijeme resorpcije niti je odgođeno, a veterinari ne preporučuju da ih ostave dulje vrijeme. Bolje je ukloniti ostatke materijala za šivanje nakon nekoliko dana nakon operacije.

Ako je operacija provedena prema standardnoj shemi (na primjer, kod kuće), a nakon 10-12 dana nakon toga se šavovi već mogu ukloniti.

Vlasnik kućnog ljubimca trebao bi znati da je proces zacjeljivanja rana i trenutak uklanjanja šavova nakon sterilizacije praćen snažnim svrbežom. To daje mnogo neugodnosti na mačku, pa pokušava sami ukloniti šavove, koristeći se zubima, kandžama i jezikom. Naravno, posljedice takve inicijative mogu biti najgore. Na posebnim forumima govorili su se pahuljasti kućni ljubimci,da je ponekad mačka, nakon sterilizacije, tako snažno povezana jezikom sa šavom da mora proći kirurški zahvat.

jer ne možete brzo ukloniti šavove iz sterilizirane mačke, trebali biste razmisliti o tome kako zaštititi žičano područje. U tu svrhu postoje posebni pokrivači i ovratnici, koji veterini preporučuju stavljanje na problematično područje, tako da mačka ne češlja kosu nakon sterilizacije, ne ometa šav. Kada je rana gotovo izliječena (obično se događa nakon 2 tjedna), uklanja se šavni materijal. Vlasnik može samostalno ukloniti šavove mačke, bez pomoći veterinara.

© shutterstock

Uklanjanje šavova iz sterilizirane mačke kod kuće

Dakle, za uklanjanje šavova kod kuće nakon sterilizacije, vlasnik kućnog ljubimca mora se pridržavati sljedećih preporuka.

 • Treba ukloniti samo vanjski šavni materijal, koji je vidljiv golim okom.
 • Nije dopušteno puzati pod kožu kako bi uklonila unutarnju šav. Takav rad može obavljati samo stručnjak veterinarske klinike.
 • Glavna poteškoća u uklanjanju materijala za šivanje je fiksiranje sterilizirane mačke.Bit lutalističkih ljepota je takva da svi kategorizirano odbacuju ležeći na leđima. Ako vlasnik dotakne bolnu točku, mačka počinje grčiti ili zviždati. Ali nemojte se pouzdati u emocije mačke, jer je vrijeme kada su niti uklonjene, bol je potpuno nestala.
 • Važno je zapamtiti da je prag za ljubimce malo niži u usporedbi s ljudima. A ako uklanjanje šavova u mačiću nakon sterilizacije prati nezadovoljavajuće režanje i pokušava se osloboditi, onda je to vjerojatno zbog činjenice da je kućni ljubimac hirovit i ljubav prema slobodi.
 • Prije uklanjanja šavova iz mačke nakon sterilizacije, vlasnik mora osigurati da je rana ispod njih potpuno izliječena. Na mjestu gdje se nalaze kirurške niti, koža treba biti suha, bez krvavih korica. Rubovi rane također ne bi trebali biti vidljivi. To jest, vlasnik mačke mora se pobrinuti da nakon uklanjanja ostataka materijala za šivanje, ništa se neće raspršiti.
 • Ako su ožiljci osušene krvi vidljivi na ožiljcima, onda ih se ne preporučuje sami ukloniti. Treba reći o problemu veterinara. Ako je sve normalno, stručnjak će moći odmah ukloniti šavne materijale.
 • Prije uklanjanja zacjeljenih dijelova rane s niti, morate pažljivo ispitati. Sastoje se od 2 dijela. Onaj koji se nalazi izvan ima izgled čvora i dvije antene. Unutarnji dio je nemoguće vidjeti jer je skriven ispod kože.
 • Ako je vlasnik odlučio ukloniti šavove iz mačke nakon sterilizacije, a da se ne pomogne veterinarki, onda bi trebao misliti na dobru rasvjetu. Samo u ovom slučaju moguće je vidjeti područje gdje se šavovi nanose.
 • Također morate pripremiti oštar alat za rezanje. Dobro je ako se radi o kirurškim škarama, ali u nedostatku takvih mogu se koristiti manikure. Također će biti potrebne pincete, uz pomoć kojih je puno lakše ukloniti niti.
 • Svi radni alati su prethodno dezinficirani toplom vodom i sapunom, a zatim kuhali nekoliko minuta.
 • Sutralna mjesta zahtijevaju dezinfekciju..
 • Trebali biste uhvatiti ruke za 2 antene (ili za čvor, nema temeljne razlike), a nježno, bez pretjerivanja, povucite ih.
 • Od čvora ispod kože idite dva žica. Jedan od njih je rezano škarama, bez oštećenja nježne kože mačke. Zatim morate ukloniti šavove povlačenjem navoja.Šivaći materijal (čvor, dvije antene i unutarnji čvor) ostat će u rukama.
 • Prema gornjoj shemi, uklonite preostali šavni materijal. Glavni uvjet nije da slučajno rezati 2 žice istodobno, jer će u tom slučaju neki od njih ostati pod kožom i mogu uzrokovati gubljenje.
 • Mjesta su uklonjena šavova preostala nakon sterilizacije, ponovno tretirana antiseptikom.
 • Ako se nakon sterilizacije koriste kozmetičke šavove za šivanje rane u mačiću, koje su kontinuirane, tada će ih ukloniti stručnjak za veterinarsku kliniku.

Potrebno je pažljivo ukloniti niti iz ožiljaka mačke nakon sterilizacije, procjenjujući psihološko stanje životinje. Zapravo, ovaj posao nije teško. Ako je vaš ljubimac previše nervozan i čak može napasti, ugristi ili ogrebotati domaćina, možda je bolje posjetiti veterinar.

U klinici, stručnjak koji je izvršio sterilizaciju moći će primijeniti sedative prije uklanjanja šavova.

Uz nestabilno mentalno stanje mačke nakon sterilizacije, pomoć stručnjaka u veterinarskoj klinici je najbolja opcija.Zbog činjenice da sada neki uređaji za liječenje životinja rade oko 24 sata, možete ukloniti šavove iz mačke nakon sterilizacije u bilo koje doba dana.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: