🐈 Kako i kada ukloniti šavova iz mačke nakon sterilizacije samostalno?

Uklanjanje šavova kod mačaka nakon sterilizacije kod kuće: detaljne upute

Neovisno kod kuće, uklanjanje šavova iz mačke nakon sterilizacije dopušteno je samo u rijetkim slučajevima. Na primjer, ako dugo nećete moći posjetiti veterinara. Ako postoji klinika za životinje u blizini, najbolje rješenje bi bilo povjeriti ovu težak zadatak profesionalcu.

Važno je koristiti samo savršeno čiste instrumente i voditi brigu o sterilnosti ruku. Inače, životinja može uzrokovati ozbiljnu infekciju.

 • 1. Značajke šavova nakon sterilizacije
  • 1.1. Koliko dana treba ukloniti šavove?
 • 2. Osnovna sigurnosna pravila
  • 2.1. U kojim se slučajevima sami uklanjaju šavovi zabranjeni?
 • 3. Korak po korak upute
  • 3.1. Priprema
  • 3.2. Uklanjanje šavova

1 Šavovi se nalaze nakon sterilizacije

Kirurška sterilizacija mačaka nužno završava nametanjem postoperativnih šavova. Oni su unutarnji i vanjski. Prvi nisu vidljivi s bočne strane, jer se nalaze ispod kože. Ova varijanta šavova je neophodna kako bi se povezivale odvažene tkiva i povezali plovila pogođena tijekom operacije. Ako je postupak neispravno izveden, to može dovesti do gubitka unutarnjih organa ili krvarenja. Odgovornost za kvalitetu šavova koje postavlja veterinar.

Uklanjanje unutarnjih niti nije potrebno, jer većina modernih klinika za životinje koristi samonosive materijale za šivanje. Pobrinite se da će biti uključen tijekom operacije, potrebno je unaprijed.

Ne nastaje uvijek resorpcija niti najkvalitetnijih niti. Čini se da tijekom ponovljenih kirurških zahvata, stručnjaci pronađu staru šavna sredstva u životinjskom tijelu. Takvi ostaci ne uzrokuju nelagodu mačiću. Što se tiče vanjskih šavova, moraju se ukloniti nakon što je postavio liječnik.

PreporučeniIma li neuterirana mačka seksualni nagon?

1.1 Koliko dana treba ukloniti šavove?

Često, nakon sterilizacije, vanjske šavove nastaju pomoću apsorbirajućeg materijala za šivanje. No, veterinari ne preporučuju da čekaju njihov neovisni nestanak. Morate pomoći životinji i uskoro nakon postupka uklanjanja ostataka konca. Ako tijekom operacije nije bilo komplikacija i izvršeno je prema standardnoj shemi, moguće je nastaviti s uklanjanjem šavova 11. – 12. dan nakon operacije.

Zacjeljivanje rana i šavne šavove uvijek prati svrbež. Mačka se pokušava riješiti niti sa zubima i kandžama. Važno je ne dopustiti "amateru" u ovom procesu. Inače se šavovi mogu dispergirati toliko da će biti potrebna druga operacija.

Nemoguće je prebrzo ukloniti materijal za šivanje, tako da morate voditi brigu o zaštiti problematičnog područja kože. Da biste to učinili, možete kupiti poseban pokrivač koji se stavlja na radno područje. Ponekad se koriste ovratnici koji ne dopuštaju mačku da se savijati i početi lizati šav.

PreporučeniKada ukloniti pokrivač iz mačke nakon sterilizacije

2Zadržava sigurnosna pravila

Da biste spasili životinju od šavova, ali da ne biste naštetili životinji, morate slijediti nekoliko osnovnih pravila:

 1. 1. Ako je mačka karakterizirana povećanom agresivnošću ili aktivnošću, trebate koristiti sedativ, jer inače u postupku uklanjanja šavova može ozbiljno štetiti životinji. U većini slučajeva, takvi se uzorci preporučuju da se prevoze u veterinarsku kliniku, a ne pokušavaju sami ukloniti niti. No, mirne mačke osjećat će se puno ugodnije tijekom postupka uklanjanja šavova kod kuće, jer posjet stručnjaku bit će ozbiljan stres za njih.
 2. 2.Važno je voditi brigu o sterilnosti. Svi korišteni alati trebaju biti prethodno kuhani, temeljito tretirani antiseptičkim rješenjima. Trebate koristiti tanke sterilne rukavice.
 3. 3. Poželjno je da je odluka o dopuštenosti uklanjanja šavova napravila veterinar nakon pregleda životinje. Kao što je gore navedeno, standardno razdoblje, nakon čega je dopušteno uklanjanje niti, je 11-12 dana. Ali ta se brojka može razlikovati ovisno o individualnim karakteristikama mačjeg tijela.
 4. 4. Nemojte koristiti medicinski alkohol ili vodikov peroksid za liječenje problematičnog područja. Takva sredstva mogu iritirati postoperativne ožiljke i uzrokovati bol životinje. Veterinari napominju da nije potrebno liječiti oštećenu kožu zelenom bojom ili jodom kod kuće, kada je vrijeme za uklanjanje šavova. Dezinficijensi se koriste samo za instrumente i svaki pribor koji se koristi u tom procesu. Više benigna mogućnost je klorheksidin.

Prilično je teško sami se nositi s postupkom, osobito ako se trebate riješiti materijala za šivanje, potrebna vam je aktivna i sramežljiva životinja.Vrijedno je pitati o pomoći druge osobe.

PreporučeniMože li neuterirana mačka poželjeti mačku i odakle ovisi?

2.1 Kada je zabranjeno uklanjanje šavova?

Postoje određeni uvjeti pod kojima je strogo zabranjeno uklanjanje šavnog materijala s kože mačke nakon samog steriliziranja. Uklonite nit iz područja problema bez prethodnog ispitivanja ne može biti, ako je vruća, upaljena, natečena ili bolna. Ako vlasnik mačke primi takve znakove, trebate što prije nositi svog ljubimca s veterinarom. Postoji velika vjerojatnost pojave opasnih posljedica za životinju.

Također je zabranjeno samostalno uklanjanje šavnog materijala ako se primijetite znakovi krvarenja. Nekoliko kapi krvi koje se pojavljuju kada su niti izvučene normalne su. Ali ako tekućina oozes iz ožiljaka prije postupka, onda mačka treba više vremena da se oporavi. Velika količina krvi na rani je ozbiljan razlog da posjetite veterinar u skoroj budućnosti.

Ako se nakon sterilizacije koriste konstantne kozmetičke šavove za ubiranje rana u mačiću, ne biste ih trebali sami ukloniti.U tom slučaju samo veterinarski stručnjak može ispravno ukloniti teme.

3 korak po korak upute

Najteža stvar u postupku koji se raspravlja jest popraviti životinju. Mačke se odbijaju dugo ležati na leđima. No, potrebno je bezbolno i brzo uklanjanje preostalih niti. Da ljubim ne ogrebne vlasnika i partnera, šape mogu biti omotane u gustu tkaninu i nježno održavane, a da ne pružaju nelagodu mačiću.

Vlasnik može činiti da životinja u procesu držanja rane i zavija od boli. Treba imati na umu da je kod mačaka prag bol puno niži nego kod ljudi. Stoga, ako su rane već zaražene dovoljno i vlasnik kućnog ljubimca ne pokušava ukloniti teme prerano, onda će ovo ponašanje biti objašnjeno samo zbog nezadovoljstva mačem u ograničavanju njegove slobode.

Morate pažljivo pregledati šavove i pobrinuti se da se rane ispod njih suše. Koža mora biti potpuno suha. U ozdravljenoj rani, njezine granice neće se razlikovati. Ne bi trebao biti na koži i koricama suhe krvi. Samo pod takvim uvjetima, vlasnik može biti siguran da nakon uklanjanja materijala za šivanje, ništa se neće raspršiti i životinja neće morati ponavljati operaciju.

Vanjska nit koja su nabirana rupu sastoji se od dva dijela.Unutarnji dio "strukture" nije vidljiv, jer ide ispod kože. Vanjski je čvor s dvije minijaturne vitice.

Postoperativni šavovi mačaka

3.1Podgotovka

Najprije morate organizirati kvalitetno svjetlo koje će vam omogućiti da dobro vidite problematično područje i teme. Najbolje je uzeti sjajnu svjetiljku i usmjeriti je izravno na trbuh mače.

Alati za rezanje moraju biti prilično oštri., Ako nema kirurških škara na ruci, obična manikura odgovara. Olakšava proces pinceta s tankim oštrim vrhovima. Lakše ih je izdvajati ostatke niti. Najbolja opcija je kirurška verzija pinceta s zubima na granama. Ona čvrsto pribraja šav.

Svi korišteni alati prvo se temeljito isperu toplom vodom i sapunom, zatim kuhaju, a tek tada se liječe prikladnim sredstvom za dezinfekciju. Trajanje proizvoda ključanja na srednjoj toplini trebao bi biti barem jedan sat.

Ruke treba dobro oprati. Treba nositi posebne tanke sterilne rukavice. Mjesto šavova treba nježno obrisati s vunenim štapićem umočenim u klorheksidin ili drugu sličnu pripremu.

Potrebno je pripremiti čistu, vlažnu krpu i što je više moguće papirnati ručnici.Omiljena poslastica za kućne ljubimce, koja će biti nagrada za neugodu koju je pretrpjela, također će biti korisna.

3.2 Uklanjanje šavnog materijala

Potrebno je brojati šavove. Ako je barem jedan od njih zaboravljen i neusklađen, to može dovesti do opasnih posljedica. Preostalo na koži dugo vremena nit može prljati. Ako vlasnik nije siguran da se sjeća točnog broja šavova, onda se mora posavjetovati s veterinarkom. Specijalist koji obavlja operaciju uvijek označava točan broj šavova u dokumentima.

Morate početi s čvorovima. Za svaku je od njih potrebno čvrsto uhvatiti pincete. Ali trebate izvlačiti navoj što je moguće bliže. Kao rezultat toga, na površini se pojavljuje dio šavova koji je skriven ispod kože. Od čvora u dubine idu dvije niti, stvarajući petlju. Jedan od njih je jedan od najvažnijih dijelova postupka. Teme su vrlo tanke i blizu kože, tako da ih možete lako oštetiti. Izreži petlju treba biti oštar škare, pokušavajući ne dodirivati ​​krajeve alata kože.

Ostaje samo povući jednu od žica do uklanjanja šavova mačke nakon sterilizacije.To bi trebalo biti brzo, ali uredno. Kao rezultat toga, cijeli materijal za šivanje, koji uključuje unutarnji i vanjski čvor, dvije antene niti, ostat će u vlasničkoj ruci. Čini se da se u tom procesu žice ne izvlače odmah. Ako mačka aktivno izražava svoje nezadovoljstvo i počinje snažno trzati, onda je ovaj ubod trebao ostati neko vrijeme. Glavna stvar – ne zaboravite se vratiti na njega.

Vrlo je važno ne pretjerivati, a ne odrezati dvije žice odjednom. Nakon takvih akcija, njihov minijaturni dio može ostati pod kožom. To može dovesti do ozbiljne prevrtanja.

Ostaje obrišiti tretirano područje vlažnom krpom i ukloniti sušiti papirnatim ručnicima. Možete još jednom brisati problematična područja s spasonšivim antiseptikom.

Ako, ipak, dio žice ostane u koži, onda se ni u kom slučaju ne biste trebali penjati oštrim oštrim predmetima dublje u ožiljak. Najvjerojatnije, materijali koji se apsorbiraju bili su korišteni u procesu šivanja rana. Stoga će biti dovoljno 4-5 dana nakon uklanjanja navoja za praćenje stanja tretiranog područja. Ako nema tragova krvi ili znakova upale, vlasnik nema razloga za zabrinutost.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: