🐈 Uklanjanje kandže kod mačaka i mačaka: posljedice operacije

Učinci uklanjanja pandža u mačkama i mačkama

Moderna veterinarska medicina nudi razne načine za smanjenje štete od boravka mačke u stanu, uključujući onyhektomiyu – operaciju za potpuno uklanjanje kandži. Čini se da je mačka koja je podvrgnuta takvoj operaciji idealna kućica. Kandži su beskorisni životinjama, žive u toplini i zadovoljstvu, a meke noge ne predstavljaju opasnost ni za presvlake namještaja ni za ljude.

U stvari, onikemija je jedan od najtežih i etički neispravnih postupaka. Uklanjanje čak i jednog pandža uzrokuje nepovratne tjelesne i duševne promjene u mačiću.

 • 1. Trebam li ukloniti pandže mačaka i mačaka?
 • 2. Komplikacije nakon hektomije
 • 3. Psihološki problemi

1 Vrijedno je ukloniti kandže mačaka i mačaka?

U Europi je krajem osamdesetih godina usvojena Konvencija o zaštiti domaćih životinja koju su ratificirale 19 država. U skladu s odredbama ovog dokumenta, svaka promjena izgleda životinje, zajedno s visokim rizikom za njegovo zdravlje (uključujući uklanjanje zuba i kandže), neprihvatljiva je. Stoga je hektomija ilegalna i ne izvodi se u europskim klinikama.

Uklanjanje čak i jedne falange uzrokuje kršenje vestibularnog aparata. Nakon uklanjanja svih kandži, kućni ljubimac postaje onemogućen.

Uklanjanje kandži ponekad je opravdano: ako je mačka vrlo agresivna i opasna za ljude, s ozbiljnom gljivičnom infekcijom ili urušenim pandžama.

Onichectomy se odvija u nekoliko faza:

 1. 1. Prvo, mačka dobiva opći anestetik.
 2. 2. Vanjski dio prsta (falanga s formiranjem roga) uklanja se.
 3. 3. Šavovi su smješteni na rane.
 4. 4. Rezovi su dezinficirani posebnim sredstvima.
 5. 5. Šapama se primjenjuje uska zavoja.
 6. 6. Životinjama se daje ubrizgavanje koje će vam pomoći da izađete iz anestezije i smanjite bol.

Poslijeoperativno razdoblje je vrlo dugo i teško, popraćeno teškim patnjama za mačku. Tijekom oboljenja oštećene falange koje traju duže vrijeme, potrebno je najmanje četiri tjedna da se kućni ljubimac potpuno oporavi. Dio vremena će morati staviti zavoje na šape s ljekovitom mast i nositi zaštitni ovratnik.

PreporučeniKako podići mačića od ranog doba?

2 Komplikacije nakon hektomije

Glavni učinci operacije odmah su vidljivi. Mačke i mačke ne podnose anesteziju pa se nakon toga osjećaju jako loše.Ako mačka ima alergiju na upotrijebljeni lijek ili njegove komponente, operacija može dovesti do smrti životinje.

Prvi put nakon operacije, kućni ljubimac odbija jesti, jer prenosi stres pogoršava apetit. Neko vrijeme mačka se ne može samostalno kretati zbog teških boli i čvrstih zavoja. Nakon dva tjedna, ona limping i stalno u boli, počinje polako kretati po stanu. Ali zbog promjena u opterećenju i slabljenju vestibularnog aparata, mačka mora naučiti hodati ponovo.

Neće se moći potpuno oporaviti od operacije i ostati iste, budući da operacija uzrokuje nepovratne promjene u mišićno-koštanom sustavu. Zbog uklanjanja falange prstiju, opterećenje se uklanja iz nekih dijelova tijela, dok se na drugima povećava. Stoga se mogu pojaviti sljedeće komplikacije:

 • Poremećaji mišićno-koštanog sustava (promjena hodanja, hromost, gubitak ravnoteže).
 • Artritis se razvija zbog promjena u opterećenju.
 • Poraz gutljajne infekcije kostiju (osteomijelitis).
 • Promjena hodanja: mačka počinje koračati na cijelu nogu, a obično dolazi samo na prstima.Rezultat je često zakrivljenost kralježnice.
 • Atrofija mišića leđa i udova.

Osim utjecaja na mišićno-koštani sustav, onikemija može izazvati druge negativne promjene u životinjskom stanju:

 • U početku, nakon operacije, neke mačke pokazuju krvarenje, i može biti puno gubitka krvi.
 • Krvna infekcija – razvija se kada zarazni agenti ulaze u ranu.
 • Smanjeni imunitet.
 • Kršenje i deformacija živca kao rezultat slabo izvedenih operacija. Rezultat je bol na svakom koraku, čak i nakon potpunog ozdravljenja rana.
 • Utjecaj na unutarnje organe (uključujući i urolitijazu).
 • Ako falanika nije potpuno uklonjena, može se pojaviti "urastao pandža": ostatak stratum corneuma raste unutar nogu, uzrokujući upalu i uzrokujući teške boli životinji. U tom slučaju, morat ćete ponoviti postupak.

Česta posljedica onikemije može biti ozljede koje nisu izravno povezane s samim postupkom. Često, mačke su ozlijeđene, pokušavaju skočiti i trčati, kao i prije, ali gube ravnotežu.

Nakon operacije, životinja treba stalno i skupo liječenje.

Kako bi zaštitili tijelo oslabljene mačke, potrebno joj je dati antibiotike. Dugotrajna uporaba ovih lijekova uzrokuje disbakterij i negativno utječe na stanje jetre i želuca.

3Psihološki problemi

Onichectomija ne prolazi bez tragova za psiću ljubimca. Čak i nakon potpunog ozdravljenja rana životinja ostaje nemirna i strašna. Promjene u hodu, stres na prstima, ozljede zastrašuju ljubimac i negativno utječu na njegov karakter.

Odlučujući da se zaštite od oštrih mačjih kandža, vlasnici često postižu suprotan učinak. Postoje slučajevi kada je čak i mirna i dobrodušna životinja postala agresivna nakon hektometrije, počela je zviždati i zagristi se u očima neke osobe, čak i ako to nije predstavljalo nikakvu opasnost. Stalni napor čini mačke bespomoćnim protiv raznih bolesti, kao što imunitet spušta.

Neki kućni ljubimci, nekad društveni i dobronamjerni, pretvorili su se u krajnje tmurne i otočne stvorenja. Postoje i drugi problemi s mnogim mačkama. Kućni ljubimci zaustavljaju hodanje u pladnju – postaje neugodno i bolno za grablje u granulama punila bez kandži.

Negativan utjecaj uklanjanja kandži i društvenog života životinje. Mačka bez kandži nema nikakve veze s ulice: ne može se zaštititi od opasnosti, niti pobjeći, niti se negdje usponiti. Dakle, ako je životinja na ulici bez nadzora i brige vlasnika, vrlo brzo će umrijeti.

Životinje s pandama uklonjene osjećaju inferiorni čak iu ljubavnim igrama: nemojte šamarati tradicionalne šiške bez kandži. Većina mačaka počinje izbjegavati igre, preferirajući se zagrliti do poda i zatvoriti oči sa svojim šapama.

Posebno teška oštećenja je uklanjanje kandži mačića. Vjeruje se da se u djetinjstvu mačići brže prilagođavaju svemu, stoga je sigurnije ukloniti kandže za dobro u toj dobi. Ali jedan važan detalj nije uzeti u obzir: bol iz uklanjanja je vrlo jak i produžen. Tijelo mačića još se formira, kosti se pojačavaju, pojavljuju se instinkti, tako da takva drastična intervencija u slabom tijelu kao uklanjanje kljova i komplikacije povezane s njim neće dovesti do ničeg dobrog. Stoga, od prvih dana boravka mačića u novoj kući, vrijedno je obratiti pažnju na njegovo ponašanje, podići ga i odmah ga podučavati u strugalicu. U budućnosti, to će u potpunosti eliminirati potrebu za nesigurnim i skupim radom.

Visoki rizik od komplikacija ne znači da se nužno očituju u cijelosti. Mnogi vlasnici priznaju da se nakon dva tjedna mačka vratila u normalni život, a samo promjena u svom hodu podsjeća na operaciju. To vrijedi ako je operacija obavila kvalificirani stručnjak u klinici. No, drugi vlasnici, čije su mačke osjetili nelagodu postoperativnih komplikacija, obično se jako žale što se ranije nisu upoznale s mogućim posljedicama ovog skupog postupka.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: